Eskişehir kamuoyunda yıllardır tartışma konusu olan bir mesele var.
ESKİ tarafından Kalabak suyunun çıktığı Türkmen Dağı eteklerinde yapımına devam edilen
Ilıca Barajı!
2008 yılından bugüne kadar devam eden bir proje.
Buna rağmen bir türlü bitirilemeyen bir proje.
Peki neden?
Dilerseniz 2008’den günümüze kadar devam eden Ilıca Barajı sürecini hep birlikte inceleyelim ve nedenini bulmaya çalışalım…
*
- 2008 yılında inşaat bölgesindeki arazilerin kamulaştırılması için kamu yararı kararı alındı ve kamulaştırma işlemleri yasal olarak tamamlanarak arazilerin bedelleri mal sahiplerine ödendi. Tapu da ESKİ Genel Müdürlüğü adına tescil edildi.
- Baraj inşaatının yapılması için gerekli tüm izinler alınarak, 2011 yılının Temmuz ayında baraj inşaatına başlandı.
- Süreç devam ederken söz konusu bölgede ikamet eden köylülerden bir bölümü, tarıma zarar verdiği gerekçesiyle barajın kurulmasını istemedikleri için örgütlenerek, ESKİ’ye verilmiş olan “Tarım Dışı Kullanım İzni”nin iptali için harekete geçti.
- İdare Mahkemesi baraj yapımına ilişkin olarak yürütmenin durdurulmasına karar verdi. ESKİ, bir üst mahkemeye itiraz etti. Sonuçta Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması kararını kaldırdı.
- Bu karar sonrası, ESKİ, inşaata yeniden devam ederek, baraj gövde inşaatının yüzde 80’ini tamamladı.
- Bununla birlikte, Eskişehir 2. İdare Mahkemesi davayı esastan sonuçlandırarak tarım dışı kullanım izninin iptaline karar verdi. Durum böyle olunca ESKİ, yargı kararı gereği baraj inşaatını durdurdu.
- Yüzde 80’i tamamlanan barajın bitirilmesi adına tekrar harekete geçen ESKİ, bu sefer, gerekli izinlerin verilmesi için Eskişehir Valiliği’ne 27 Ekim 2016’da başvuruda bulundu.
- ESKİ’nin başvurusu, Valilik tarafından Tarım Bakanlığı’na bildirildi. Bununla birlikte bakanlığın görüş yazısına istinaden ESKİ tarafından, Ziraat Mühendisleri Odası ile İnşaat Mühendisleri Odası’ndan alınan Teknik Raporlar, Eskişehir Valiliği’ne sunuldu. Valilik ise sunulan bu raporları, İl Toprak Koruma Kurulu gündemine aldı ve 12 Mayıs 2017‘de değerlendirdi.
- Bu değerlendirme sonucunda “Tarım Dışı Kullanım İzni” 13 Temmuz 2017’de ESKİ’ye resmi yazıyla bildirildi ve çalışmalar kaldığı yerden devam etti.
*
İşte, Ilıca Barajı yapım sürecinin 9 yıllık serüveni özetle bu şekilde.
Peki, normal şartlarda 4 yılda bitmesi gereken baraj yapımının sürekli durdurulmasının sebebi neydi?
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “AKP’nin engellemeleri, yerel siyasetin müzmin hastaları ve onların papağanlığını yapanlar var. Bunlar siyasi fitne fesat yapıyor.”
Yani Büyükerşen, Ilıca Barajı yapımının gecikmesinin nedeni olarak AKP’yi işaret ediyor ve projeyi engellemekle suçluyor.
AKP özelinde de, AKP Eskişehir eski Milletvekili
Salih Koca’yı kastettiği iddia ediliyor.
*
Tüm bunlara rağmen yapımı devam eden ve bitme aşamasında olan Ilıca Barajı, yine durdurulma tehlikesiyle karşı karşıya.
Gerekçesi gene aynı.
AKP’nin engelleme girişimleri!
Bu çabayı yine Yılmaz Büyükerşen’in cümlelerinden anlıyoruz.
Büyükerşen diyor ki: “Eskişehir’de ünlü bir kişi şimdi bakanlıklar ve vilayetteki bürokratları taciz ediyor, onlara baskı yaparak projeyi engellemeye çalışıyor.”
Büyükerşen’in bu sözlerinden, gene AKP’yi hedef gösterdiğini ifade edebiliriz.
AKP özelinde de bu sefer, AKP Genel Başkan Yardımcılarından birini kast ettiği öne sürülüyor.
*
Tüm bu anlattıklarımla görülüyor ki, Eskişehir’e yapılan bir yatırım daha siyasete kurban gitmek üzere.
Bakın…
- Siyaseten engellenmeye çalışılan söz konusu baraj, eğer normal yapım sürecinde devam etseydi 2012’de bitiyordu ve Eskişehir, temiz bir içme suyu kaynağına daha kavuşacaktı.
- Kullanım süresi dolmak üzere olan Porsuk Barajı’na alternatif olacaktı.
- Elektrik enerjisi üretilecekti.
Olmadı.
*
Dahası, Ilıca Barajı çok ayrı özellikler taşıyor…
- Eğer söz konusu proje biterse, Türkiye’de kendi öz kaynaklarıyla baraj yapan tek belediye Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olacak.
- Hatta belediye, ihaleye dahi çıkmadan, kendi mühendisi, işçisi ve iş makineleriyle bu projeyi gerçekleştiriyor.
- Belediye, sadece işçiye ve akaryakıta para harcıyor. Baraj duvarının yapımında kullanılan malzeme bile Türkmendağı’ndan çıkarılıp kullanılıyor, yani malzemeye dahi para harcanmıyor.
- Bununla birlikte belediye, işi ihaleyle yapsaydı şimdiye kadar 60 milyon TL harcama yapacakken, kendi kaynaklarıyla işi gerçekleştirdiği için şimdiye kadar 20 milyon TL’nin biraz üzerinde harcama yaptı.
*
Şimdi böyle faydalı bir proje, yine durdurulma tehlikesiyle karşı karşıya.
Eğer durdurulmazsa, günde 14-15 saatlik yoğun bir çalışmayla, 2018’in Haziran ayında barajın bitirileceği ifade ediliyor.
*
Evet…
Ilıca Barajı’nın 9 yıllık serüveni bu şekilde.
Vicdan sizin, karar sizin.
*
Bitirirken…
Yılmaz Büyükerşen’in sürece ilişkin isyanını ortaya koyduğu şu cümleyi paylaşalım:
“Böyle siyaset anlayışına lanet olsun!”