Eskişehir altın fiyatları yorumları bugün verilerine göre, altında yükseliş durdurulamıyor. Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, son yaşanan koronavirüs salgınına bağlı olarak sert yükseldi. Peki, altın fiyatları ne kadar oldu? Gram altın ne kadar oldu? Çeyrek altın kaç TL?
Koronavirüs salgınına ilişkin dünyanın dört bir yanından gelen normalleşme haberleri yeni haftanın ilk gününde piyasalara moral oldu. Haftanın açılışını yapan ABD vadelileri ve Asya borsalarının tamamında yeşil ekranlar dikkat çekti.
Geçtiğimiz hafta yükselmeye başlayan petrol fiyatları haftanın ilk gününe düşüşe geçti. Geçen hafta 23 doların üzerine çıkan brent petrolün varili 20 dolar düzeyine gerilerken ABD ham petrolünün haziran vadesinde ise fiyatlar 15 doları gösteriyor. ABD'de artan petrol üretimi ve stokların artışı fiyatların düşüşündeki en önemli etken olarak görülmekte.
Dünya borsalarındaki gelişmelerin ve koronavirüs gündemine ilişkin haberlerin izlşeneceği ve açıklanacak önemli bir verinin bulunmadığı bu günde döviz piyasaları sakin bir başlangıç yaptı. Dolar/TL kuru, geçtiğimiz haftanın kapanış seviyeleri olan 6,95'ten; euro/TL de 7,54'ten el değiştiriyor.
Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, "Altın, açık ipuçlarının olmaması ile birlikte dalgalı seyre döndü. ETF'ler alıcılı, merkez bankaları tedbir alıyor ve ekonomik veriler zayıf. Tüm bunlar altın için pozitif faktörler, ancak büyük ölçüde fiyatlandılar. Piyasa oyuncuları şimdi ülkelerin virüs ile ilişkili kısıtlamaları ne kadar çabuk kaldırabileceğine ilişkin endişe duyuyor. Tüm büyük ekonomiler kısıtlamaları kaldırma yönünde çalışıyor ve eğer bu olursa, altın alımı için fazla bir sebep kalmayacak. Tüketici alımları da endişe kaynağı," dedi. "Bu nedenle altın için uzun dönemli görünüm olumlu, ancak metal yeni tetikleyicilerin olmamasından dolayı tükenmişlik işaretleri veriyor. Dikkatler bu hafta merkez bankalarında olacak. Ancak merkez bankalarından dramatik bir adım gelmezse, altın zorlanacak" şeklinde görüş bildirdi.
Analistlerin ortak görüşü, küresel belirsizliklerin etkisiyle altında da yükselişin devam edeceği yönünde.
Peki tüm bu gelişmeler kapsamında, 27 Nisan 2020 (bugün) saat 09:41 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar? Eskişehir'de döviz hangi seviyede?
Eskişehir ve Kapalıçarşı altın fiyatları ve Dolar ile Euro kaç lira? Hepsini sizin için derledik...
Eskişehir altın fiyatları
- Çeyrek altın: 626 Lira
- Yarım altın: bin 252 Lira
- Gram altın: 385,80 Lira
- Cumhuriyet altın: 2 bin 562 lira
Eskişehir döviz kurları
ALIŞ SATIŞ
- Dolar : 6,9541 TL 6,9564 TL
- Euro : 7,5486 TL 7,5554 TL
- Sterlin : 8,6546 TL 8,6629 TL
Günün önemli ekonomik gelişmeleri
Halka, esnafa, şirketlere 200 milyar liralık kalkan
Hükûmet, toplumun bütün kesimlerini korona ile mücadele kapsamında ayakta tutuyor. Bugüne kadar sağlanan 200 milyar TL'lik destekle; üretim gücümüz, krizlerden sonra hızlı toparlanma reflekslerine sahip piyasalarımız ve sağlam ekonomik altyapımız ile, Türkiye güçlenerek öne çıkacak. Teşvik, destek, yardım ve hibelere yenileri de eklenecek, Covid-19 sonrası için Türkiye'nin büyük potansiyeli ortaya çıkacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Covid-19 sürecinde aldıkları tedbirler kapsamında ekonomiye 200 milyar liralık destek sağladıklarını belirterek bu süreçten de güçlenerek çıkacaklarını söyledi. Albayrak, Twitter hesabından yaptığı video paylaşımında, Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında devreye alınan adımların geldiği noktaya ilişkin bilgi verdi. Vergi ötelemeleri, ticari hayatın aksamaması için devreye alınan tedbirler, kısa çalışma ödeneği, asgari ücret desteği ile bireysel, esnaf ve işletmelere yönelik destek paketlerinin üretim gücüne, esnafa ve istihdama koruma kalkanı sağladığına işaret eden Albayrak, "Bu kapsamda bugüne kadar attığımız adımların toplam tutarı 200 milyar liraya ulaştı. Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) etkisini ve yayılma hızını kırdık. En kısa zamanda bu virüsten kurtulan ülkeler arasına Türkiye'nin de girecek. Ayakta tuttuğumuz üretim gücümüz, krizlerden sonra hızlı toparlanma reflekslerine sahip piyasalarımız ve sağlam ekonomik altyapımız ile Kovid-19 sonrası için büyük bir potansiyelimiz olduğunu görüyoruz. İşte bu potansiyeli en iyi şekilde nasıl hayata geçirir, işlerimize 'sağlık kuralları' çerçevesinde hızlıca nasıl döneriz? Tüm bu konuları detaylı konuşacağımız Genişletilmiş Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi toplantısını önümüzdeki hafta gerçekleştireceğiz" dedi.
HER KESİME NEFES
İşte Covid-19 ile mücadele sürecinde toplumun her kesimini rahatlatan destek, teşvik ve yardımlar:
4,4 MİLYON MUHTAÇ AİLEYE 1000 TL
Şu ana kadar yaklaşık 4,4 milyon aileye 1000 liralık nakdi destek yardımında bulunuldu.
4 MİLYON VATANDAŞA 22,3 MİLYAR TL TEMEL İHTİYAÇ KREDİSİ
Vatandaşların bireysel ihtiyaçları için devreye alınan 'Temel İhtiyaç Desteği' kapsamında, şu ana kadar 3 milyon 977 bin kişiye, 22 milyar 295 milyon lira kaynak sunuldu.
775 BİN ESNAFA 16,9 MİLYAR TL FİNANSMAN
Esnaf Destek Paketi için 582 bin esnaf başvuruda bulundu. 448 bin 148 esnafa, 8 milyar 390 milyon lira finansman tahsisi yapıldı. Paraf Ticari kart için 324 bin 814 başvuru geldi, 303 bin 565 kart tahsis edildi. Böylece esnafa sunulan finansman desteği toplam 16 milyar 861 milyon liraya ulaştı.,
120 BİN FİRMAYA 107,5 MİLYAR TL KGF DESTEĞİ
İşletmelere sunulan "KGF kefaletli İş'e devam Desteği" kapsamında da başvurular 143 bin 769'a ulaştı. 119 bin 804 firmaya, 107 milyar 412 milyon lira finansman tahsis edildi. Finansman tahsis edilen firmaların yüzde 96'sını KOBİ'ler oluşturdu.
22,5 MİLYAR TL'LİK KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ DOPİNG OLACAK
268 bin 717 firma, 3 milyon 44 bin 420 çalışanı için Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvurdu. 3 ay boyunca bu kapsamda çalışanlara ve işletmelere yapılacak ödemelerin 22,5 milyar TL'ye yaklaşması bekleniyor. Ödeneğe en çok başvuru yüzde 40 ile imalat sektöründen yapıldı. Bu sektörü yüzde 15 ile toptan ve perakende ticaret, yüzde 12 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, yüzde 6 ile eğitim sektörü takip etti, diğer sektörlerden başvurular da yüzde 27 oranında oldu.
İŞİNİ KAYBEDENLERE DE BİN TL DESTEK
Koronavirüse karşı vatandaşı rahatlatan adımlara devam ediliyor. Pandemi sosyal destek programı kapsamında verilen 1.000 liralık desteğin ilk 2 etabı tamamlanırken 3'üncü etap için başvurular başladı. Bu sosyal yardımı ilk 2 etapta alanlar ile memur, emekli ve kamu işçileri alamayacak. İşsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden faydalananlar da bu yardımın kapsamı dışında bulunuyor.
Bin liralık destek kişi sayısına göre yapılmayacak. Haneden tek isim eğer şartları karşılıyorsa desteği alabilecek. Başvurularda herhangi bir gelir kıstası aranmayacak. Ancak başvuru detaylarında kişilerin işi ve sosyal durumu ile aylık geliri gibi bilgiler istenecek. Öte yandan, evdeki çocuk sayısı, kirada oturulup oturulmadığı, son gelen su, doğalgaz ve elektrik faturalarının bedelleri, bankadaki birikimler detaylı olarak istenecek. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ön başvuruları inceleyerek desteğe ihtiyacı olduğunu belirlediği evlere ödemeyi yapacak.
Başvurular e-devlet üzerinden yapılacak. Ödeme zamanı ve şekli daha sonra açıklanacak. Başvuruları kimlik numarasının son hanesine göre gerçekleştirilecek. Sonu "0" olanlar pazartesi, "2" olanlar salı, "4" olanlar çarşamba, "6" olanlar perşembe ve "8" olanlar cuma günü başvuruda bulunacak. Hafta sonları ise kimlik numarası ile ilgili sınırlama olmayacak.
Bakan Albayrak, ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı'nda gelinen noktayı değerlendirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Covid-19 sürecinde, ekonomiden sağlığa tüm alanlarda sergilenen performans, milletimizin ortaya koyduğu eşsiz dayanışma fotoğrafı ve devletimizin dünyaya uzattığı yardım eli, ülkemize karşı büyük bir güven ve teveccüh oluşturdu. Bu güvenin ekonomik yatırımlara ve güçlü iş birliklerine dönüşeceğine dair güçlü sinyaller alıyoruz" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı' kapsamında devreye giren uygulamalarda gelinen son noktayla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden videolu bir paylaşım yapan Bakan Albayrak, “Vergi ötelemeleri, ticari hayatın aksamaması için devreye alınan tedbirler, kısa çalışma ödeneği, asgari ücret desteği, bireysel ihtiyaç desteği, esnaf destek paketlerimiz üretim gücümüze, esnafımıza ve istihdamımıza koruma kalkanı sağladı. Bugüne kadar attığımız adımların toplam tutarı; 200 milyar TL'ye ulaştı. Şu ana kadar yaklaşık 4,4 milyon ailemize bin liralık nakit destekte bulunduk. Ayrıca destek kapsamına girmeyen, ancak bu dönemde gelirini, işini kaybeden vatandaşlarımıza da bin lira nakit yardım yapacağız. Bu kapsamda e-devlet üzerinden başvuruları başlattık” ifadelerini kullandı.
Vatandaşların bireysel ihtiyaçları için devreye alınan ‘Temel İhtiyaç Desteği' kapsamında şu ana kadar 3 milyon 977 bin vatandaşa, 22 milyar 295 milyon TL kaynak sunulduğuna değinen Albayrak, “Bunun yanında ‘Esnaf Destek Paketi' için 582 bin esnafımız başvuruda bulundu. Tam 448 bin 148 esnafımıza 8 milyar 390 milyon TL finansman tahsisi yapıldı. Paraf Ticari Kart için ise vatandaşımızdan 324 bin 814 başvuru geldi. 303 bin 565 esnafımıza kartları tahsis edildi. Paraf Kart ile beraber esnafımıza sunduğumuz finansman desteği toplam 16 Milyar 861 Milyon TL'ye ulaştı” şeklinde konuştu.
İşletmelere sunulan ‘KGF Kefaletli İşe Devam Desteği' kapsamında ise başvuruların 143 bin 769 firmaya ulaştığını söyleyen Albayrak, “Bu kapsamda 119 bin 804 firmamıza 107 milyar 412 milyon TL finansman tahsis edildi. Finansman tahsis edilen firmalarımızın yüzde 96'sını KOBİ'lerimiz oluşturdu” diye konuştu.
Türkiye'nin Covid-19 salgınından daha da güçlenerek çıkacağına dair açıklamalarda bulunan Albayrak, “Virüsün etkisini ve yayılma hızını kırdık. Tüm sağlık çalışanlarımız ve bakanlığımızın eşsiz gayretleri sayesinde inşallah en kısa zamanda bu virüsten kurtulan ülkeler arasına gireceğiz. Bu süreçte ekonomiden sağlığa tüm alanlarda sergilenen performans, milletimizin ortaya koyduğu eşsiz dayanışma fotoğrafı ve devletimizin dünyaya uzattığı yardım eli, ülkemize karşı büyük bir güven ve teveccüh oluşturdu. Bu güvenin ekonomik yatırımlara ve güçlü iş birliklerine dönüşeceğine dair güçlü sinyaller alıyoruz. Ayakta tuttuğumuz üretim gücümüz, krizlerden sonra hızlı toparlanma reflekslerine sahip piyasalarımız ve sağlam ekonomik alt yapılarımızla Covid-19 sonrasına dair potansiyelimiz olduğunu görüyoruz. Bu potansiyeli en iyi şekilde nasıl hayata geçirir, işlerimize nasıl hızlıca döneriz gibi konuları detaylı olarak konuşacağımız, Genişletilmiş Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi toplantısını önümüzdeki hafta gerçekleştireceğiz” dedi.
İslam Aleminin içinde bulunduğu Ramazan ayına ulaşmanın mutluluğunu da yaşadığını belirten Albayrak, “Ramazan-ı Şerif'e kavuştuk. Rabbim bu mübarek günlerde ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa rahmetiyle muamele etsin. Bizi bu hastalıktan, sıkıntılardan kurtararak bayrama kavuştursun. Ramazan-ı Şerif'imiz mübarek olsun” ifadelerini kullandı.
Avrupa otomotiv pazarı mart sonunda yüzde 26,1 azaldı
Avrupa otomotiv pazarı 2020 yılı mart ayı sonunda yüzde 26,1 azalarak 3 milyon 564 bin 777 adet seviyesinde gerçekleşti.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), 2020 mart ayı Avrupa otomotiv pazar değerlendirmesi sonuçlarını açıkladı. Buna göre; AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomotiv pazarı 2020 ocak-mart döneminde yüzde 26,1 azaldı ve 3 milyon 564 bin 777 adet seviyesinde gerçekleşti. 2019 yılının aynı döneminde 4 milyon 824 bin 307 toplam adet satış gerçekleşmişti. AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre 2020 ocak-mart döneminde yüzde 34,7 ile İtalya, yüzde 32,7 ile Fransa ve yüzde 31,6 ile Avusturya'da düşüş yaşandı. 2020 yılının aynı döneminde satışını arttıran bir pazar olmadı.
AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomotiv pazarı 2020 mart ayında yüzde 51,4 azaldı ve 998 bin 524 adet seviyesinde gerçekleşti. 2019 yılının aynı ayında 2 milyon 53 bin 472 toplam adet satış gerçekleşmişti. AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre 2020 mart ayında yüzde 83,6 ile İtalya, yüzde 70,5 ile Fransa ve yüzde 68,5 ile İspanya'da düşüş yaşandı. 2020 yılının aynı ayında satışını artıran pazar olmadı.
2020 mart ayı sonunda Türkiye, yüzde 41,3 artış ile Avrupa otomotiv satışları sıralamasında 7'nci ülke konumunda yer aldı.
AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomobil pazarı 2020 ocak-mart döneminde 2019 yılı aynı dönemine göre yüzde 26,3 azaldı ve toplam 3 milyon 54 bin 703 adet seviyesinde pazara ulaşıldı. 2019 yılı aynı döneminde 4 milyon 146 bin 822 adet satış gerçekleşmişti. AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre 2020 yılı ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre en fazla düşüş sırasıyla yüzde 35,5 ile İtalya, yüzde 34,1 ile Fransa, yüzde 32,4 ile Avusturya'da görüldü. 2020 yılı ocak-mart döneminde, 2019 yılı aynı dönemine göre satışlarını artıran tek ülke yüzde 5,2 ile Litvanya oldu.
AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomobil pazarı 2020 mart ayında 2019 yılının aynı ayına göre yüzde 51,8 azaldı ve toplam 853 bin 77 adet seviyesinde pazara ulaşıldı. 2019 yılında 1 milyon 771 bin 30 adet satış gerçekleşmişti. AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre 2020 mart ayında geçen yılın aynı ayına göre en fazla düşüş sırasıyla yüzde 85,4 ile İtalya, yüzde 72,2 ile Fransa, yüzde 69,3 ile İspanya'da görüldü. 2020 mart ayında, 2019 yılı aynı ayına göre satışlarını arttıran tek ülke yüzde 0,4 ile İzlanda oldu.
2020 mart ayı sonunda Türkiye, yüzde 44,8 artış ile Avrupa otomobil satışları sıralamasında 9'uncu oldu.
AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre hafif ticari araç pazarı 2020 ocak-mart döneminde yüzde 24,7 azaldı ve 422 bin 681 adede düştü. 2019 yılının aynı döneminde 561 bin 599 adet satış gerçekleşmişti. AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre 2020 ocak-mart döneminde en fazla düşüş yüzde 43,8 ile İsveç, yüzde 35,1 ile Slovenya ve yüzde 33,9 ile İngiltere'de yaşandı. Satışlarını arttıran pazar olmadı. AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre hafif ticari araç pazarı 2020 mart ayında yüzde 50,4 azaldı ve 118 bin 510 adede düştü. 2019 mart ayında 238 bin 851 adet satış gerçekleşmişti. AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre 2020 mart ayında en fazla düşüş yüzde 71,2 ile İtalya, yüzde 67,2 ile İspanya ve yüzde 64,8 ile Fransa'da yaşandı. Satışlarını artıran pazar olmadı.
2020 mart ayı sonunda Türkiye, yüzde 26 artış ile Avrupa hafif ticari araç satışları sıralamasında 6'ncı sırada yer aldı.
Ticaret Bakanlığı'ndan KOBİ'lere e-Ticarette dayanışma kampanyası
Ticaret Bakanlığı KOBİ’leri elektronik ticaret alanında desteklemek amacıyla bir dayanışma kampanyası başlattı.
Bakanlığın tüm dünyayı etkisine altına alan Covid-19 salgınının KOBİ'ler üzerinde olumsuz etkisini azaltmak, KOBİ'lerin bu dönemde ticaretinin devamını sağlamak amacıyla başlattığı ‘e-Ticaret olarak KOBİ'lerin Yanındayız' temalı kampanyaya, ilk etapta 10'un üzerinde elektronik ticaret sitesi ve yer sağlayıcı katılarak, destek sağladı.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, tüm dünyayı olumsuz etkileyen pandemi sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi' ile KOBİ'lere birçok önemli desteğin sağlandığını hatırlatarak, bunun yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca da çeşitli destek paketlerinin açıklandığını belirtti.
Ticaret Bakanlığı olarak KOBİ'lerin her zaman yanında olduklarını vurgulayan Pekcan, “KOBİ'lerimiz hem iç ticaretin aksamaması hem de vatandaşlarımız evde kalırken ihtiyaçlarını karşılamak için cansiperane çalışıyorlar. Onlar ticaret hayatımızın asıl kahramanları” değerlendirmesinde bulundu.
Bakanlık olarak KOBİ ve iş insanlarıyla sürekli temas halinde olduklarını, onların sıkıntılarını taleplerini dinlediklerini ve çözüm önerilerini değerlendirdiklerini anlatan Pekcan, “Pandeminin KOBİ'lerin ticari faaliyetleri üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, KOBİ'lerin bu dönemde ticari faaliyetlerinde e-ticaretin sağladığı imkanlardan en etkin şekilde faydalanmalarını mümkün kılmak ve istihdamlarını korumalarını teşvik etmek amacıyla bir kampanya başlattık. Bu kapsamda e-ticaret siteleriyle görüşmelerde bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz. Kampanyamıza e-ticaret sitelerinin yanı sıra paket yemek ve sanal market uygulamaları da dahil oldu” ifadelerini kullandı.
“Tüm E-ticaret sitelerini bu dayanışmaya davet ediyoruz”
Bakan Pekcan, “Kampanyamız kapsamında bazı e-ticaret siteleri KOBİ'lere yönelik vadelerini düşürürken, bazıları komisyon oranlarında indirime gitti. Bu sitelerin bir kısmı KOBİ'lerimize istihdam sözü verdi, bir kısmı da KOBİ'lerimize özel paketler hazırladı” açıklamasını yaparak, Türkiye'yle birlikte dünyanın da içinde bulunduğu zor zamanlarda birlik ve beraberlik içinde olunması gerektiğini belirtti. Tüm e-ticaret sitelerini söz konusu dayanışma kampanyasına davet eden Pekcan, “Bu zor zamanları devletimizin desteği, birlik, beraberlik ve dayanışma ile daha güçlü olarak atlatacağımıza yürekten inanıyoruz” dedi.
Küresel piyasalar merkez bankalarını bekliyor
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında yeni vaka sayısındaki artışın ivme kaybetmesi ve ülkelerin sınırlamaları gevşetmeye başlayacaklarına ilişkin beklentiler, piyasaları pozitif etkilese de ekonomik aktiviteye yönelik endişeler geçen hafta açıklanan verilerle devam etti.
Geçen hafta yayımlanan imalat ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri küresel ekonomide daralmanın devam ettiğine işaret ederken, bu haftanın veri gündeminde ise çarşamba günü ABD ve perşembe günü Avro Bölgesi'nin ilk çeyrek büyüme verileri öne çıkıyor.
Büyüme verilerinin yanı sıra bu hafta, çarşamba günü ABD Merkez Bankası (Fed) ve perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) kararları da piyasaların yönü üzerinde etkili olacak. Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise bugün açıkladığı kararlar ile para politikasını daha da gevşetti. Devlet tahvili alım programında sınırı kaldıran BoJ, şirket tahvili alım limitini de 20 trilyon yene yükseltti.
Merkez bankalarının faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor
Merkez bankalarının, hükümetlerin destekleyici mali politikalarının etkisini görmek için bu hafta faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmezken, ECB'nin de tahvil alım programını artırabileceği tahmin ediliyor.
Geçen haftanın son işlem gününde ABD'de petrol fiyatlarındaki toparlanmadan bulduğu destekle yükselen borsada, Dow Jones endeksi yüzde 1,11, S&P 500 endeksi yüzde 1,39 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,65 değer kazandı.
ABD pay piyasalarında alımların güçlenmesinden önce kapanan Avrupa borsalarında negatif bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,69, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,28 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,30 düşüş kaydetti.
Asya piyasaları ise geçen haftaki dalgalı seyrin ardından yeni haftaya BoJ'un destekleyici adımları ile pozitif başladı. BoJ'un tahvil alım programında sınırı kaldırması sonrası kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 2,7, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,9 değer kazandı.
Brent petrol 21 dolar seviyesinde işlem görüyor
Geçen hafta 15-28 dolar aralığında sert bir şekilde dalgalanan Brent petrolün varil fiyatı, yeni haftanın açılışında yaklaşık yüzde 3 azalışla 21 dolar seviyesinde işlem görüyor.
Yurt içinde, cuma günü yüzde 0,60 değer kazanan BIST 100 endeksi, haftayı 98.758,96 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, böylece bir önceki haftaya göre yüzde 0,59 artarak yükseliş eğilimini üst üste 5'inci haftaya taşıdı. Haftalık bazda yüzde 0,6 yükselerek 6,9730'dan kapanış yapan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,9630 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, yarından itibaren dünya genelinde veri takviminin hareketleneceğini belirterek, yurt içinde açıklanacak şirket bilançolarının da sektör ve hisse bazlı hareketlerin artmasına neden olabileceğini söyledi.
Kovid-19 salgını ve alınan tedbirlere ilişkin haber akışının gündemin odağındaki yerini koruduğunu dile getiren analistler, gelişmiş ülke merkez bankalarının toplantılarından çıkacak karar ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını bildirdi.
Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 99.000 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 106.000 seviyesinin gündeme gelebileceğini, dolar/TL'de ise 6,95-7,00 bandının izleneceğini kaydetti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
17.30 ABD, Dallas Fed imalat endeksi
OPEC Başkanından petrolün varil fiyatının 40 dolara yükselmesi beklentisi
Cezayir Enerji Bakanı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı Muhammed Arkab, Cezayir devlet radyosuna yaptığı açıklamada, son günlerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sert bir düşüşün yaşandığı petrol fiyatlarının ilerleyen günlerde toparlanmasını beklediklerini kaydetti.
Arkab, OPEC üyesi ülkelerin üretimde kısıtlamaya gitme kararının uygulamaya konulmasıyla mayıs ve haziranda petrolün varil fiyatının 40 dolar seviyesine çıkacağı öngörüsünde bulundu.
OPEC Başkanı Arkab, geçen haftaki büyük düşüşün ardından geçen günlerde petrol piyasasının olumlu sinyaller verdiğine işaret etti.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkeler, 10 Nisan'da yaptıkları anlaşmayla petrol üretiminde önemli bir kısıtlama kararı almıştı.
Buna göre, OPEC+ olarak bilinen grubun, günlük ham petrol üretim miktarını 1 Mayıs-30 Haziran arasında 10 milyon varile, 1 Temmuz-31 Aralık 8 milyon varile ve 1 Ocak 2021-30 Nisan 2022 arasında ise günlük 6 milyon varile düşürülmesi kararlaştırılmıştı.
Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 21,7 dolardan işlem görüyor.