Seyahat Sırasında Yaşanan Şişkinlik ve Hazımsızlığa Dikkat!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Seyahat Sırasında Yaşanan Şişkinlik ve Hazımsızlığa Dikkat!
A
a

Seyahatler, yalnızca coğrafi keşiflerle sınırlı kalmaz; sindirim sisteminizde de önemli değişikliklere yol açabilir. Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Sena Nur Doğan, seyahat sırasında yaşanan şişkinlik, hazımsızlık ve sindirim problemlerinin büyük ölçüde mikrobiyom farklılıklarından kaynaklandığını belirtti.

Sütiş Eskişehir

Seyahatler, sadece coğrafi değil, aynı zamanda sindirim sistemi üzerinde de önemli değişikliklere yol açabilir. Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Sena Nur Doğan, seyahat sırasında yaşanan şişkinlik, hazımsızlık ve sindirim sorunlarının genellikle mikrobiyom farklılıklarından kaynaklandığını belirtti.

Coğrafi farklılıklar, yaş, cinsiyet ve ilaç kullanımı gibi etmenler, sindirim sisteminizde değişikliklere neden olabilir

Yeni bir şehir veya ülkeye seyahat ettiğinizde, sadece çevresel koşullar değil, sindirim sisteminiz de etkilenir. Farklı bölgelerde karşılaşılan yeni beslenme alışkanlıkları, mutfak kültürleri ve fiziksel aktivite düzeyindeki değişiklikler, sindirim sisteminizde geçici dengesizliklere yol açabilir. Dyt. Doğan, "Her bölgenin kendine özgü mikrobiyal türleri bulunur ve yaşadığınız çevre bağırsak mikrobiyomunu büyük ölçüde etkiler. Coğrafi farklılıklar, yaş, cinsiyet ve ilaç kullanımı gibi etmenler, sindirim sisteminizde değişikliklere neden olabilir" dedi.

Özellikle 5 günden kısa sürede yaşanan beslenme değişiklikleri bile mikrobiyotayı etkileyebilir

Seyahat sırasında yaşanan şişkinlik ve hazımsızlık, genellikle mikrobiyom değişiklikleriyle ilişkilidir. Dyt. Doğan, "Yeni bir mutfak kültürü, fiziksel aktivite değişiklikleri ve saat dilimi değişiklikleri, sindirim sisteminde çeşitli etkiler yaratabilir. Özellikle 5 günden kısa sürede yaşanan beslenme değişiklikleri bile mikrobiyotayı etkileyerek rahatsızlıklara yol açabilir" diye belirtti.

Lif açısından zengin gıdaların tercih edilmesi gerekiyor

Vücudun yeni düzene uyum sağlaması zaman alabilir. Dyt. Doğan, bu sürecin genellikle iki hafta sürdüğünü ve bu dönemde sağlıklı alışkanlıkların benimsenmesinin önemli olduğunu vurguladı. "Seyahat ederken yeterli su tüketimi, probiyotik gıdaların kullanımı, fiziksel aktivitenin artırılması ve lif açısından zengin gıdaların tercih edilmesi bu adaptasyon sürecini hızlandırabilir" şeklinde önerilerde bulundu.

Dyt. Sena Nur Doğan, seyahatin bağırsak sağlığına olan olumlu etkilerine de değindi. Farklı coğrafyalarda bulunmanın ve çeşitli mikrobiyal türlerle karşılaşmanın, bağışıklık sisteminizi güçlendirebileceğini belirtti. "Mikrobiyom çeşitliliği, dayanıklılığı artırabilir. Seyahat ederek yeni besinler, hava ve su ile tanışmak, mikrobiyotayı çeşitlendirir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir" dedi.

Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi