Sanayi Çarşı ile Gündoğdu Mahallesinde yapılacak olan ‘kentsel dönüşüm’ şehrin en çok konuşulan konularının başında geliyor.
Her iki bölgede yıllardır Eskişehir’in kanayan yarası. ‘Afet Riskli Alan’ ilan edildiğinden Gündoğdu Mahallesi sakinleri evlerine bir çivi dahi çakamıyorlar.
Satacak satamıyor. Evinin üzerine bir kat daha çıkmak istiyor, ancak belediye izin vermiyor. Yıkıp yenisi yapmak istese dahi buna da,’Olmaz. Tüm binalar yıkılacak. Büyükşehir Belediyesi İmar Planı yapacak. Bu planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onandıktan sonra yıkıp yenisini yapabilirsiniz’ deniliyor.
Gündoğdu Mahallesinde yapılacak olan dönüşüm yetkisi Büyükşehir Belediyesinde. Büyükşehir Belediyesi yetkisini Odunpazarı Belediyesine devretti.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Gündoğdu’da evi olanlara,’dönüşüm konusunda Odunpazarı Belediyesine yetki imzası verin. Bizde bu yetkiyle kimseyi mağdur etmeden dönüşümü gerçekleştirelim’ diyor.
AK Parti Milletvekili Salih Koca,“Kazım Kurt, bugüne kadar benden Sayın Bakan’a gidilmesi konusunda herhangi bir talepte bulunmadı” diye Başkan Kurt’u eleştiriyor. Olan mahalle sakinlerine oluyor. Belediye ile hükümet arasında kaldılar.
Aslında Mahalle sakinleri, Kentsel Dönüşüme karşı değil. Mahallenin ‘Afet Riskli Alan’dan çıkarılmasını istiyorlar. Dün karşılaştığım Gündoğdu Mahallesinde ikamet eden geçmişte birlikte siyaset yaptığım arkadaşım,” Bu konuda Odunpazarı Belediyesi “yetki bende” diyor. Bakanlık farklı şeyler söylüyor. Başkan Kazım Kurt,”Gündoğdu’yu biz düzenleyeceğiz” diyor. AK Parti Milletvekili Salih Koca farklı konuşuyor. Olan bize oluyor. Ben evimi onarmak istiyorum. Bitişiğimdeki komşum yıkıp yeniden yapmak istiyor. Ne onarıma ne de yıkıp yeniden yapmaya izin verilmiyor’ dedi.
Sanayi Çarşısı da yıllardır birisinin el atmasını bekliyor. Odunpazarı Belediyesi’nin önceki Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Sanayi Çarşısının dönüşümü için Büyükşehir Belediye Başkanlığından yetki istedi. Büyükşehir, Odunpazarı Belediyesine yetki verdi.
Sakallı giderayak bir plan çizdirdi. Ancak Odunpazarı Belediyesi’nin yeni başkanı ve meclis üyelerinin çoğunluğu bu planı beğenmedi.
Şimdi Odunpazarı Belediyesi, Küçük Sanayi Çarşısı’nın dönüşümü için neler yapılmalı konusunda bir danışmanlık şirketine, “Danışmanlık Hizmeti” almak için gereken çalışmayı başlattı. Danışmanlık Hizmeti Şirketinin vereceği raporlara göre yol haritası çizilecek.
“13 KATA İZİN VERMEM”
Geçtiğimiz Cuma günkü köşemde Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Halil Kılıç’ın, “Sanayi Çarşısı’nın dönüşümü Odunpazarı Belediyesi ile birlikte yapalım” açıklamasını yazmıştım.
Yazımı okuyan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt dün telefon etti. Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Halil Kılıç’ın bu teklifinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
“Sanayi Çarşısında esnafları temsilen sadece Tornacılar Odası yok. Başta Ticaret Odası olmak üzere başka odalarda var. Biz oda başkanları, esnaflarla ve bulabildiğimiz arsa sahipleriyle görüşmeler yaptık. Biz dönüşüm konusunda ne düşündüğümüzü anlattık. Karşı tarafın da düşüncelerini aldık. 13 katlı binalar olmaz. Ben karşıyım. Eskişehir’in görüntüsünü bozar. Kaldı ki burada yapılacak olan binaların kat yüksekliği yetkisi Büyükşehir Belediye Meclisinin. Danışmanlık Firması’ndan yardım alacağız. Bu firmanın yapacağı çalışma bize bir yol haritası çizecek. 50 metre arsası olana 100 metre kare işyeri veya 341 daire, bin TL taşınma yardımı ve bir yıl bin TL kira yardımı gibi sözler veremem. Bu tür söz verenler olursa da kimse inanmasın. Biz kimseye sorumluluk vermedik. Yetki Odunpazarı Belediyesinde. Bilimsel veriler ortaya çıktıktan sonra bunu kamuoyu ile paylaşacağız.”
Sanayi Çarşısının dönüşümü konusunda yetki Odunpazarı Belediyesinde. Odunpazarı Belediyesi’nin yapacağı dönüşüm planları Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülüp onandıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına gönderilecek.
Bakanlık planları onaması halinde Sanayi Çarşısı’nda dönüşüm çalışmaları başlayacak. Bu çalışma eğer bugünkü hızla devam ederse 2019’a kadar yetişir mi? Yetişebilir de, yetişmeyebilir de!
GÖNEN, FARK ATTI
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde önümüzdeki 4 yıllık süreç içerisinde görev yapacak rektörlük seçimleri dün yapıldı. Seçimin sonunda Rektör Prof. Dr. Hasan Gönen birinci çıkmayı başardı..
Rektör Prof. Dr. Hasan Gönen, TIP Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Şahin, Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Alparslan Birdane, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş, İnşat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tosun ve Mühendislik, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Kaya ve Sanat Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Erkaya rektörlük için yarıştılar.
750 öğretim üyesinin oy kullandığı seçimlerde sandıklar açılıp sayımlar sonunda Rektör Prof. Dr. Hasan Gönen, 331 oy alarak en yakın rakibi Prof. Dr. Adnan Şahin’e 184 fark attı.
İkinci Prof. Dr. Adnan Şahin 147, üçüncü Prof. Dr. Hasan Tosun 120, dördüncü Prof. Dr. Alparslan Birdane 68, beşinci Prof. Dr. Ejder Okumuş 24, altıncı Prof. Dr. Muammer Kaya 8, son anda aday olan Prof. Dr. Hasan Hüseyin Erkaya ise 1 oy aldı.
YÖK’ÜN YAPACAĞI SIRALAMA ÖNEMLİ
Aslında üniversitelerde yapılan seçimin sonucu dikkate alınmadığına göre, böyle bir seçim neden yapılır bir türlü aklım ermiyor.
Dün yapılan rektörlük seçiminin sonuçları Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Yüksek Öğretim Kuruluna (YÖK) gönderilecek. YÖK seçime giren 7 isimden 4’ünü eleyerek geriye kalan üç ismi rektör adayı olarak Cumhurbaşkanına sunacak.
BİRİNCİDE OLABİLİR 7’CİDE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da, YÖK’ün kendisine gönderdiği üç isimden birisini rektör olarak atayacak. Bakalım Prof. Dr. Hasan Gönen yoluna devam edecek mi? Yoksa yeni bir isim mi atacak? Bu sorunun cevabı büyük ihtimalle Eylül ayının ortalarına doğru belli olur.
7 Haziran’da yapılan seçimlerde CHP Eskişehir Milletvekili olan Prof. Dr. Gaye Usluer’de, 2007 yılında yapılan rektörlük seçimlerinde erkek rakiplerine fark atarak en çok oyu almasına rağmen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanmamıştı.