Tıp Fakültesi'nde son teknoloji

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Tıp Fakültesi'nde son teknoloji
A
a

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi...

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nda Prof. Dr. Durmuş Etiz başkanlığında son teknoloji ve modern cihazlarla faaliyet gösteren teknik ve klinik uygulamalar hayata geçiriliyor.

ESOGÜ'den konuyla ilgili yapılan açıklamada, modern radyoterapi teknikleri ve klinik uygulamaları hakkında bilgi verildi. Açıklamada, "Kanser hastalarının yarısından fazlasında ihtiyaç duyulan tedavi yöntemlerinden biri olan radyoterapi (RT) tedavisi iyonlaştırıcı ışınların planlı ve kontrollü olarak belirlenen dozlarda bölgesel kullanımını içermektedir. RT tedavisi ile uygulama bölgesindeki hastalıklı dokunun etkisizleştirilerek ortadan kaldırılması ve sağlıklı dokuların zarar görebileceği eşik radyasyon dozu değerlerinin aşılmadan organ ya da doku fonksiyonlarının korunması hedeflenmektedir. RT uygulanış şekline göre eksternal (dışarıdan) ve internal (içeriden) olarak küratif (etkin tedaviye yönelik), adjuvan (diğer tedavilere ek olarak, pekiştirme amaçlı), palyatif (hastalığa bağlı ağrı, kanama ve benzeri yakınmaların ortadan kaldırılması) ve profilaksi (koruma) amaçlı uygulanabilmektedir" denildi.

"Bölümde RT tedavisi modern RT teknikleri kullanılarak radyasyon onkolojisi uzman doktorları, RT fiziği uzmanları ve RT teknikerlerinin ortak çalışması ile modern tıbbın gerektirdiği gelişmiş teknik olanaklardan yararlanılarak yapılmaktadır" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi;
"Bölümde bulunan Doğrusal Hızlandırıcı (Lineer Akseleratör=LİNAK) cihazları bulunmaktadır. Tedavi olmak üzere yönlendirilen ya da doğrudan bölüme başvuran hastalar Radyasyon Onkolojisi Polikliniği’nde doktorlarımız tarafından muayene edilerek laboratuvar ve radyoloji tetkikleri ile birlikte ameliyat ve patoloji raporları incelenerek değerlendirilir. Sonrasında RT tedavisinin gerekli olduğuna karar verilen hastalar bilgilendirilerek tedavi öncesi hazırlık aşamasına geçilir. Bu hazırlık aşamasında tedavi edilecek bölgeye göre hastanın tedavi sırasında hareketsiz kalabilmesini sağlayan kişiye özel termoplastik baş ve boyun maskeleri, hastanın vücudunun şeklini alabilen özel yataklar hazırlanarak doktorlarımız ya da teknisyenlerimizin gözetiminde BT cihazında tedavi planlama amaçlı BT kesitleri alınır. İşlem sonrası vücudun tedavi edilecek bölgelerine özel kalemlerle veya işaret bantları ile işaretler konulur. Bu işlemden sonra, tedaviye kadar ve tedavi sırasında bu işaretlerin muhafaza edilmesi önem taşır. BT’den elde edilen hastaya ait görüntüler TPS’e aktarılarak radyasyon onkoloğu direktifleri doğrultusunda RT fiziği uzmanı tarafından en uygun planlama gerçekleştirilir."

Tedavi süreci ile ilgili olarak ise, "Tedavi sırasında hastanın hareket etmemesi çok önemlidir. Tedavi bittikten sonra hastaya tekniker tarafından sonraki tedaviler için randevu verilir. Tedaviler uygulanacak tedavi protokolüne göre farklılık göstermekle birlikte, genellikle haftada 5 gün (pazartesi-cuma) olmak üzere, toplam 1-7 hafta arasında değişir. Özel durumlarda gün içerisinde birden fazla kez tedavi uygulaması da yapılabilir. Hastalar tedavi süresince en az haftada bir defa yan etki açısından doktorlarımız tarafından poliklinikte görülmekte, tedavisi tamamlanan hastalar ise tedavi sonrası ilk 2 yıl 3 ayda bir, 2-5 yıl arası 6 ayda bir, 5 yıldan sonra yılda bir poliklinikte görülmekte, yan etki, nüks ve metastaz gelişimi açısından değerlendirilmektedirler" ifadeleri kullanıldı.iha
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi