Hatipoğlu ve Ünlüce’nin çevreyolu gerçeği!

Çevreyolu yazımızın mürekkebi kurumadan… AK Parti’nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu’nun, bir televizyon kanalında Kuzey Çevreyolu’nun yapımını CHP’li rakibi avukat Ayşe Ünlüce’nin 2018’de engellemeye çalıştığı yönündeki açıklaması gündeme bomba gibi düştü.

26 Şubat 2024 09:11
A
a
Sütiş Eskişehir
Çevreyolu yazımızın mürekkebi kurumadan…
AK Parti’nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu’nun, bir televizyon kanalında Kuzey Çevreyolu’nun yapımını CHP’li rakibi avukat Ayşe Ünlüce’nin 2018’de engellemeye çalıştığı yönündeki açıklaması gündeme bomba gibi düştü.
Öyle ya…
CHP’li vekillerden belediye başkanlarına, hatta eski genel sekreter, mevcut CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı avukat Ayşe Ünlüce, değim yerindeyse sürekli AK Parti hükümetlerinin verdiği sözleri tutmadığından, çevre yolu ihtiyacından bahsediyor, yapılmasını istiyor…
Hatipoğlu’nun, katıldığı ulusal TV kanalında söylediği sözlerini hatırlayalım önce:
“Hükümetin yapmak istediği yatırımlar var ve büyükşehir belediyesinin engellemeleri var. Mesela, Eskişehir’de trafik sorunumuz var ve zamanında yapılan çevre yolu artık şehrin içinde gibi duruyor. 
Bizim, ulaşımda kent merkezini görmeden geçilebilecek Ankara, Eskişehir ve Bursa istikametinde bir otoyol ihtiyacımız var. Kuzey Çevreyolu olarak biliniyor. Şimdi mesela bununla ilgili benim rakibim hanımefendi, geçen hafta bir açıklama yaptı. Dedi ki, ‘Kuzey, güney çevre yollarının yapılmaması, bu şehre büyük bir haksızlıktır. Sanıyorum ki çevre yolu olmayan tek şehir biziz. Bu şehre bu zulmü affetmiyorum.’ Yani, ‘Hükümet olarak Kuzey Çevreyolu’nu niye yapmıyorsunuz? Ben sizi affetmiyorum’ diyor ama hükümetimiz 2018 yılında belediyeye ÇED Raporu için başvurmuş ama belediyenin raporunun altında çevre yolu yapılmasın diye olumsuz atılan imzanın altında kendi imzası var. 
Ayşe Ünlüce o zaman genel sekreterdi. Eskişehir’de CHP belediyelerinde ‘Ben bir şey yapayım, o güzel olsun. Mümkünse hükümet bir yatırım yapmasın çünkü vatandaşa çok hizmet ettiğinde belediyeyi benden alırlar’ gibi bir anlayış var. Bütün yazışmalar burada mevcut.”

ÜNLÜCE: ÇEVREYOLUNUN YAPILMASI İÇİN GÖRÜŞ BİLDİRDİK

Hatipoğlu’nun bu sözleri üzerine bir gazeteci olarak tabii ki bu durumu konunun tarafı Ayşe Ünlüce’ye sordum.
Ünlüce, Hatipoğlu’nun sözlerinden duyduğu şaşkınlığı dile getirdi ve şunları ekledi:
“Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanır. Uygulanacak projenin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi, çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalardır.
Bakanlık, yapılacak çevreyoluyla ilgili görüş almak üzere büyükşehir belediyesinin de arasında bulunduğu onlarca kuruma görüşlerini sorar. Buna göre bir değerlendirme yapar. 
Hatırladığım kadarıyla 2016 yılının son ayında Bakanlar Kurulu’nca Büyük Ova Kanunu çıkarılmıştı. 
Büyükşehir Belediyesi olarak biz de yapılması planlanan Kuzey Çevreyolu’nun güzergahında verimli ovalar ve madenler bulunduğunu belirterek, çevreye en az zararla çalışmaların yapılması gerektiğine dikkati çektik. 
Büyükşehir Belediyesi olarak Kuzey Çevreyolu’nun yapılması konusunda görüş bildirdik. Üstelik biz karar verici bir makam değiliz, sadece görüş bildiririz. Yazışmalarımız ortada. 
Nebi Bey, bunu nereden çıkardı anlamak mümkün değil. Sanki ÇED raporunu büyükşehir belediyesi hazırlıyormuş ve büyükşehirin kararıyla çevreyolunun yapımı engellenmiş gibi göstermeye çalışmış. Biz yolun yapılması yönünde yani olumlu görüş bildirdik. 
Sonuçta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yolun yapılmasına karar verdi. Tebligat bile yaptı.
Olayın gerçeği böyle. 
Bir algı yaratma çabası görüyorum ancak vatandaşlarımız her şeyin farkında.”
Hasılı…
Hatipoğlu ve Ünlüce’nin açıklamaları böyle.
Karar sizin.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
F.Bodur 27 Şubat 2024 20:35

Sayı Demir, Hatipoğlu'nun televizyonlarda elinde salladığı raporda ne yazılı olduğunu bilseydik iki taraf için de daha inandırıcı olurdu.

0 1 Cevap Yaz
Çok Bilmiş 26 Şubat 2024 09:47

Benim bu konuda anladığım Sayın Hatipoğlu kendine uygun (yani işine geldiği gibi) davrandığıdır.Zira örnek aldığı kişiler yada kendine lider olarak seçtiği kişiler gibi konuşuyor.Yakında Eskişehirsporu ben kurdum derse şaşırmayın...Sayın Ünlücenin dediği gibi ,çevre yolu yapımında karar verici belediye değilki.Ve bu şahış Belediye Başkanlığınada talip... Ne günlere kaldık

1 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi