Bilim insanları, kuantum bilgisayarı kullanarak zamanın yönünü tersine çevirdiklerini duyurdular. Amerikalı İsviçreli ve Rus bilim insanlarının yürüttüğü çalışmanın temel fizik kurallarına ters düştüğü ve evreni yöneten kurallarla ilgili algıları kökünden değiştirme potansiyelinin olduğu belirtiliyor. Akademik bir dergi olan 'Scientific Reports'ta yayımlanan araştırmanın kuantum bilgisayarlarının işleyişine dair de yeni fikirler verebileceği düşünülüyor. Araştırmacılar, deneyin elektronlar ve kuantum fiziği kullanılarak gerçekleştirildiğini ifade ediyor ve "En basit benzetmeyle bilardodaki açılış vuruşuyla dağılmış olan topların tekrar başlangıçtaki yerlerine dönmesine benzer bir eylemi gerçekleştirdik" diyor. Araştırmayı yürüten ekip, iki kubit ile çalıştıklarında 'zamanı geri döndürme' başarı oranının yüzde 85 olduğunu ifade ediyor.
YAPAY ZEKA DERS OLUYOR
Son yıllarda önemi giderek artan ‘yapay zeka’nın eğitimdeki rolü tartışılıyor. İstanbul’da düzenlenen toplantıda, bir kolejde 10’uncu sınıftan itibaren ‘yapay zeka’nın ders olarak okutulacağı açıklandı. ‘Türkiye Yapay Zeka Zirvesi’19’ İstanbul’da yapıldı. Finans, perakende, üretim ve otomotiv sektörlerindeki marka ve yöneticilerinin bir araya geldiği programda; yapay zekanın eğitimdeki önemi tartışıldı. Bahçeşehir Koleji İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel, toplantıda, ‘yapay zekayı’ müfredatlarına ekleyeceklerini açıkladı.
MARS'IN EN NET FOTOĞRAFI
2003 yılında fırlatılan ve geçtiğimiz yıl iletişimin tamamen koptuğu Opportunity uzay aracından çekilen panoramik bir fotoğraf paylaşıldı. 354 farklı fotoğrafın birleştirilerek oluşturulduğu panoramik görsel, Mars yüzeyinin en ince detaylarına kadar görünmesini sağlıyor. Fotoğrafların 29 günde çekildiğini belirten NASA yetkilileri, resmi internet sitesinden görüntüleri paylaştı. Opportunity'nin Dünya ile iletişimi kesmeden önce son keşif bölgesi olan Endeavour Krateri'nde çekildikleri bilinen fotoğraflar, Mars yüzeyini anlamamız için çekilmiş en net görseller olarak tanımlanıyor.
YUMURTA KABUĞUNA ENERJİ
Biyolojik atık olan tavuk yumurtası kabuklarının enerji depolamada kullanılabileceği kanıtlandı. Bu ilginç keşif, Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nün de dahil olduğu uluslararası bir araştırmacı topluluğu tarafından yapıldı. Bu araştırmayla dünya çapında ilk kez bir biyolojik atık, elektrot olarak kullanıldı. Bilim insanları, daha detaylı bir araştırmayla yumurta kabuğunun elektrokimyasal ve fiziksel davranışının ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasının ve performansının arttırılmasının gerektiğini söylüyorlar. Bu sayede yumurta kabukları, gelecekte enerji depolamada yaygın bir kullanıma sahip olabilir.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...