Vergi Dairesi arsasını istiyorum

Sadi Seda yazdı

25 Kasım 2015 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Dün Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile makamında buluştuk. 1 Kasım seçimlerinden sonra ilk kez yüz yüze gelme fırsatımız oldu.
Aslında 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri ile önümüzdeki günlerde yapılacak CHP’nin Odunpazarı, Tepebaşı ve İl seçimleri hakkında da kafamda oluşturduğum sorularım vardı.
Ancak ekstradan çıkan bir toplantıya katılacak olmasından dolayı zaman kısıtlı idi. Bu soruları sorma fırsatım olmadı.
CHP ile ilgili sorularım sadece CHP’lileri ilgilendireceği için onun yerine daha genel soruları tercih ettim.
Örneğin 7 mahallede uygulanacak olan ‘Kentsel Dönüşüm ve Afet Riskli Alan’. Yıllar önce gündeme gelen ancak mülk sahiplerinin Büyükşehir Belediyesi’nin almış olduğu kararları yargıya taşıyarak iptal ettirmesiyle ötelenmek zorunda kalan Köprübaşı İş Bankası ile başlayan Gökmeydan’daki Aydın Arat Parkına kadar uzanan Porsuk Çayı’nın sağı ve solunda uygulanacak ‘Afet Riskli Alan’ uygulaması.
Büyükşehir Belediyesi, Köprübaşındaki İş Bankası ile Aydın Arat Parkı arasında kalan Porsuk Çayı’nın sağı ve solundaki binaları yıkarak burada yeni bir düzenleme yapmak istiyordu.
Ancak İş Bankasının hemen yanında bulunan kırtasiye malzemeleri satan dükkânın eski Halk Evi Binasının Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından tescilli olması, Büyük Otel ve eski otogar binaları yüzünden bu alanda gerçekleştirilecek düzenlemeye engel oluyordu.
7 Mahallede yapılacak ‘Kentsel Dönüşüm ve Afet Riskli Alan’ çalışması son aşamaya gelmiş. Büyükşehir Belediyesindeki görevliler bu bölgelerde ikamet edenlerle bire bir çalışma yapmışlar.
Aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversite’nin ekipleri de yine aynı bölgelerde nasıl bir çalışma yapılacağı konusunda, konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile görüşmeler yaparak fikirler alışverişinde bulunmuşlar.
Hem 7 mahalledeki hem de İş Bankasının önünden başlayarak Aydın Arat Parkına kadar sürecek Porsuk Çayının her iki tarafında yapılacak olan yeni düzenleme çalışmaları sonlanmak üzere.
Buralarda ne gibi çalışmalar yapılacak, bunlar hazırlanmakta olan planlar ve maketler hakla buluşturulacak.
Planlar ve maketler hakkında halk bilgilendirilecek. Daha sonra da uygulama için kazma vurulacak.

“BİR ESKİŞEHİRLİ OLARAK EN BÜYÜK HAYALİM”

Yılmaz Hoca’nın yaşı kendisine soramadım ama bildiğim kadarıyla 80. 79 diyenlerde var. 79 veya 80. Ama inanın bedenen kendisinden 20 yaş küçük olmama rağmen benden daha sağlıklı gördüm. Bazı kararların tarihlerini gün, ay ve yıl olarak söylemesi beni şaşırttı!
“Bak kardeşim. Ben Eskişehir çocuğuyum. Eskişehir kısmen yenilendi. Ancak bazı mahalleler var ki üst üste binmiş, kırsal kesimdeki evlerden daha kötü durumda. Bunların yenilenmesi gerekir. İşte hükümetin almış olduğu “Afet Riskli Alan” ile “Kentsel Dönüşüm” kararları Hızır gibi yetişti. Em büyük hayalim Eskişehir’in yenilenmesi, yeni modern bir Eskişehir. Bu kanunlar Eskişehir’in önünü açacak.”
Bunları söylerken ne kadar heyecan duyduğu sesinden ve mimiklerinden belli oluyordu. “Görevim yaklaşık 4 yıl sonra bitecek. Bu süre içerisinde bu çalışmalara başlamak istiyorum. Benden sonra gelecek belediye başkanın işi kolay olacak” dedi.

“TÜP GEÇİT İLE İKİ BİNAYI BİRBİRİNE BAĞLARIM”

Eskişehir Büyükşehir Belediye binası rahmetli Belediye Başkanı Sezai Aksoy tarafından yaptırılmıştı. 25-26 yıllık bina. Belki o günün şartlarına göre yeterli idi. Ancak bugün Eskişehir’in nüfusu 800 bini geçti. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi oldu. O yetmedi 2014 yerel seçimlerinden sonra Özel İdare kapanarak “Bütünşehir” oldu. Bütünşehir olmasıyla Eskişehir’in tüm köyleri mahalle oldu. İlçelerle birlikte Büyükşehir Belediyesine bağlandı.
Böyle olunca Büyükşehir Belediyesi’nin üzerindeki yük bir kat daha arttı. Yeni yeni birimler oluşturuldu. Ancak belediye hizmet binasının fiziki alanı aynı.
Büyükşehir Belediye binasının hemen arkasında Taşbaşı Vergi Dairesi vardı. Vergi daireleri tek çatı altında toplandıktan sonra yıllardır bu bina boş kaldı. Son yıllarda uyuşturucu kullananların mekanı olmuştu. Nihayet yıkıldı.
Yıkılan binanın yerine ne yapılacağı konusunda kesinleşmiş bir düşünce yok. Kimisi “Yeşil Alan” kalsın diyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, yıkılan vergi dairesi binasının arsasının Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini Vali Güngör Azim Tuna’dan hem resmi yazı hem de sözlü olarak istemiş.

VALİ TUNA’DAN ARSAYI RESMEN İSTEMİŞ

Vali Tuna, Büyükerşen’in sözlü talebine sıcak bakmış. Ancak bugüne kadar Milli Emlak olumlu veya olumsuz bir görüş belirtmemiş.
Yılmaz Hoca ile bugün yaptığım sohbette kendisine bunu da sordum.
“Belediye Hizmet binası yetersiz kaldı. İçeride alüminyum doğramalarla tespit ettiğimiz boşluklara oda yaptım. Vergi Dairesinin arsası bize tahsis edilir ise biz buraya bir ek bina yaparız. Tüp geçit ile iki binayı bir birine bağlarız. İtfaiye’nin olduğu yere yeni bir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası yapmak istiyorum. Bütün birimleri buraya toplayabileceğim. Ancak şehre hizmet olarak harcayacağım kaynağı bu binaya aktarmak istemiyorum.”
Yeni Bakanlar Kurulu kabinesi dün açıklandı. Milli Eğitim Bakanı olan Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı yeni kabinede de Milli Eğitim Bakanı oldu. Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı ile iktidar partisi milletvekillerinden de bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e destek olmalılar.
Yıkılan vergi dairesinin arsasının Büyükşehir Belediyesine tahsisini gerçekleştirebilirler ise yeni dönemde Eskişehir’e yapacakları en büyük iyiliklerden birisi de bu olacaktır.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi