AK Parti’den Eskişehir için kritik hamle geliyor!

Eskişehir, seçimin yapılacağı 31 Mart’a kadar artık eski Eskişehir değil.

15 Ocak 2024 08:30
A
a
Sütiş Eskişehir

Eskişehir, seçimin yapılacağı 31 Mart’a kadar artık eski Eskişehir değil.

Dileğimiz ve isteğimiz demokratik bir ortamda centilmence bir yarış olması…
Ancak bu iki buçuk ay pek çok olaya gebe gibi görünüyor.
Seçim taktikleri gereği, stratejik hamleler, ayak oyunları, karalama kampanyaları, oy bölmek için karşı mahalleye yakın partilerden aday çıkarma teşvikleri…
30 yılı aşkın meslek yaşamımda bu ve buna benzer pek çok olaya tanık oldum.
AK Parti’nin Eskişehir Kurmay Başkanı konuştu” başlıklı köşe yazım bundan bir ay kadar önce 13 Aralık’ta yayınlanmıştı.
Beğenirsiniz veya beğenmezsiniz, partiye uzun süre önemli katkıları olan ismini vermeyeceğim ve o gün ne söylediyse bugün onu yaşadığımız…
Anlayacağınız öngörüleri yüzde 100 isabet oranıyla çıkan AK Parti’nin Kurmay Başkanı o yazımda da belirttiği gibi şunu söylemişti:
Nebi Hatipoğlu’nun adaylığı kesin gibi, alt kanat karşı mahalleden oy alabilecek başarılı isimlerle güçlendirilirse bu dönem AK Parti kazanabilir.
Bir de seçimin stratejik tarafı var.
CHP’den oy devşirebilecek kişilerin başka partilerden aday gösterilmesi sağlanabilir.
Örneğin DSP’den Dilara Tambova büyükşehir adayı gösterilebilir. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı’nın yeğeni Ali Ulu’nun aday gösterilmesi teşvik edilebilir…
CHP’nin oyunu bölecek hamleler yapılmalı.
Yılmaz Büyükerşen, bugüne kadar nasıl ittifak kurup seçimleri kazandıysa… Meclis üyelerine baktığınızda Yılmaz Büyükerşen’in bu çalışmasını iyi görürsünüz.
Benzer yöntem kullanılabilir.
İşte zurnanın zırt dediği yer.
O hamle ete kemiğe bürünüyor.
Yani AK Parti’nin Eskişehir kurmay ekibi DSP’nin büyükşehir ve diğer ilçelerde aday çıkarması için bastırıyor.
Yakında bunu görürüz.
Kulağıma uzun süre DSP Genel Başkan Yardımcılığı yapan, önceki dönem Büyükşehir Belediye  Başkan adayı da gösterilen Dilara Tambova’nın yeniden büyükşehir adayı yaptırılmak istendiği geldi.
Neden DSP, neden Dilara Tambova?
Çünkü oy alma potansiyeli yüksek.
“Bir oy, bir oydur” mantığı hakim AK Parti’de.
CHP’ye yani Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce’ye gidecek “karşı mahalle”den bir oy bile eksilse bunu doğal olarak AK Parti kar sayıyor.
O nedenle AK Parti, Cumhur İttifakı’nda yer alan DSP’den büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı’nda belediye başkan adayı çıkarttırıp, CHP’den oy devşirmek veya azaltmak istiyor.
Bunun üzerine konunun muhatabı olan Dilara Tambova ile görüştüm.
Öncelikle şunu belirteyim, Tambova şu anda DSP’nin sade bir üyesi.
Partide hiçbir görevi yok.
Hatırlamakta fayda var…
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın Parti Meclisi kararı olmadan 14 Mayıs 2023 seçimlerinde AK Parti ve Cumhur İttifakını destekleme kararı, partide adeta deprem yaratmıştı.
Genel Kurul sonrası Tambova, Aksakal’a tepki göstermiş ve hiçbir görevi kabul etmemişti.
Tambova’ya ilk sorum DSP’den Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için bir teklif gelip gelmediği oldu.
Tebessüm ederek sorumu yanıtlayan Tambova, adeta “bir dokun bin ah işit” minvalinden şunları söyledi: 
“Son günlerde siyasette; ciddi bir karmaşa ve yer değiştirme durumu hasıl oldu. Malum! DSP’nin genel başkanı, Cumhur İttifakı’ndan vekil olunca, Eskişehir yerel seçimlerinde de işbirliği olabileceğine dair kamuoyu oluşturulmaya başlandı.
Başta Büyükşehir olmak üzere, diğer ilçelerde de aday çıkarıp, CHP’nin özellikle de Büyükşehir’i kaybetmesine dönük bir eylem planı olması da ihtimal dahilinde.
Bu minvalde, şahsımla ilgili de bu düşünceyi destekleyecek bir davranış içinde olup olmayacağım konusunda, yakın çevremle konuşularak; sürece dahil olmama dönük girişimler mevcut.
Bu yaklaşımı; iyi niyetli bulmakla birlikte, sadece CHP’ye seçim kaybettirecek ve AK Parti büyükşehir adayını seçtirmeye dönük olan bu girişimi etik ve yararlı bulmuyorum. Zira siyasi partiler, sadece kendi partileri namına ve seçmeni adına faaliyet sürdürmeli ve bu amaçla aday çıkarmalı.
Geriye dönük siyasi yaşamımda; partim adına iki defa büyükşehir adayı oldum. Ancak o zamanki inancım ve hedefim, partinin ilkelerini temsil etmek ve oy oranını yükseltmekti. Yine bu niyetler doğrultusunda aday çıkarılmasının, doğru bir karar olduğunu düşünürüm.
Ancak! Sadece AP Parti adayına seçim kazandırmak ve Cumhur İttifakı’na hizmet etmek için atılacak her adım; Demokratik Sol felsefinin tarihi misyonunda bir yara daha açar.
Böyle bir siyasi yaklaşımı asla desteklemeyeceğim gibi bu türden siyasi faaliyetlerin, karşısında mücadele edeceğimi de kamuoyunun bilgisine sunarım.”
Anlayacağınız Tambova, “Ben bu oyunun içinde yer almam” dedi.
Kuşkusuz DSP; büyükşehir veya diğer ilçelerde çıkaracak aday bulabilir ancak Tambova gibi oy alabilecek etkili bir isim bulmakta zorlanabilir.
Çünkü AK Parti sıralarından milletvekili seçilmek uğruna yani kendi istikbali için Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı alan DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, zaten oy oranı oldukça gerileyen partinin tabanında büyük hayal kırıklığı yarattı.
Hasılı…
AK Parti’nin şehitler nedeniyle ertelenen Odunpazarı ve Tepebaşı adaylarının açıklanmasıyla artık yarış tam anlamıyla başlayacak.
Her türlü siyasi taktik ve manevralara 31 Mart’a kadar çok şahit olacağız.
Kalın sağlıcakla…
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Erhan 15 Ocak 2024 09:46

Erman Gölet

1 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi