Büyükerşen’den çalışana destek, üretene kaynak

Yılmaz Büyükerşen çiftçilere destek olmaya devam ediyor...

23 Ekim 2018 08:52
A
a
Sütiş Eskişehir
Son yıllarda giderek artan bir sorunumuz var. Kırsaldan kente göç... Bu durumun yüzlerce ‘olumsuz’ yönü var. Çoğunu yaşıyoruz zaten... Daha büyük sıkıntılar ise bizi bekliyor.
Kırsaldan kente göç ‘bugünün’ problemi değil. Öte yandan sadece bazı kurumların ya da belirli kişilerin sorumluluğunda da değil. Topyekûn mücadele gerektiren bir sorun.
Kırsaldan kente göç meselesiyle ‘yeteri kadar mücadele edilmediği için’ memleketin dengesini bozacak bir noktaya geldi. Son yıllarda bu konunun önemi kavrandı. Tarım ve hayvancılığın ‘stratejik’ önemi kabul edilmeye başlandı.
Tarım ve hayvancılık en az uzay teknoloji kadar önemli, savunma sanayi kadar değerli, yazılım mühendisliği kadar gerekli...
Sorunun varlığını kabul edip ve çözüm üretenlerden biri de Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen. Hoca, özellikle son döneminde kırsaldaki kalkınmaya çok önem verdi. Özellikle diyorum çünkü bu konuya akademisyenlik ve rektörlük döneminden beri kafa yoruyor.
Geçtiğimiz günlerde Zafer Çatel’den ayrıntılarını öğrendiğim bir ‘girişimini’ daha öğrendim. Büyükerşen, 1992’de AÜ Rektörüdür. O yıl “2000 Yılına Doğru Eskişehir’in Sorunları” başlığıyla sempozyum düzenlenir.
Bugün konuştuğumuz, çözüm beklediğimiz, kimilerinin de proje ya da hedef olarak duyurduğu ne kadar konu varsa hepsi Büyükerşen’in o yıllarda gündeminde. Üstelik çözüm yollarıyla birlikte...
Büyükerşen’in son döneminde ‘söz verdiği’ gibi kırsala daha bir önem verdiğini görüyoruz. Hizmetler elbette sadece tarım ve hayvancılık alanında değil ama bu yazının konusu gereği sadece onlara yer vereceğim.
Hoca’nın, önceki Genel Sekreteri Engin Çakmak, kırsala hizmet konusunda hayli mesai harcadı. İyi bir ekip kurdu, harika projeler geliştirdi. Burada Çakmak’ın hakkını da teslim etmek gerekir.
Büyükşehir Belediyesi ilk olarak şehrimizin kaybolan değerlerinden ipekböcekçiliğine el attı. İpekböcekçiliğini canlandırmak için 70 bin dut fidanı dikti. Bölge sakinleriyle ve iş yapmayı düşünenlerle toplantılar yaptı. Sonra fidanları ücretsiz bir şekilde üreticilere dağıttı.
Hoca o törende amaçlarını “Belediye olarak görevimiz yalnızca alt yapı çalışması yapmak, asfalt dökmek değil. Bu kapsamda geliştirdiğimiz bu proje ile dar boğazda olduğunu bildiğimiz çiftçimize biraz nefes aldırmak istedik” sözleriyle özetlemişti.
Yılmaz Büyükerşen Domates fideleri verim aldı
Büyükşehir Belediyesi, Mihalgazi ve Sarıcakaya’da zor günler yaşayan çiftçilere destek olmaya devam etti. Belediye, 250 bin domates fidesini çiftçilere dağıttı. Hoca “Önümüzdeki yıllarda üreticimizin yerli tohum ile üretim yapması ve ürününü zorlanmadan satması amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İmkânlarımız ölçüsünde çiftçimizin daima yanında olacağız” diyerek tarıma desteğinin devam edeceğini ifade etmişti.
Temmuz ayında güzel bir haber aldık... Çok güzel fotoğraflar eşliğinde... Büyükşehir’in dağıttığı domates fideleri çiftçiye gelir kapısı olmuştu, yüzler gülüyordu. Her bir çiftçi yaklaşık beş bin lira gelir elde etmişti.
Seraları ziyaret eden Yılmaz Hoca “Dağıttığımız domates fidelerinden çiftçilerimizin büyük verim ve iyi bir gelir elde ettiğini öğrenmek bizleri son derece mutlu etti” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi, ekonomik sıkıntılarla boğuşan çiftçinin yüzünü güldürmeye devam etti. Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında ipekböcekçiliğini canlandırmak amacıyla 70 bin dut fidanı dağıtan, ardından 600 çiftçiye verdiği 250 bin domates fidanıyla beş milyon lira kazanç elde etmelerini sağlayan Büyükşehir, son olarak Mihalgazi’de 540 çiftçiye 2,5 milyondan fazla marul fidesi dağıttı.
Büyükerşen, törende yaptığı konuşmada “Çiftçimizin para kazanması için bu şehrin kaybolan değerlerini bir bir ortaya çıkaracağız” sözünü hatırlattı. Ve yapacaklarını şöyle sıraladı:
Mihalıççık’a meyve sebze kurutma tesisleri...
Eskişehir’de kuru meyve sebze marketi...
Mihalıççık’ta 60 dekarlık dut ve kiraz bahçesi...
İnönü’de 20 dekarlık ekşi karadut ve ipek böceği kurutma tesisleri ve bahçe...
Bozan’da manda yetiştiriciliği projesi...
Seyitgazi’de küçükbaş hayvan ve aromatik bitki yetiştiriciliği projesi...
Hoca ayrıca “Sivrihisar, Mahmudiye ve Günyüzü’nde hayvan yetiştiriciliği ve süt üretimi yapan zor durumdaki köylüleri rahatlatacak projeleri hayata geçireceğiz” dedi.
Yazının başında da belirttiğim gibi Büyükşehir’in kırsala hizmetleri bunlarla sınırlı değil. Ulaşımdan kültür-sanata pek çok alanda işler yaptı. Bu yazıda sadece ‘üretime’ yönelik işlerine yer vermeye çalıştım. Bu desteklerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Pek çok hayatı ‘değiştirdiğini’ biliyorum. Onlarca kişiye ‘ekmek verdiğini’ görüyorum.
Kimilerine de ‘umut’ oluyor...
Umarım örnek de olur...
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
Olgun 23 Ekim 2018 20:00

20 yıldır köylüden tiksinenlere ne oldu uşağım Bu sefer pabucun pahalı olduğu anlaşıldı galiba.Neylersin mukaddes sondan kaçılmaz

0 1 Cevap Yaz
Emir 23 Ekim 2018 10:00

Secim oncesi iyi reklam olmus.basarilar

5 9 Cevap Yaz
tuncay 23 Ekim 2018 09:54

hocamız iyidir sağolsun

10 7 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi