Çin’de ortaya çıkıp dünyaya yayılan
Covid-19 virüsüyle beraber, Dünya Sağlık Örgütü pandemi (birçok kişiyi tehdit eden bulaşıcı-salgın hastalık) ilan etti.
Önceleri işlerin iyi gittiğini düşünüyor, “dünya hastalıktan kırılırken Türkiye’ye uğramadı” diyorduk.
Ancak adı üstünde uluslararası salgın bu, ülkemize uğramaması gibi bir ihtimal söz konusu değil.
*
Ülkemizdeki ilk vaka 10 Mart’ta tespit edildi.
Bununla beraber hem vaka sayısı, hem yaşamını yitiren yurttaşlarımızın sayısı hızla arttı.
Kaçınılmaz bir gerçek ki, test sayımız arttıkça vaka sayımızda aynı oranda artacak; istemesek de hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı da artacak.
Bildiğiniz üzere hastalığın yayılmasını önleyebilecek sıkı tedbirler konuşuluyor; OHAL, sokağa çıkma yasağı, vesaire…
Ancak önceki yazılarımda da belirttiğim gibi devletler, ekonomik, sosyolojik, psikolojik, eğitimsel ve kültürel yapıyı derinden yaralamamak için bazı fedakarlıklar yapabiliyorlar. Daha açık bir ifadeyle, bilerek ve isteyerek tam manasıyla sıkı koruyucu önlemler alamıyorlar.
*
Ama kolaylıkla alınabilecek tedbirleri de hızla uygulamak durumundalar…
*
Bu noktada Eskişehir özelini ele alarak ülke genelinde alınabilecek önemli bir tedbirden bahsedelim.
Umuyorum olmaz, ama bu illet başımızı bir hayli ağrıtacak, hastalığın yayılma hızı ile vaka sayısı artacak.
O nedenle şimdiden gerekli tedbirleri almamamız şart.
Yine önceki yazılarımda belirttiğim gibi, şehrimizdeki fuar merkezi ve buna benzer geniş alanlar karantina alanı olarak şimdiden organize edilmelidir.
*
Evet…
Biraz önce, “Eskişehir özelinden başlayarak ülke genelinde alınabilecek önemli bir tedbirden bahsedelim” demiştim.
Bu noktada ciddi bir öneri var.
Öneriyi sunan isim Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen.
*
Telefon aracılığıyla görüştüğüm Yılmaz Büyükerşen,
“kapatılan ve atıl durumda bulunan eski Devlet hastanesi hızla faaliyete geçirilerek pandemi hastanesi olarak ilan edilmeli” diyerek sözlerine başladı ve şöyle devam etti:
NORMAL HASTALAR DA TEHLİKE ALTINDA
“Orası bin 200 yataklı büyük bir hastane ve pek çok donanımı ile atıl vaziyette duruyor. Eksik donanımı varsa bile, çok kısa sürede tamamlanabilir. Boş duracağına, özellikle Corona salgınıyla mücadele ettiğimiz şu günlerde değerlendirilmeli. Böylece özel hastanelerdeki Corona hastaları ya da şüpheli vakalar oraya alınabilirler. Bu ifademi biraz daha açmam gerekirse… Özel ya da devlet ayrımı gözetmeksizin Corona hastaları ya da şüpheli vakalar, bütün hastanelere yayılıyorlar. Durum böyle olunca tehlike artıyor. Bütün hastanelerdeki sağlık çalışanları ile Corona hastaları dışındaki diğer hastalar riske atılıyor. İşte, eski Devlet Hastanesi faaliyete geçirilip pandemi hastanesi haline getirilirse, böyle bir risk ortadan kalkabilir. Corona hastaları orada toplanabilir ve böylece daha etkili ve yetkin sağlık hizmeti sunulabilir.”
*
TABELADA DA GÖRÜLECEĞİ ÜZERE ESKİ DEVLET HASTANESİ
BÜYÜK ACİL SERVİSİ VAR
Kapatılan Devlet Hastanesinin acil servisine de dikkat çeken Başkan Büyükerşen, “Şunu da ifade etmek isterim. Yeni yapılan Şehir Hastanesi’nin 60 yataklı acil servisi olduğu söyleniyor ama bu da yeterli olmuyor. Haliyle yetmediği zaman, hastalar diğer hastanelere gönderiliyorlar. Oysa şimdi boş duran eski Devlet Hastanesinin büyük bir acil servisi olduğunu unutmayalım. Orası da faaliyete geçirilebilir ve yük azalır. Böylelikle diğer bütün hastanelere Corona virüsünü yayma tehlikesi önlenebilir. Yani bakın, hem virüslü hastalar hem de virüs taşıma ihtimali olan hastalar, faaliyete geçirilecek eski Devlet Hastanesine taşınacak. Dolayısıyla diğer hastanelerin personeli ile Corona dışında rahatsızlığı olan hastaları, salgın haline gelen virüsle temastan korunabilir” dedi.
*
Eski Devlet Hastanesi faaliyete geçirildiği taktirde sağlık personelinin nasıl çalışabileceğine ilişkin de görüşlerini aktaran Yılmaz Büyükerşen, şu ifadeleri kullandı:
VARDİYALI ÇALIŞMA ÖNERİSİ
“Eskişehir’deki hastanelerde bulunan deneyimli hekimler, özellikle göğüs hastalıkları uzmanları ve yoğun bakımcılar vardiyalı (ya da part time ve dönüşümlü) olarak görevlendirilebilirler. Eskişehir’de 40 civarında göğüs hastalıkları uzmanı olduğunu tahmin ediyoruz. Tabii sağlık personeli de unutulmayacak. Personelin emniyeti için her an tam donanımlı giyimle hastasını karşılaması, tetkik etmesi ve vizite yapması sağlanacak.”
*
HASTALAR ORADA BURADA YATIYORLAR
Sağlık çalışanlarının hem Covid-19 hastalarıyla hem de Covid-19 dışında hastalığı bulunan kişilerle temas ettiklerine dikkat çeken ve bunun tehlike yarattığına vurgu yapan Büyükerşen, “bakın şu anki halihazırda tedbirlerle, Corona vakalarının ve şüpheli hastaların halen orada burada tek tek yattıklarını biliyoruz. Hekimler virüslü vakaların yanından çıktıktan sonra, Corona dışında başka rahatsızlığı olan hastalarla da temasa geçebiliyorlar. Hatta yardımcı personel ve temizlik görevlileri de hem virüslü hastalarla hem normal hastalarla ilgileniyorlar. Bu da hem sağlık çalışanları için hem de normal hastalar için ciddi bir tehdit. Yani benim önerdiğim yöntemle pandemi hastanesinde sadece virüslü vakalar yer alır ve bu tehlikeli durum ortadan kalkabilir” diye konuştu.
*
Yılmaz Büyükerşen, eski Devlet Hastanesinin kapasitesinin dolması durumda nasıl bir yöntem izlenebileceğine ilişkin de görüş bildirdi.
Şöyle ki:
COVİD-19’LULAR BÜTÜN HASTANELERE DAĞITILMAMALI
“Peki, eski Devlet Hastanesi de dolarsa ne yapacağız? Onun da formülü bulunabilir. Mesela… Bu sefer bir başka hastane belirleyip, orayı da pandemi hastanesi haline getireceğiz ve virüs taşıyan ya da taşıma şüphesi olan hastaları oraya götüreceğiz. Yani benim önerdiğim sistemde amaç, Corona hastalarını bütün hastanelere dağıtmamak. Sadece virüs şikayeti olan hastaların bakım, teşhis ve tedavisi için kullanılacak hastaneler hazırlamak. Diğer hastaneleri ise ‘hizmet hastaneleri olarak’ Corona dışı hastalara hizmet verebilir imkana kavuşturmak.”
*
KONUMUNA DİKKAT ÇEKTİ
Bütün bu önerilerinden sonra eski Devlet Hastanesinin konumuna da dikkat çeken Başkan Büyükerşen, “pandemi hastanesi haline getirilmesi gerektiğini savunduğum atıl durumdaki eski Devlet Hastanesinin konumu da çok uygun. Şehrin merkezinde yer alıyor. Ulaşım konusunda da hiçbir sorunu yok. Bu nedenle vakaların ya da şüpheli hastaların oraya ulaşabilmeleri oldukça hızlı ve kolay olacaktır” ifadelerini kullandı.
*
Yılmaz Büyükerşen, sadece kent merkezine ilişkin konuşmadı.
Kırsal ilçelerle ilgili de ciddi bir önerisi var.
İşte, o öneri:
KIRSAL İLÇELERE PANDEMİ TAKİP KOĞUŞLARI
“İlçeler için de yapılabilecekler var elbette. İlçelerde kısıtlı hastane imkanı olduğu için, oralardaki mevcut hastanelerde ‘pandemi takip koğuşları’ oluşturulabilir. Mevcut hastanenin bazı odaları pandemi için tahsis edilebilir ve bununla beraber koğuş olarak ayrılabilir. Bu suretle hiç değilse Corona hastaları ile şüphelilerinin diğer hastalarla bir araya gelme olasılığı azalır.”
*
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DÜZENLİ TEST
Büyükerşen, açıklamasının sonunda “salgınla mücadele boyunca illerdeki hıfzıssıhha kurulları bölgesel eşgüdüm ve kontrol de sağlamalılar” dedi ve şu önemli uyarıyı yaptı: “Corona tanısı konmuş hastaların veya şüphelenilen kişilerin naklinde çalışanlar ile tedavi görevlisi olan personele de düzenli Corona testi yapılması gerekir.”
*
Evet…
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in Covid-19 salgınıyla mücadele konusunda sunduğu önerileri okununuz.
Büyükerşen bu öneriyi her ne kadar Eskişehir ölçekli dile getirse de, ülke genelinde uygulanabilir.
*
Özetle…
Türkiye genelinde kapanan devlet hastaneleri pandemi hastanesi haline getirilebilir.
Pandemi hastanelerinde, normal hastalığı olan insanlar tedavi edilmez.
Pandemi hastanelerinde kapasite dolduğu taktirde başka bir hastane daha belirlenerek pandemi hastanesi ilan edilebilir.
Bu sayede Covid-19 vakaları ve şüphelileri ile normal hastalar bir arada bulunmaz.
Yine bu sayede Covid-19 vakaları ve şüphelilerine bakan sağlık çalışanları normal hastalarla temas kuramaz.
Ayrıca kırsal ilçelerde bulunan hastanelerde bir alan ayrılarak ‘pandemi takip koğuşları’ yapılabilir; bu sayede Covid-19’lu vakalarla diğer hastaların teması en aza indirilebilir.
Beri yandan, tüm sağlık çalışanlarına, belli periyotlarda muhakkak Covid-19 testi yapılmalıdır.
*
Son söz: Şu anda milli seferberlik zamanı. Bu işin politikası olmaz
. Doğru ve yerinde öneriler kimden gelirse gelsin dikkate alınmalıdır ve uygulamaya konulmalıdır. Tıpkı Yılmaz Büyükerşen’in önerisinin dikkate alınması ve uygulanabilirliğinin ivedilikle masaya yatırılması gerektiği gibi…