Sinsi ilerleyen bir hastalık

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Sinsi ilerleyen bir hastalık
A
a

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik...

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi'nden Dr. Emine Ünver Aker, böbrek hastalığının erken teşhisle ilerlemesinin önüne geçileceğini belirterek "Kronik böbrek hastalığı olan hastalarda ölüm oranı normal kişilere göre 10 ile 30 kat daha yüksektir" diye ifade etti.

Dr. Aker, “12 Mart Dünya Böbrek Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunduğu, hastalıklara erken teşhis ve tedaviler ile hastaların yaşam sürecini uzatmaya çalıştıklarını kaydetti. Dr. Emine Ünver Aker, ülkemizde Halk Sağlığı Kurumu, Türk Nefroloji Derneği’nin de katkılarıyla, Türkiye Böbrek Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı kapsamında, kronik böbrek hastalığının giderek artan tıbbi, sosyal ve ekonomik yükünü azaltmaya çalışıldığını anlattı. Dr. Ünver, "Hastalığın gelişimini önlemeye, erken tanı ve uygun tedaviler ile ilerlemesini engellenmeye, hastaların yaşam sürelerini uzatmaya ve yaşam kalitelerini artırmaya yönelik çalışmalar devam etmektedir. İlimizde Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak “12 Mart Dünya Böbrek Günü” dolayısıyla kronik böbrek hastalıkları, nedenleri, risk grupları, erken tanı, tedavi ve korunma konularında halkı bilgilendirmek, konuya dikkat çekmek, farkındalığı artırmak amaçlı farklı etkinlikler düzenlenmektedir. Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sessiz seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler. Özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz. Teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığı böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği gelişebilir. Bu hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz veya böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekir. Bu tedavilerin maliyeti oldukça yüksektir" diye belirtti.

"KRONİK BÖBREK HASTALIĞI OLAN KİŞİLERDE ÖLÜM ORANI DAHA YÜKSEK"
Aker, kronik böbrek hastalığı olan hastalarda ölüm oranının normal kişilere göre 10 ile 30 kat daha yüksek olduğunu belirtti. Böbrek hastalığının erken teşhisle ilerlemesinin önüne geçileceğini anlatan Aker mesajına şu şekilde devam etti:
"Böbrek yetmezliğine eşlik eden kalp-damar hastalıklarına bağlı erken ölüm riski vardır. Kronik böbrek hastalıklı bireylerde ölüm riski genel toplumdan 10-30 kat daha yüksektir. Kronik böbrek hastalığı erken dönem de saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir. Yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur. Kronik böbrek hastalığı her yaşta görülebilir, ancak yaş ilerledikçe hastalığın sıklığı giderek artar. Yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olarak, 40 yaşından sonra böbreğin süzme işlevi her yıl yüzde 1 oranında azalır. Ayrıca yaş ilerledikçe sıklığı artan diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları da böbreklerin bozulmasına yol açar. Bu nedenle, 60 yaşından büyük kişilerin yılda en az bir kez böbreklerini kontrol ettirmesi gerekir." (İHA)
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi