Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu ani bir kararla kapatılınca, havuzdan yararlanan yurttaşlarımız ve spor kulüplerine kayıtlı lisanslı sporcular neye uğradıklarına şaşırmışlardı.
Öyle ki kapatma işleminin gerçekleştirilmesiyle beraber, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü
Hüseyin Aksoy’u hedef alan bir protesto gösterisi yapılmıştı.
*
Yukarıda belirttiğim sorunun çözümüne ilişkin, Vali
Özdemir Çakacak’ın talimatıyla, Vali Yardımcısı
Akın Ağca tarafından, önceki gün saat 14.00’te başlayan ve aşağı yukarı bir buçuk saat süren
acil kodlu bir toplantı gerçekleştirildi.
Peki, söz konusu toplantıya hangi kurum veya kuruluşlar çağırıldı?
Şöyle sıralayalım:
Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi, Tepebaşı Belediyesi, Ted Koleji, Sürel Spor Kulübü, Anemon Hotels, Özdilek Alışveriş Merkezi, Tasigo Hotels, Sablon Wellness Clup.
*
Vali Yardımcısı Akın Ağca, çağırılan kurumlardan özetle şunu istedi:
- Spor kulüplerinde kayıtlı olan lisanslı sporcuların açıkta kalmaması için, aşağı yukarı 300 sporcu, istenen kriterlerde havuzu olan ve bu nedenle çağırılan kurumların havuzlarından faydalanacak.
*
Bu istek üzerine toplantı, şu soru üzerinde seyretti: Hangi kuruluş, kaç sporcuyu, hangi saat aralıklarında yüzdürebilir?
Söz konusu soru üzerine çağırılan kurumlardan bazıları sayı ve saat verebildiler.
(Örneğin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 40 milli sporcunun sorumluluğunu alacağını taahhüt etti.)
Bazıları, konunun üzerinde çalışmak istediklerini söylediler.
Bazıları ise şöyle bir uyarıda bulundular:
“Eskişehir’de yüzme sporuna ilgi oldukça fazla. Bu nedenle yüzde yüz kapasiteyle çalışıyoruz. Eğer bu kapasitenin üzerine çıkarsak verim oldukça düşer. Sporcuların çalışma alanı daralır, yani bir kulvarda 10 kişi yüzüyorsa bunun 15-20 kişiye çıkarılması uygun olmaz. Suyun kimyasal değerleri kalitesizleşir. Havuzun bakımı fazlasıyla zorlaşır. Personel sıkıntısı yaşanır.”
*
Bu uyarının üzerine Vali Yardımcısı Akın Ağca bir öneride daha bulundu ve havuzların bir saat erken açılıp, bir saat geç kapatılarak sorunun çözülebileceğini, o saat aralıklarında lisanslı sporcuların çalışabileceğini vurguladı.
Ağca’nın bu ısrarı üzerine kurumlar,
“Biz gerekli uyarıları yaptık. Ancak sorun böyle çözülecekse, kurumlarımızdan ödün veririz, ne yapalım” şeklinde ifadelerde bulunarak kulvar açmayı kabul ettiler.
*
Kurumların başını öne eğmesinin ardından Vali Yardımcısı Akın Ağca şu taahhütte bulundu:
Hiçbir kurum mağdur edilmeyecek. Sporcuların bağlı bulundukları kulüplere vereceği parayı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü havuz hizmeti veren kurumlara ödeyecek.
*
Bu kez de kurumlar, endişelendikleri bir durumu şöyle aktardı: Ya bu kulüpler ve sporcuları, belirlenen saatleri kabul etmez ve para ödemeye yanaşmazlarsa ne olacak?
Bu endişenin belirdiği soruya Vali Yardımcısı Akın Ağca çok net bir cevap verdi:
“Biz kimsenin mağdur olmaması için böyle bir yönteme başvuruyoruz. Kabul eden eder, etmeyen etmez.”
*
Tabi biraz gergin geçen toplantıda ortamı yumuşatmak için bir de espri yapıyor Ağca: “Eskişehir’de yüzme sporuna bu kadar ilgi olmasına çok sevindim. Hatta emekli olunca ilk işim bir havuz açmak olacak...”
*
Neyse…
Bir konu daha açıldı toplantıda ve Atatürk Kapalı Spor Salonu’nun durumu tartışıldı.
Toplantıya katılanlardan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hüseyin Aksoy da, salon hakkında net bilgi verdi ve şunları söyledi:
“O havuz çok tehlikeli. 40 ton su kaçırıyor. Doğalgaz tesisatında çok ciddi problem var. Duvarlar rutubetten eriyor ve salon kokuyor. Bu durum sporcularımız açısından oldukça sakıncalı.”
Ve ekliyor Aksoy: “Yeni spor salonunun
Aralık’ta hizmete açılması hedefleniyor.”
*
Evet…
Havuz probleminin çözümü için yapılan toplantının içeriğini sizlere aktarmaya çalıştım.
Valilik tarafından önerilen yöntem üzerinde, Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü, kurumlardan aldıkları bilgiye göre şuanda çalışma yapıyor.
Tabi bu yöntemin yaz sezonuna kadar geçerli olduğu söyleniyor.
Yaz sezonundan sonra nasıl bir yöntemin uygulanacağı konusunda herhangi bir bilgimiz yok.
Yenikent Mahallesi’nde yapımı süren havuzun açılışı hakkında resmi bir açıklama olmadığı için, yeni havuzun ne zaman hizmet vereceği de belirsizliğini koruyor.
*
Yazının sonuna yaklaşırken…
Merak edilen şu soruyu da yanıtlamak kamuoyu adına faydalı olacak: Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu niçin iyileştirilemiyor?
Çünkü o havuz, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’na ait ve havuzun bulunduğu yeri de kapsayan bir alana meydan yapılacağı tartışılıyor. Yani akıbeti belli değil. Durum böyle olunca havuza yatırım yapmaktan kaçınılıyor. Anlayacağınız o havuz, kaderine terk edilmiş durumda ve kullanılması şu anda oldukça tehlikeli.
*
Bitirirken…
Valiliğin, kent kamuoyunu da yakından ilgilendiren bir soruna
ivedilikle el atmasını ve çözüm yolları aramasını
oldukça önemli ve değerli buluyorum.
Çağırılan kurumların da, sorunun çözümüne dönük yaklaşımlarının
samimi olduğunu düşünüyorum.
Ancak şu eksikliği de ortaya koymak istiyorum: Koskoca Eskişehir’de, lisanslı sporcuların kullanacağı sadece tek bir havuzun bulunması,
bu şehrin ayıbıdır.
Bakın o havuzda vadesini doldurunca, nasıl bir krizin meydana geldiğini hep birlikte gördük.
*
Son söz…
Valilik ve Spor İl Müdürlüğü, havuz problemini, elini taşın altına koyan kurumların üzerine attıktan sonra kesinlikle geri çekilmemelidir.
“Ben topu attım, gerisini onlar düşünsün” dememelidir.
Çünkü…
Herhangi bir problem çıktığı takdirde şu bilinmelidir ki; hem Valilik, hem Spor İl Müdürlüğü, hem de söz konusu kurumlardan, kamuoyu adına ayırt etmeksizin hesap soracağız.