Google üretim müdürü Dr Lily Peng, şirketin yıllık teknoloji konferansında yaptığı konuşmada, özellikle akciğer kanserinin erken teşhisinde bu yapay zeka erken tanı sisteminin kullanılabileceğini söyledi.
Teknoloji devi Google, kanserin çok erken evrelerini bile teşhis edebilecek yapay zeka teknolojisi geliştirdiğini duyurdu.Google, yapay zeka sisteminin, bilgisayarlı tomografi (CT) ile görülemeyen ve onkologların erken tanı koyamadığı hastalarda bile başarılı sonuçlar verdiğini iddia etti. Google üretim müdürü Dr Lily Peng, şirketin yıllık teknoloji konferansında yaptığı konuşmada, özellikle akciğer kanserinin erken teşhisinde bu yapay zeka erken tanı sisteminin kullanılabileceğini söyledi. Bunun bir derin öğrenme modeli olduğunu belirten Peng, bu sistemin her altı radyologdan beşinin fark edemeyeceği akciğerdeki doku bozukluklarını erkenden tespit edebildiğini ifade etti.
ODTÜ'den BTK'ya geçti
".tr" uzantılı alan adı almak için artık BTK'ya başvurulacak. Tüm "tr" uzantılı alan adlarının tahsis ve yönetiminden BTK sorumlu olacak. ODTÜ'den yapılan açıklamada geçiş sürecinde 2 yıl daha kurumun hizmet vereceği ifade edildi. ODTÜ'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “tr” ağ bilgi sistemi TRABİS’in devreye alınması çalışmalarının tamamlanmasını takiben 2 yıl boyunca ODTÜ işletmen olarak hizmet vermeye devam edecek.1991 yılında Türkiye’nin ilk internet bağlantısını gerçekleştiren ODTÜ’nün elinde bulunan ve o yıldan bu yana kesintisiz olarak verdiği “.tr” uzantılı alan adlarını artık BTK verecek. “.tr” alan adı yetkisi 17 Eylül 1990 tarihinden bu yana ODTÜ’nün kontrolündeydi.
Yavru papağana beyin ameliyatı
Yeni Zelanda'da nesli tükenmekte olan yavru kakapo papağanına beyin ameliyatı yapıldı. Henüz 56 günlük olan yavru kuşun ameliyatı başarılı geçti ve şu an iyileşmeye devam ediyor.Y apılan son çalışmalarda bu canlılardan yeryüzünde sadece 144 tane kaldığı ifade ediliyor. Durum böyle olunca veterinerler bu kuş neslinin tükenmemesi için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorlar. Görevliler, henüz 56 günlük olan bir yavrunun başında, ilginç bir şişlik fark ettiler. Yetkililer Yavrunun kafatasında bir fıtık oluştuğunu belirlediler. Beyin ameliyatı daha önce denenen bir şey değildi. Yavru kuşun iyileşmesi için tüm riskleri göze alan doktor ve veterineler ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Geçtiğimiz hafta yapılan ameliyatın ardından, yavru papağanın çok hızlı bir şekilde iyileşme gösterdiği ifade belirtildi.
Laboratuvarda et üretimi!
Kanada’da bazı şirketler, gelecek yıllarda, hiç hayvan kesmeye gerek kalmadan tavuk, sığır ve koyun etini laboratuvarda üretmeye başlayacak. Hayvanlardan alınan hücrelerden süt, yumurta, et veya diğer ürünleri oluşturmada ilerleme sağlandı. Üretilen etler bizler tarafından tüketilebileceği gibi kedi-köpek maması olarak da kullanılacak. Future Fields şirket kurucularından Lejjy Gafour, çalışmalarında iki ayrı ürünü geliştirmeye yoğunlaştıklarını, bunlardan ilkinin hücrelerin büyümelerine yardımcı olacak bir serum, diğerinin de tavuk eti olduğunu ifade etti. Appleton Meats isimli diğer bir şirket ise laboratuvarda üretilmiş ineksiz sığır etinden burger üreterek piyasaya vermek için çalışıyor.