Gıda Mühendisleri Odası Eskişehir Temsilcisi Nida Tokgöz, tarımsal üretimdeki maliyet artışları ve ithalat bağımlılığının çiftçileri zorladığını ifade ederek, “Çiftçiler üretim yapamaz noktaya geldi” dedi.
Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Nida Tokgöz, ES TV’ye yaptığı açıklamalarda küresel ölçekte yaşanan gıda fiyat artışlarını ülke bazında değerlendirdi. İthalat bağımlılığının her yıl arttığını ifade eden Tokgöz, kooperatifleşme ve tarımsal üretimin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.
İTHALAT BAĞIMLILIĞI ARTTI
Küresel gıda fiyatlarının 2023 yılında durağanlık ve düşüş yaşamasına rağmen özellikle 2024 yılının ikinci yarısından itibaren artış gösterdiğine dikkat çeken Tokgöz, “Ülkemizde ise küresel fiyatlarda düşüş, azalma yaşandığı dönemlerde dahi hızla artan enflasyon kaynaklı gübre, mazot, tohum, nakliye ve işçilik gibi tarımsal üretim girdi maliyetlerinin astronomik artışları ile birlikte artan üretim maliyetleri, açıklanan tarım ürünleri fiyatlarının artan maliyetlere karşı düşük kalması nedeniyle çiftçileri üretim yapamaz noktaya getirdi. Üretim oranlarının azalmasındaki bir başka etken ise tarımsal girdilerde her yıl daha da artan ithalat bağımlılığıdır” diye konuştu.
ÇİFTÇİ ‘ÜRETEMİYORUZ’ DİYOR
Tokgöz, Türkiye’de hayvansal gıdalar, tahıl, kuruyemiş ve bakliyat gibi pek çok tarımsal üründe ithalat oranının yerli üretimi geçtiğini belirterek, “Tarımsal ihracat oranları yüksek gibi görünse de bunun nedeni ithal edilen girdilerin işlenerek ihraç edilmesidir. Özellikle 2024 yılında düşük açıklanan tahıl fiyatları, süt ve et fiyatlarının baskılanması, domates fiyatlarının tarlada 3 liralara kadar düşmesi gibi nedenlerle pek çok bölgede üreticiler ‘artık üretmiyoruz’ söylemiyle somutlaşan eylemler gerçekleştirmiştir” dedi.
ARACILAR MAĞDUR EDİYOR
Ülkedeki gıda fiyatlarının artmasındaki diğer ve en önemli nedenlerden birinin, ürünün üreticiden tüketiciye ulaşmasında birden çok aracı bulunması olduğunu vurgulayan Tokgöz, “Her aracının yüksek kârlarla ürünü bir diğer aracıya aktarması ve nihai satış noktalarında, özellikle marketlerde düşük maliyet-yüksek kâr anlayışı ile hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur edilmesidir. Bunun çözümü ise üreticilerin kooperatifleşmesi, aracısız şekilde gıdanın satış noktalarına en kısa yol ve en düşük maliyetle aktarılabilmesinden geçmektedir” şeklinde konuştu.
Tokgöz, ülkedeki gıda fiyatlarındaki artışın önlenmesi ve küresel ölçekte yaşanan gıda fiyat artışlarının Türkiye’yi mümkün olan en az düzeyde etkilemesi için tarımsal üretimin devlet eliyle desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
Kaynak : HABER MERKEZİ