Özgür Özel Eskişehir'den mesajı verdi!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Özgür Özel Eskişehir'den mesajı verdi!
A
a

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Eskişehir’de düzenlenen "Bilim ve Demokrasi Işığında Yükseköğretimi Yeniden Düşünmek" çalıştayına katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yükseköğretim sistemindeki temel sorunları ele alan Özel, üniversitelerin özgürleşmesi gerektiğini vurguladı.

Sütiş Eskişehir
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Eskişehir’de partisinin düzenlediği “Bilim ve Demokrasi Işığında Yükseköğretimi Yeniden Düşünmek"çalıştayına katıldı. Burada konuşan Özel, “Biz YÖK’ü kaldırıp, YÖK’ü bu üniversitelerin sırtında bir yük olmaktan çıkarıp, üniversiteleri özgürleştireceğiz” dedi.

CHP Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından düzenlenen "Bilim ve Demokrasi Işığında Yükseköğretimi Yeniden Düşünmek"çalıştayıBüyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcıları Suat Özçağdaş ve Yalçın Karatepe, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, İbrahim Arslan,zmir Milletvekili Yüksek Taşkın, CHP PM Üyesi Armağan Erdoğan’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, İl Başkanı Talat Yalaz, Büyükşehir Belediyesi Danışmanı ve önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, ilçe başkanları, partililer ve davetliler katıldı.

EĞİTİMİ ÇAĞDAŞ TEMELLERE OTURTMAK ZORUNDAYIZ

Çalıştayın açılış konuşmasını CHP İl Başkanı Talat Yalaz gerçekleştirdi. Yalaz, YÖK’ün kuruluş yıl dönümünde düzenlenen etkinliğin Eskişehir’de yapılıyor olmasının gurur verici olduğunu belirterek CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e teşekkür etti. Yalaz, “Bir ülkenin kalkınması, çocuklarına sağladığı eğitimle mümkün olur. Ancak bugün ekonomik zorluklar yüzünden çocuklarımızın eğitim hakları ellerinden alınmakta, okullarda fırsat eşitliği kalmamaktadır. Eşit eğitim hakkı en temel insan haklarından biridir; fakat ne yazık ki bu hak, yönetimlerin duyarsızlığı yüzünden her geçen gün daha fazla ihlal edilmektedir. Gençlerimiz gelecekten umudunu kesmiş, eğitimden yoksun kalmış, yarına dair hayalleri çalınmış bir durumda yaşam mücadelesi veriyor. Son günlerde gündemi meşgul eden kayyum atamalarının, bu demokrasi katlinin ve ülkenin içinde bulunduğu onlarca sorunun, sefaletin, açlığın en temel sebebi, en başta eğitim sisteminin katledilmiş olmasıdır. Hem de bilinçli ve sistematik şekilde katledilmiş olmasıdır. Eğitimi bilimsel ve çağdaş temeller üzerine oturtmak zorundayız. Tam da bu günde, bu gündemler etrafında dahi; liyakati esas almış ve çağdaş-bilimsel temeller üzerine oturmuş bir eğitim sisteminin gerekliliğini vurgulamak son derece anlamlıdır. Bu programın hem farkındalık yaratıcı, hem de dinleyenler için son derece eğitici ve donatıcı olacağından hiçbir şüphemiz yok” ifadelerini kullandı.



PLANSIZLIĞIN SONUCU DİPLOMALİ İŞSİZLİK

Yalaz’ın ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, çalıştayda ülkenin yaşadığı tüm sorunların eğitimle birlikte temeline inileceğini söyledi. Son yıllarda ülkedeki eğitim sistemini yapboza çevrildiğini vurgulayan Ünlüce, “’YÖK’ü kaldıracağız deyip’ üniversiteleri işlevsizleştiren, demokrasi ve özgürlükten uzaklaştıran, üniversitelerin üzerinde tahakküm kuran bu anlayış her geçen gün daha da kötü uygulamalara imza atmaktadır. Fikirlerin özgürce dile getirilemediği, nitelikli bilimsel eğitimden uzaklaşan kampüsler nasıl bir gelecek vaat edebilir? Mobbinge uğrayan, savunmasız bırakılan akademisyenler nasıl bir bilim üretip dünyaya seslerini duyurabilir? Geleceği yurt dışında gören ve ülkeden gitmek isteyen gençlerimiz kalbimizde burukluk oluşturuyor. Bir yanda ekonomik krizin eğitim hakkını elinden aldığı gençler diğer yanda mezun işsizler, atama bekleyen milyonlar ile konu bir çığ gibi büyüyor" dedi. Çalıştayın eğitimdeki sorunları çözme açısından faydalı olacağını söyleyen Ünlüce, “ Gençlerimiz mutsuz, en önemlisi gelecekten umutsuz. Genç işsizlik çok büyük bir sorun. Diplomalı işsizlik ise yükseköğretimdeki plansızlığın en önemli sonuçlarından birisi olarak karşımızda duruyor. Diğer yandan geleceği yırt dışında gören ve gitmek isteyen gençlerimiz hepimizin kalbinde bir burukluk oluşturuyor” şeklinde konuştu.



GENÇLERİN TALEPLERİ BİR BİR KARŞILANIYOR

Ünlüce belediyenin öğrenciler konusunda yaptığı destekleri anlatarak, “Büyükşehir Belediyesi olarak gençlerin demokrasinin ve şehrin yönetiminin her aşamasında olmasına büyük önem veriyoruz. Bunun için bir gençlik platformunun kurulmasına öncülük ettik. Gençlik politikarlını gençlerin belirlediği, gençlerin şehir yönetiminde söz sahibi olduğu bir süreç başlattık. Gençlik merkezlerimizde eğitim, kültür, sanat, sosyal ve spor başta olmak üzere her alanda gençlerin yanındayız. Aylık 2 bin TL burs desteği sağlıyoruz. Kız öğrencilerimiz için misafirhane açtık. Abonman uygulaması ile 250 TL’ye öğrencilerimize sınırsız ulaşım hakkı getirdik. Gençlik merkezlerimiz gençlerimizle dolup taşıyor. Gençlerin talepleri öncelik sırasına göre bir bir karşılanıyor” diyerek konuşmasını noktaladı.



YÖK TAMAMEN TESLİM OLDU

Ünlüce’nin ardından konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, yükseköğretim sisteminin artık gençlerin taleplerini karşılamaktan çok uzak bir hale geldiğini belirterek, “Üniversiteler şehri Eskişehir’de YÖK’ün kuruluş yıl dönümünde bilim ve demokrasi ışığında yükseköğretimi yeniden düşünmek istedik. 43 yıl önce darbe döneminin bir kurumu olarak üniversitelerin akademik özerkliklerini sınırlandırmak için kurulan YÖK’ü yıllardır eleştirdik. Birçok iktidar YÖK’ü kaldıracağını söyledi ancak kaldırılmak bir yana üniversiteleri ve öğrencileri ve akademisyenler için baskı ve kontrol alanı haline geldi. YÖK, kamu kaynağı kullanan bir anayasal kurum olduğunu unutmuş başkanını, üyelerini ve rektörleri tek imza ile atayan bir iradeye teslim olmuş bir kurum olmuştur” dedi.

DEMOKRASİYE İNANAN TOPLUMA İHTİYAÇ VAR

Üniversitelerin sorunlarının sadece öğrencileri değil tüm ülkeyi ilgilendirdiğinin altını çizen Özçağdaş, “Orta gelir tuzağından kurtulmak için liyakatli kadrolara, nitelikli iş gücüne ihtiyacımız var. Ama aynı zamanda bugünlerde yaşadığımız demokrasi dışı uygulamaların olmaması için de işini iyi yapan hakimlere, savcılara, avukatlara, mühendislere, öğretmenlere kısacası demokrasiye inanan topluma ihtiyacımız var. Bizim cumhuriyetin kuruluşunda olduğu gibi 2’nci yüz yılında da değişen koşullara uygun yeni bir bilim politikası geliştirmek gibi yükümlülüğümüz var. Ekonomik kalkınmadan kültürel gelişmeye, ülkenin tüm meselelerine karşı bütünsel bir bilimsel yaklaşımla, planlamayla bilim ve teknolojiyi ülkenin yararına kullanacak liyakatli kadrolar, demokratik süreçler içeren politikalara ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

22 YILLIK LİYAKATSİZLİK SEBEP OLDU

“Türkiye’nin yükseköğretim sistemi artık gençlerimiz için bir gelecek vadedemez duruma gelmiştir” diyen Özçağdaş, “Üniversiteler bir partinin istihdamı haline getirilmiş, temel görevleri olan eğitim, araştırma, topluma hizmet faaliyetlerini evrensel ilkelere göre yürütmeyen kurumlar haline dönüşmüşlerdir. Bu tıkanmış sistem 22 yıllık AKP liyakatsizliğinin, plansızlığının ve ideolojik saplantılarının bir sonucudur” şeklinde konuştu. Üniversite öğrencilerinin barınma, beslenme ve burs gibi temel sorunları olduğunu vurgulayan Özçağdaş, “TÜİK verilerine göre üç üniversite mezunundan biri ne yazık ki istihdamda değil. 18-24 yaş aralığındaki gençlerimizin yüzde 31’i ne eğitimde ne de istihdamda. Üniversitelerin bir sistem olarak sorunu var, akademisyenlerimizin özgürlükler, özlük hakları, bilim üretimine engellemeler gibi çok çeşitli sorunları var” diyerek konuşmasını noktaladı.

KAYYUMLARIN HEDEF ALDIĞI AKADEMİSYENLER BİZİMLE

Özçağdaş’ın ardından kürsüye çıkan CHP Lideri Özgür Özel, partisinin ülkedeki sorunlara çare üretirken ortak akılla yaptığı toplantılardan birini daha Eskişehir’de gerçekleştirdiklerini söyledi. Yoğun gündeme rağmen Eskişehir’e gelmek istediğini belirten Özel, “Maalesef ülkemiz bir adalet ve demokrasi krizi yaşıyor. Böyle bir günde aslında adaleti öğretenler, hukuku öğretenler, demokrasiyi öğretenler, eşitliği öğretenler, yerel yönetimleri öğretenler, güvenlik politikalarını öğretenler, savunma sanayi öğretenler, iletişim öğretenler, yönetişim öğretenle, bütün ülke modern ve çağdaş bir şekilde yönetilsin diye bunu yapması gerekenleri yetiştirenler, eğitenler ve ömürleri boyunca bu alana hizmet verenler bugün bizimle birlikte. Çok önemli isimler var. Kıymetli rektörlerimiz var. Türkiye’de akademik özerkliğin askıya alınmasının, kayyumların hedef aldığı çok kıymetli akademisyenler var. Hukuki kazanımlarına rağmen bunun yerine getirilmediği çok sayıda akademisyen burada bizimle birlikte” dedi.

KENAN EVREN’İN YETKİLERİNİ KULLANAN BİRİ ÜLKEYİ YÖNETİYOR

43 yıl önce kurulan YÖK’ün bir askeri darbe ürünü olduğunu hatırlatan Özel, “Seçimler yapıldı, her seçimde birçok siyasi parti YÖK’ü kaldırmayı vaat etti. Sonra iktidara gelince YÖK’ün bunca yetkilerle birlikte üniversiteler üzerindeki etkisinden ve siyaseten buralara direktif verme etkisinden vazgeçmek istemedi hiçbirisi. Bunlardan bir tanesi de 22 yıl önce, erdemliler hareketi diye kurulan, yasaklarla ve yoksullukla ve yoksullukla 3Y ile mücadele etmek için geldiklerini söyleyen hele ilk 5 yıllarında liberallerden de o zaman bizim anlamlandıramadığımız iflah olmaz bir iyimserlikle kredi alan, bu krediyi tepe tepe kullanan bir parti daha ilk seçim bildirgesine de yazmıştı. Yola çıktıklarında ilk 500 günde ne yapacaklarını anlatırken de söylüyorlardı. Güya YÖK’ü kaldıracaklardı. Kenan Evren'den, darbeci Kenan Evren'den yıllar sonra gelen ve 1980’den 20 yıl sonra milenyumu, ondan 2 yıl sonra iktidarı gören ve ondan 22 yıl sonra hala daha YÖK’ü kaldırmayan ve Kenan Evren’in kendisi için tanımladığı yetkileri kullanan birisi yönetiyor maalesef bugün ülkeyi” ifadelerini kullandı.

MUHTEŞEM BİR ÜNİVERSİTE KENTİ

Eskişehir’in muhteşem bir üniversite kenti olduğunu söyleyen Özel, “CHP'nin en övünerek anlattığı, kentteki öğrencilerin mutluluğundan, kentteki demokratik kültürün gelişmişliğinden, en övünerek bahsettiğimiz kentteyiz. Biraz önce çok güzel bir karşılıklı diyalog vardı. Aslında akademide öğrencisi olmamış ama yerel yönetimlerde öğrencisi olduğunu ifade eden genç bir kadın, Eskişehir’de Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini, yaptığı rektörlük görevini devredip, şehri yönetme görevini devraldıktan sonra bu şehre hem rektörken, hem Büyükşehir Belediye Başkanıyken adeta bir sihirli değnekle dokunmuş ama o sihirli değneğin içinde ortak akıl olan, demokrasi kültürü olan, dinlemek olan, gençlere inanmak olan, kadro kurmaya ve kadroların yetkinliğine, liyakate inanan birisinin varlığında şimdi yan yana oturuyorlar. Ben 2’sini de tanıdığım için ve 2’siyle de birlikte görev yaptığım için, hala daha da Türkiye’deki 413 belediyemizi nasıl eğiteceğimize, nasıl eşgüdüm sağlayacağımıza, nasıl denetleyeceğimize Yılmaz Hoca'nın liderliğinde ve rehberliğinde devam ettiğimiz için büyük bir mutluluktu diyorum ve ikisine de yürekten teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ESKİŞEHİR’İ NASIL YÖNETİYORSAK ÜLKEYİ DE ÖYLE YÖNETECEĞİZ

Eskişehir’e 1 yıl içinde 7’nci ziyaretini gerçekleştirdiğini vurgulayan Özel, “Yedinci kez bu kentteyim, çünkü bu kentin CHP açısından önemi büyük. ‘Nasıl yöneteceksiniz?’ diye sorana ‘Eskişehir’i nasıl yönetiyorsak Türkiye’yi de öyle yöneteceğiz’ deyince, başka bir şey söylemeye gerek kalmıyor. Eskişehir’deki siyaset-gençlik ilişkisini de diğer şehirlerimizden bir farklı yere koyuyorum her zaman. Burada öğrencilerle ilgili tabii genel sorunlar, yerel yönetimin çabalarıyla ne kadar hafiflese de Eskişehir’de de var. Ama Türkiye’de öğrencilerin çok ciddi problemleri var. Maalesef Sayın Erdoğan, 22 yıl öncesiyle bugünü karşılaştırıp, haksız yere övünüyor ve inanıp bakmazsanız doğru da sayarsınız. Mesela diyor ki ‘Göreve geldiğimde öğrenci bursları diyor, 45 liracıktı. Şimdi 2 bin lira.’ Gerçekten veriye dayalı siyaset yapmaya çalışıyoruz. Her rakama dönüp bakıyoruz neymiş diye. Bakın neymiş. Gerçekten doğru söylüyor. O 45 liracık, asgari ücretin yüzde 27’siymiş, bugün yüzde 11’i. O 45 liracık 225 simit alıyormuş Eskişehir’de, bugün 2 bin lira ile 133 simit alıyor. O 45 liracık o gün 1,5 çeyrek altın alırmış, bugün çeyrek ‘çeyrek altın’ alıyor. Yani altı kat çeyrek altın hesabında küçülmüş. Eğer o günkü gibi bugün de 1,5 çeyrek altın olsa öğrenciye verilen burs 8 bin 300 liraymış. Böyle bir algı yönetimiyle karşı karşıyayız. Bugün üniversitede okuyan arkadaşlarımızın herhalde son sınıfta olanları dışında o gün hayatta olan yok. Daha son sınıfta olanlar kundaktaydı o zaman, şimdi kep atacak olanlar. O yüzden bu hatırlatmayı anlatmaya gerek var” diye belirtti.

YÖK’Ü KALDIRACAĞIZ!

YÖK’ü kaldıracaklarını net bir şekilde söyleyen CHP Genel Başkanı Özel, “Biz YÖK’ü kaldırıp, YÖK’ü bu üniversitelerin sırtında bir yük olmaktan çıkarıp, üniversiteleri özgürleştireceğiz. Üniversitelerin hem bilimsel, hem yönetsel özerkliğini sağlayacağız ve Anayasal güvence altına alacağız. Rektör atamaların liyakate ve demokratik ilkelere bağlayacağız. Üniversitemizi dünya ile işbirliği ve rekabet kapasitesi yüksek, dünya standartlarında bilim üreten yapılar haline getireceğiz. Akademisyenlerimizin çalışma koşullarını iyileştirecek, maaşlarını artıracak, akademik özgürlüğü garanti altına alacak, kayırmacı, baskıcı yönetim anlayışına son vererek, akademisyenlerin sadece yaşamları için değil her yönden yetkinleşmeleri, o yetkinliklerinin bu ülkenin zenginliği olarak artmasını sağlayacağız. Öğrencilerimize nitelikli eğitim, güvenli, sağlıklı, mutlu yaşam ve insanca barınma olanakları sunacağız. Üniversitelerde karar alma süreçlerine öğrencilerin de dahil olmasını sağlayacak, yurt kapasitelerini artırmanın yanında burs ve kredi imkanlarını da genişleteceğiz. Akademisyenlerin ve gençlerin, yurtdışına, eğitime ya da görgülerini artırmaya ya da çeşitli toplantılara ya da sadece gezmeye gitmelerini kolaylaştırmak için muhataplarımızla hızlı şekilde vize sorularını akademisyenler ve üniversite öğrencileri için tamamen sorun olmaktan çıkarıp, Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefini koymuş durumdayız” dedi.  Özel’in konuşmasının ardından Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve CHP Genel Sekreteri Prof. Dr. Selin Sayek Böke’nin Ufuk Turu konuşmasını gerçekleştirdi. Çalıştay, “Yükseköğretim Sisteminin Sorunları, Akademisyenlerin Sorunları ve Öğrencilerin Sorunları” oturumlarıyla devam etti.
 
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi