Yatırımlar çöpe atılmak isteniyor

Alpu Ovası’nda tarımla uğraşan irili ufaklı binlerce çiftçi var. Bilimsel yöntemlerle tarım yapan ailelerden biri de Alpu’nun köklü ailelerinden Çolpan ailesi…

8 Şubat 2021 09:14
A
a
Sütiş Eskişehir
Alpu Ovası’nda tarımla uğraşan irili ufaklı binlerce çiftçi var. Bilimsel yöntemlerle tarım yapan ailelerden biri de Alpu’nun köklü ailelerinden Çolpan ailesi…

Özer Çolpan, şu anda işlerin başında bulunan isim. Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra Eskişehir’den ayrıldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Okul bitiminde kısa bir süre Suudi Arabistan’da GAMA Al Moushegah şirketinde Kalite Kontrol Kalite Güvence Mühendisi olarak çalıştı. Daha sonra ise aile işleri nedeniyle yurda kesin dönüş yaptı ve işlerin başına geçti…
Aileye ait yaklaşık 13.000 dönüm arazide sulu ve kuru arazilerde üretim yapılıyor.
  • Özen Çolpan URAYSİM’in kamulaştırma kararı nedeniyle etkilenecek çiftçilerden birisi. Konuyla ilgili kendisine görüşlerini sordum. Ne düşünüyor? Ne yapılması gerekir? Çiftçiler URAYSİM’E neden karşı…


Özer Çolpan önce yapılanları anlatıyor:

-Alpu İlçesi, Bozan, Çardakbaşı ve Yeşildon köylerinde yapılan toplulaştırma sonucunda burada yaşayan üreticilerimiz daha büyük parsellere kavuşmuşlar ve bu sayede daha büyük traktörler ve daha büyük ekipmanlarla daha modern yöntemler kullanarak üretim yapma imkanı bulmuşlardır. Hatta Bozan Köyünde DSİ tarafından toplulaştırma yapılan yerde yapılan kapalı devre sistemi Eskişehir’de bir ilk olup su sıkıntısı yaşanan şu dönemde su tasarrufu adına çok güzel bir örnek oluşturmaktadır.
 

RİSKLERE RAĞMEN ÇİFTÇİMİZ ÜRETİYOR

  • Tarım söz konusu olunca zarar da söz konusu oluyor. Birçok çiftçi üretimden vazgeçiyor?
-Tarımın ne kadar önemli olduğu pandemi döneminde daha da belirgin bir hale gelmiştir. Uçaklar uçmamış, sınırlar kapatılmış, hayat neredeyse durma noktasına gelmiştir. Ancak bu dönemde bile traktörler tarlalarda çalışmaya devam etmiş, çiftçimizin üretim faaliyetleri durmadan devam etmiş, olası bütün risklere rağmen çiftçimiz ülkemiz için üretmiştir.
  • Şu anda Alpu Ovası’nda neler yapılıyor. Sizin yetiştirdiğiniz ürünler neler?
-Yapılan üretimler Arpa, Buğday, Mısır, Ayçiçeği, Şeker Mısırı, Nohut, Kuş Yemi, Bal Kabağı, Kavun, Karpuz, Lavanta gibi pek çok ürünün üretimini yapıyoruz! Aynı zamanda aile işletmesi sertifikalı tohum üretimi de yapmaktadır.

BÜYÜK PARALAR HARCANDI!

  • URAYSİM’in zararı neler olur?
-Ulusal Raylı Sistemler Araştırma Merkezi kısaca URAYSİM olarak bilinen proje ile üç köye ait toplulaştırma görmüş, kapalı devre sulama sistemi yapılmış arazilerde tarlalar bölünmek, sulama sistemleri kullanılmaz hale getirilmek isteniyor. Büyük paralar harcanarak yapılan bu yatırımlar bir anda çöpe atılmaya çalışılıyor.
 

BİNLERCE DÖNÜM 3. SINIF ARAZİ VAR

  • URAYSİM’in yapılabileceği başka arazi var mı?
-Olmaz mı? Bölgede projenin gerçekleştirilebileceği binlerce dönüm 3. Sınıf arazi ve kamu arazisi varken neden verimli topraklara göz dikiliyor bunu anlamak mümkün değil. Ülkemizde gıda enflasyonu, fiyatların yüksekliği konuşuluyorken verimli tarım arazilerini hedef alan projeler gerçekleştirmek bizleri ülkemizin üretim hedeflerinden maalesef uzaklaştırmakta.
 

BU TOPRAKLARI KORUMAK VE KOLLAMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ

  • Son sözününüz nedir? Yetkililere ne söylemek istersiniz?
-Bizlere emanet edilen bu toprakları koruyup kollamak bizlere düşüyor. Çünkü bu topraklar tapuda yazan isimlere ait değil. Ülkemizde yaşayan 83 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ait. Bizler sadece belli bir süre bu topraklara bakmak, korumak ve kollamakla yükümlü insanlarız. Kaybedilen toprakların geri kazanıldığını tarih yazmamıştır ve maalesef yazamayacaktır…
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi