Eskişehir’de “işçi” yok!

Şehir merkezindeki reklam panolarına dikkatli bakanlar şu sıralar, “işçi aranıyor” ilanlarının epey fazla olduğuna dikkat edeceklerdir.

6 Mayıs 2024 09:51
A
a
Sütiş Eskişehir
Şehir merkezindeki reklam panolarına dikkatli bakanlar şu sıralar, “işçi aranıyor” ilanlarının epey fazla olduğuna dikkat edeceklerdir.
Eskişehir’de şu anda “işçi” yok!
Ancak, İşkur’un istatistiklerine baktığınızda da “işsizlik” rakamı da yaklaşık 28 bin civarında…
Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı daha iki yıl önce şu açıklamayı yapmıştı:
-Bize her yıl 2 bin işçi gerekiyor.
Küpeli ardından da eklemişti:
-Biz bu işçileri nereden bulacağız? Yeni nesil maalesef sanayide, üretimde çalışmayı arzu etmiyor. Demek ki bizim bir yerde yanlış yaptığımızı kabul etmemiz gerekiyor. Bu günleri gördüğümüz için EOSB meslek lisesini açtık!
İş arayanlar var olan işleri beğenmiyor. Fabrikalarda bu nedenle çalışacak işçi bulamıyor…
Reklam veren firmalardan birisi 750 işçi alacaklarını duyururken paketleme, gruplama montaj elemanı aradığını duyuruyor.
Bir başka firma ise işe girecek işçiler için asgari ücretin dışında  “devam primi” “Aile yardımı” “Çocuk yardımı” “sosyal yardımlar” ve “kıdem primi” vereceğini de duyuruyor.
Ancak en önemli nokta ise sanırım üniversite mezunlarına yönelik verilen bir pirim:
-Tahsil durumu primi!
Kısacası fabrika diyor ki “aynı işi yapacaksınız” ama diploması olan biraz daha fazla alacak…
Fabrikalar hem vasıflı işçi hem de vasıfsız işçi bulmakta zorlanıyor.  Sıkıntı önümüzdeki yıllarda çok daha hissedilir olacak!
Hatırlarsınız yıllar önce işe girmek için fabrikaların önünde uzun kuyruklar oluşurdu. Şimdi işverenler işçiyi fabrikalarına çekebilmek için olmadık primler,promosyonlar veriyor.


 

İÇECEK SUYUN VARSA!

Semiz Ali Paşa, Osmanlı’nın renkli sadrazamlarından biriydi. Kıvrak zekalı, siyaseti bilen ve şakacı kimliği ile biliniyordu. Semiz lakabı da boşuna değildir. Uzun boylu ve iri olmasından kaynaklanıyor. Osmanlılar ansiklopedisinde kendisini çekecek at bulunamadığı için “alaya” alındığı yazar…
Tarihçi Selaniki'nin aktardığına göre Sadrazam Semiz Ali Paşa Mimar Sinan’ın Kâğıthane suyunun İstanbul’a getirilmesi karşıydı.  İstanbul'a Kağıthane'den de su getirilip her semte bir çeşme yapılırsa ve böylece şehrin su sıkıntısı ortadan kaldırılırsa Anadolu'da çiftini bozan köylüler, hatta Araplar ve Acemler İstanbul'a gayet büyük sayıda yerleşmek için göç edip geleceklerinden korktuğunu anlatmış. Hatta sadrazam bunu önlemek için su yollarının güvenliğinden sorumlu Nikola adlı bir gayri müslimi de gizlice kaçırttığı da yazılır.

Ancak Semih Ali Paşa başarılı olamaz! Mimar Sinan, başarılı projesiyle İstanbul’a su getirmeyi başarır. Tarih Semiz Ali Paşa’yı haklı çıkarır!
 

MERKEZDEKİ LAMBALARDA UZAKTAN AYDINLATILSIN!

 Geçen hafta OEDAŞ tarafından bir basın bülteni gönderildi. Başlığı şu şekildeydi:
- OEDAŞ kırsal kesimde arızalanan sokak lambalarını uzaktan aydınlatacak!
OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın da bir açıklama yapıyor:
-Laboratuvar çalışmaları devam eden projenin olumlu sonuçlanması durumunda kırsal kesimdeki geçici aydınlatma arızalarını, ekiplerin bölgeye gitmesine gerek kalmadan en kısa süre içerisinde uzaktan giderecek teknolojiye sahip olacağız!

Sevindirici bir gelişme…
Ancak bu teknolojiyi şehir merkezinde kullansanız iyi olur. Eskişehir’in kimi caddelerinde adeta karartma uygulanıyor. Kimi yerlerde uzunları yakarak gidiyoruz. Sanırım bu bir tek Eskişehir’de oluyor…
Merkezdeki lambalarda uzaktan aydınlatılsın!
 

EMEKLİ GARANTİLEDİ AMA! 

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 4 aylık enflasyona göre yüzde 18.70, memurlar ise yüzde 13,56 oranında zammı şimdiden garantilemiş oldu.  Kesin rakam ise mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla belli olacak. Emekliler bu zam oranını yetersiz buluyor.
 

GÜNÜN SÖZÜ!

Mucize, açıklanabilir birşey değildir, tanık oluruz sadece...
Turgut Uyar
 

GÜNÜN KARİKATÜRÜ

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi