Değişecek mi?

Geçen gün sosyal medyada gezerken bir video denk geldi. Magazin Forever adlı bir YouTube kanalının muhabiri Eskişehir’deki vatandaşları durdurup  “Mansur Yavaş mı, Recep Tayyip Erdoğan mı?” diye soruyor

31 Ekim 2022 08:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçen gün sosyal medyada gezerken bir video denk geldi. Magazin Forever adlı bir YouTube kanalının muhabiri Eskişehir’deki vatandaşları durdurup  “Mansur Yavaş mı, Recep Tayyip Erdoğan mı?” diye soruyor. Ropörtaj ya da anket çalışması diyelim, İsmet İnönü 1 Caddesi’nde gerçekleşiyor. Muhabir videonun başlangıcında, “İlk 15’e ulaşan kazanır!” diye uyarıyor ve başlıyor insanları durdurmaya. Videnonun sonunda ilk 15’e ulaşan Mansur Yavaş oluyor. 15 kişi Yavaş derken, Erdoğan 6’da  kalıyor.
Not: Kanalın diğer videolarına göz gezdirdiğimde farklı il ve ilçelerin sonuçlarının farklı olduğunu gördüm. Yani sonucunda Erdoğan’ın kazandığı yerlerin de var olduğunu belirteyim…
Çok az sayıda insana sorulmuş, tamamen tesadüf Yavaş’ı sevenlere denk gelmiş denilebilir… Ben anketin adeta seçim sonucu gibi gerçek bir sonucu ortaya koyduğunu tabii ki söyleyemem. Ancak verilen cevaplardı dikkatimi çeken.
Şöyle ki, muhabir Yavaş mı Erdoğan mı? diye sorduktan sonra nedenini de irdeliyor. Neden Yavaş veya Neden Erdoğan? diye devam ediyor sorularına…
İşte Mansur Yavaş’ı tercih eden Eskişehirlilerin nedenleri: (Her bir madde birebir vatandaşın ağzından çıktığı gibi yazılmıştır.)
-Yeni birileri gelsin artık, hep aynı kişiler olmuyor yani… Görüyoruz, hepimiz hayatı yaşıyoruz…
-Azıcık da gençler olsun, yeter. Yeter 20 senedir yaşlandı.
-Artık daha genç, daha dinamik, insanlarla bütünleşebilen, insanlar arasında ayrım yapmayan, ötekileştirmeyen, ayrıştırmayan, dürüst bir lidere ihtiyacımız var.
-Ben 2012 yılında Hollanda’dan Türkiye’ye geldim. 10-11 yıldır sadece tek bir adam gördüm. Bir değişiklik lazım.
-Değişiklik olsun. Denenmemişi deneyelim. Çözüm üretsin, üretebilir.
-Türkiye’nin ekonomisine bakar mısınız? Daha bunun nedeni var mı? Kötü değil felaket. Çocuklarımızın geleceğinden emin değiliz.
-Seviyorum onu.
-Şartlar onu gerektiriyor. Bunca zaman Tayyip’e de oy verdik ama bundan sonra değişim şart.
-Recep Tayyip Erdoğan ve yanındaki kurmayları son 5 yıldır berbat bir halde. Halkın şikayetleri görmezden geliniyor. Seçimi bekliyoruz hepimiz.
-Daha iyi görüyorum. Ekonomiden dolayı, adalet ve yargı sisteminden dolayı Mansur Yavaş. Değişime ihtiyaç var diyorum.
-Ankara’yı nasıl yaptığını biliyoruz. Yapar.
Erdoğan’ı tercih edenler ise nedenlerini şöyle açıklıyor:
-Çünkü bir gör etrafa neler yaptı. En azından şu Ankara  şey, var mıydı tren? 1 saat 15 dakikada geliyorlar yine de insanlar nankör, beddua ediyorlar adama. Ama biz hiç şaşmayacağız. Recep Tayyip Erdoğan iyi ki var.
-Bilmiyorum çok seviyorum kendisini…
-Başka bir lider var mı? Yok bence. Bırak Türkiye’yi dünyada lider var mı? 1 Recep Tayyip Erdoğan, 2 Putin, 3 Biden. Yarım da Macron var. Allah ömürler versin.
-Dünya’daki gelişmelere bakıyorum ben sadece içeriye bakmıyorum.
-Bilmiyorum, seviyorum. Bir de herkes çok karşı olduğu için de olabilir.
Bazı tercih yapan vatandaşlar da sadece isim verip nedenini açıklamadan gidiyor.
Öncelikle genç ve dinamik Cumhurbaşkanı istedikleri için Mansur Yavaş’ı tercih edenler var. Oysaki Yavaş 23 Mayıs 1955 doğumlu. Erdoğan ise 26 Şubat 1954 doğumlu. Yani Yavaş Erdoğan’dan sadece 1 yaş küçük. Artık Yavaş mı vatandaşın gözüne genç geliyor, Erdoğan mı yaşlı, bilinmez…
Bir diğer nokta Yavaş ile Erdoğan’ın karşı karşıya getirilmesi kimse tarafından anormal karşılanmıyor. Sadece bir vatandaş “İkisi de değil, Kılıçdaroğlu” cevabını veriyor. Halk Yavaş’ı Cumhurbaşkanı koltuğuna yakıştırmış gözüküyor.
Öte yandan Mansur Yavaş diyenlerin, daha önceden AK Parti’ye oy verdiğini söyleyenler de dahil, ortak paydası ‘değişim şart’ düşüncesi. Vatandaş 20 yıldır iktidar olan AK Parti’nin artık değişmesini istiyor. Yeni bir heyecan, yeni bir isim bekliyor. Mansur Yavaş yerine başka bir isim olsa da yine Erdoğan’ı tercih etmeyecek gibi gözüküyorlar.
Erdoğan’ı tercih edenlerin ise ortak bir paydası olmaması dikkat çekici… 6 kişiden 2’si “Neden Erdoğan?” sorusunu “Bilmiyorum” diyerek yanıtlıyor. 2’si dünyadaki durumları da göz önüne alarak Erdoğan’ı seçtiğini söylüyor. Birisi ise tıpkı Erdoğan’ın çoğu zaman hatırlattığı gibi yollardan, hızlı trenden bahsederek “Bu adam daha ne yapsın!” diyor adeta…
Millet İttifakı’nın adayı hala açıklanmadı.
Tahminler var, öneriler var, açıklanmamış adaya itirazlar bile var.
Ancak en önemlisi değişim isteyen bir halk var. Bir şeylerin değişeceğine inanmak isteyen insanlar var.
Bu süreçte ülkedeki tabloyu “Değiştireceğim” diyen, sadece demekle kalmayan halkı ikna edebilecek projelerini de ortaya koyan, bu projeleri kağıt üzerinde bırakmayacak potansiyele sahip olduğunu kanıtlayan kazanacak.
20 yıldır değişmeyen değişecek mi, değişim isteyenler bir şeyleri değiştirebilecek mi göreceğiz…
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Mert 31 Ekim 2022 20:23

Unutuluyor ki değişim olsun demekle değişim olmuyor.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi