TOKİ kullanma hakkını devretti mi?

TOKİ kullanma hakkını devretti mi?

23 Eylül 2014 09:18
A
a
Sütiş Eskişehir
Her ne kadar birileri yeni stadyumun yerini ve yapımını uygun bulmasa da 2015 yılının Mayıs ayında tamamlanması için yoğun çalışma var. Eskişehirspor’un 50’nci kuruluş yıldönümüne yetiştirilecek.
 
Yeni stadyum hizmet vermeye başladıktan sonra mevcut stadyum yıkılacak. Hemen yanındaki açık sahaya kadar olan bölüm de dahil olmak üzere meydan olacak. Meydanın altına da büyük bir kapalı otopark yapılacak.
 
Mevcut stadyumun yıkılmasından sonra ortaya çıkacak büyük bir meydanın tamamı mı yoksa bir bölümümü yeşil alan veya meydan olacağı tartışmaları ise hala sürüyor. Atatürk Stadyumunun yıkılmasının ardından oluşacak meydanın kullanım hakkının hala TOKİ’de olduğu konuşuluyor.
 
Geçtiğimiz aylarda gerek valimiz Güngör Azim Tuna gerekse AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, yapılmakta olan yeni stadyumun maliyet bedelinin Anadolu Üniversitesi bütçesinden Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın hesabına aktarılan paradan TOKİ’ye ödendiğini söylemişlerdi.
 
STADYUMUN ARAZİSİ KİMİN?
 
Buna rağmen şehirde hala Atatürk Stadyumun arazisinin kullanma hakkının TOKİ tarafından Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’na devredilmediği, bu arazinin bir bölümüne son anda konut veya iş merkezi yapılacağı iddiaları da dillerde dolaşıyor.
 
Ben valimiz Güngör Azim Tuna’ya buradan soruyorum.

1-Mevcut Atatürk Stadyumun arazisinin kullanma hakkı halen TOKİ’de mi?

2-Yeni stadyum tamamlandıktan sonra oluşacak meydanın bir bölümünü kullanma hakkı TOKİ’nin mi? TOKİ kendisine bırakılacak bölüme konut veya iş merkezi yapacak mı?

3-TOKİ’ye yapılmakta olan stadyumun maliyet bedelinin tamamı ödendi mi?

4-Yeni stadyum ne zaman hizmete açılacak?

5-Yeni stadyumun kullanma hakkı Ajansın mı, Eskişehirspor’un mu olacak?

6-Ajans stadyumu Eskişehirspor’a kiralayacaksa kaç yıllığına ve yıllık bedel ne olacak?

Bu soruların cevapları bilinmediği için Eskişehir’de herkes kendi yorumlarını katarak konuşuyor. Bu da bilgi kirliliğine ve kafa karışıklığına neden oluyor.

7-Yeni stadyumun adı ne olacak? Atatürk ismi kullanılmaya devam mı edecek? Yoksa birilerinin önerdiği ‘Hasan Polatkan’ ismi mi kullanılacak?

STADYUMUN ADI ATATÜRK,

Eskişehir stadyumun adı hizmete açıldığı yıldan bu güne kadar ‘Atatürk’ olarak kullanıldı. Stadyumun ismi ‘Atatürk’ ile bütünleşti. Yeni stadyumun ismi de ‘Atatürk’ olarak devam etmeli. Yıllardır kullandığımız ‘Atatürk’ ismini değiştirip başka bir isim koyarsak, Ulu Önder’imiz Atamıza büyük saygısızlık etmiş oluruz.

MEYDANIN POLATKAN OLSUN

Zaten yıllardır kullanılan ve halkın hafızalarına kazınmış isimleri kaldırıp yerine yeni bir isim koysanız bile halk yine bildiği ismi kullanmaya devam eder.

Örneğin yıllarca Hasan Polatkan olarak kullanılan caddenin ismi ‘Atatürk Bulvarı’ olarak değiştirildi. Ancak halkın büyük çoğunluğu hala ‘Hasan Polatkan’ ismini kullanıyor.

Atalar Caddesi’nin adı Hasan Polatkan ile değiştirildi. Eskişehir’de kaç kişi Atalar Caddesi’nin Hasan Polatkan olduğunu biliyor?

O nedenle mevcut stadyum kullanılan ‘Atatürk’ adı yeni stadyuma da konulmalı. Eski stadyum yıkıldıktan sonra oluşacak meydanın adı da ‘Hasan Polatkan’ olmalı. Meydana konulacak olan ‘Hasan Polatkan’ ismi ilk kez kullanılacağından halk tarafından benimsenmesi de kolay olur.

 

Eskişehir’de büyük firma yok?

*-******

‘Sanayi Çarşısında yapacağımız dönüşüm planlamasını yapmak için başka şehirlerden firmalar Odunpazarı Belediyesi’nin kapısında adeta sıraya girdi. Eskişehirli bir tek firma bile kapımızı çalmadı’.

Sanayi çarşısının dönüşümü için yaklaşık bir yılı aşkın süredir konuşuluyor. Başkan Burhan Sakallı döneminde Sanayi Çarşısının dönüşümü için düğmeye basıldı. Yaptığı basın toplantılarındaki söylemleri yaygın basında da yer aldı.

Ardından 30 Mart yerel seçimlerinden sonra başkanlık koltuğuna oturan Kazım Kurt, Sanayi Çarşısında yapılacak olan dönüşüm için proje çalışması yapacak firmalardan teklifler beklediklerini açıkladı.

Kazım Kurt’un bu açıklamasını Türkiye’nin birçok ilindeki firmalar duymuş, Odunpazarı Belediyesi’nin kapısında sıra geçmiş. Eskişehirli firmalar ise herhalde duymamış! Olacak ki, Odunpazarı Belediyesinin kapısını çalmamış.

Yıllarca, Eskişehir’de bu işi yapacak onlarca firma, şirket varken dışarıya verilmesini eleştirilmişti. Bugün ise ‘hadi sizi de bekliyoruz’ denildiğinde kimse çıkmıyor.

Nere de hani ‘Eskişehirliler dururken işi yabancılara verdiniz’ diye eleştirenler.

Bir tek Eskişehirli firmanın müracaat etmemesi, Eskişehir’de büyük ölçekli kentsel dönüşüm projesi yapacak kişi ve kişilerin, firmaların olmadığının göstergesi değil mi?

Eğer Sanayi Çarşısıyla ilgili yapılacak olan dönüşüm projesi yapma işini Eskişehir’in dışındaki bir firma veya kişi, kişiler alacak olursa kimsenin Kazım Kurt’u eleştirmeye hakkı yok.

Eskişehir’de bildiğim proje çalışmaları yapan firma, şirket, kişi ve kişiler var. Sanayi Çarşısının dönüşüm projesini yapmak onlara zor mu geliyor? Diye düşünüyorum.

 

*-*******
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi