Türkiye'nin siber güvenliği

Serkan Açıkgöz yazdı

31 Ocak 2016 11:23
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçtiğimiz hafta toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda son zamanlarda ülkemizi de yakından ilgilendiren siber saldırılar ele alındı. Özellikle Rusya’nın savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinden sonra Rus Hacker’ların internet ağımıza yoğun şekilde siber saldırı gerçekleştirmeleri konunun MGK toplantısına taşınmasında büyük rol oynadı.

Saldırı 14 Aralık'ta etkili oldu
Binali Yıldırım, yurtdışı kaynaklı olan ve menşei tam olarak bilinemeyen saldırının 14 Aralıktan itibaren etkili olduğunu, hemen karşı önlemlerin devreye alındığını söyledi. Bakan Yıldırım, saldırının esas olarak Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından işletilmekte olan 'nick.tr' adlı Türkiye'deki bütün '.tr' uzantılı web adreslerinin yönetildiği DNS sunucularını hedef aldığını belirterek, "Sunucuyu ODTÜ işletiyor ama mesele bir ulusal güvenlik meselesi, bu çeşit saldırılara karşı gerekli önlemlere sahip olunmalı" dedi.

Dünya üzerinde yaşanmış
En yoğun saldırı
Dünya üzerinde yaşanmış en yoğun saldırılardan birinin, 14 Aralık'ta gerçekleştiğini belirten ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, yurt içinde ve dışında 5 ayrı noktada konuşlanan 6 adet ".tr" alan adı sunucusuna doğru gelen Dağıtık Servis Kesintisi Saldırısının (DDoS) yaşandığı bilgisini verdi.
Acar, bunun sonucunda tüm ülkede, internet bant genişliğinde çok ciddi yoğunlukların yaşandığını, saldırının temel olarak "DNS yükseltme saldırısı" olarak başladığını aktardı. Acar, saldırının ".tr" alan adlarından ilgili IP adreslerine ulaşılmasını engellemek amacıyla yapay ağ trafiği üretmek de dahil, DNS sunuculara doğru yoğun ağ trafiği yollanması şeklinde, ülke dışındaki kaynaklar tarafından organize olarak gerçekleştirildiğini dile getirdi.
Acar, "Bu toplu saldırı, bugüne kadar dünya üzerinde yaşanmış en yoğun saldırılardan biri. Uluslararası literatüre geçecek düzeyde bir siber saldırı yaşandı" ifadesini kullandı.

MGK toplantısında
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan MGK'da PKK, FETÖ, DHKP-C ve DAEŞ gibi terör örgütleri ile mücadele ele alındı. Siber saldırılara karşı alınacak tedbirler de masaya yatırıldı.

Yıldırım’dan Güvenlik sunumu
Toplantının ilerleyen bölümünde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın siber güvenlik konusunda sunum yaptığı öğrenildi. Bakan Yıldırım, birkaç yüz kişilik internet kullanıcısı ve internet ağının yeterli olduğu siber saldırılar konusunda Türkiye’nin sanal savunma sisteminin güçlendirilmesinin önemini anlattı. Küçük maliyetlerle klasik bir savaşın meydana getirebileceği yıkımı çok kısa sürelerde meydana getirebilme özelliği taşıyan siber saldılar konusunda çözüm önerilerini sunan Yıldırım’ın, siber tehditler de göz önüne bulundurularak gerekli altyapının sağlanmasını kurula aktardı.

Altıncı madde olarak görüşüldü

1.    Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetler kapsamlı olarak görüşülmüştür.
2.    Suriye'de yaşanan gelişmeler değerlendirilmiş; bu ülkeden kaynaklanan tehditlerin, ülkemizin ve bölgenin güvenlik ve istikrarına etkileri ile siyasi çözüm konusundaki son gelişmeler üzerinde durulmuştur.
3.    Rusya'nın suriye'deki rejimle birlikte yürüttüğü faaliyetler hakkında kurul'a bilgi verilmiştir. ,
4.    Irak'ta yaşanan son gelişmeler değerlendirilmiş, terörle mücadelesinde yanında olduğumuz ırak'la ikili ilişkilerimizi geliştirecek unsurlar hakkında kurul'a bilgi sunulmuştur.
5.    Avrupa birliği ile yeniden olumlu bir ivme kazanan ilişkilerimizdeki son gelişmelerden duyulan memnuniyet ifade edilmiştir.
6.    Siber saldırılar, siber güvenlik ve siber güvenlik faaliyetlerine dair kurul'a bilgi sunulmuştur.

İlk siber saldırı

Siber terimi sibernetik kökeninden gelmektedir. İlk olarak 1958 yılında, canlılar ve/veya makineler arasındaki iletişim disiplinini inceleyen Sibernetik biliminin babası sayılan Louis Couffignal tarafından kullanılmıştır.

İnternetin tam karşılığı olarak kullanılan siberuzay (cyberspace) terimiyse ilk olarak Kanadalı ünlü bilim kurgu yazarı William Gibson tarafından bir bilgisayar korsanının Matrix adı verilen bir bilgisayar sistemine sızarken yaşadıklarını anlatan Neuromancer adlı romanda kullanılmıştır. Bu ünlü roman aynı zamanda sanal gerçeklik (virtual reality), yapay zekâ (artificial intelligence) ve genetik mühendisliği (genetic engineering) gibi kavramların da ilk olarak işlendiği eserdir.Wikipedia
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi