Yaşamın İçinden: Ömer Duru
AKP Eskişehir Milletvekili Sayın Ülker Can’ın , 3. üniversite konusunda Anadolu ve Osmangazi Üniversite Rektörlerinin yaptıkları yorumlar için” Bencillik yapıyorlar” yakıştırması, aklıma yıllar önce yaşadığım rahmetli Belediye Başkanı Selami Vardar ile yardımcısı A. Kadir Adar olayını getirdi.
Eskişehir’de alt yapı çalışmaları sürerken, A. Kadir Adar’a sormuştum:
“ Çalışmalar bittikten sonra vatandaş ne kadar atık su bedeli ödeyecek?”
Belediye Başkan Yardımcısı Adar, kısa bir hesap yaptıktan sonra yanıt vermişti:
“ Kullanılan suyun yüzde 30’u kadar.”
“ Yüzde 45 filan” yanıtını verince Önder Baloğlu hatırlar, manşeti basmıştık:
“ Adar Mersin’e, Vardar tersine.”
--//--
Üçüncü üniversite olayına gelince.
Şimdilik net bir tartışma yok.
Nereye yapılmalı diye bir nabız yoklaması yapıldı hepsi bu.
Prof. Dr. Nabi Avcı milletvekili olduktan sonra aynı soruya:
“ Devlet değil, Konya’da olduğu gibi, işadamları bir araya gelerek yapmalıdır” yanıtını vererek vakıfları işaret etmişti.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın ise,
“ Üniversite açmak sıradan bir okul açmaya benzemez. Ülkemizde ki 170 üniversiteden pek çoğunun kontenjanları dolmadı. Onun için de alt yapıyı tamamlamadan üniversite açmanız yarar sağlamaz” demişti.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen 3. üniversite konusundaki soruyu şöyle yanıtlamıştı:
“ Var olan üniversiteler güçlendirilmeli. Bunların sorunları giderilmeli. Yeni bir üniversite açacaksanız olanlardan farkınız olmalı. Aksi takdirde sıkıntı olur.”
Ve, sayın Gönen uzun uzun konuştuktan sonra:
“ Osmangazi’de akademik kadro dahil, pek çok soruna çözüm için uğraşıyoruz” dedi.
--//--
Merak ediyorum.
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın, Konya üzerine verdiği özel üniversite örneğini, Sayın Ülker Can okumadı mı acaba?
İki rektörün gerçekleri söylemelerini neden bencillik olarak yorumlamıştır?
Ülker Can’ın bu yorumundan milletvekilleri Salih Koca’nın haberi var mıdır?
Yani olay kişisel görüşü müdür, yoksa partinin görüşü müdür?
Bir önemli uyarı daha…
“ Mersin’e mi, tersine mi?”
Keşke diyorum bu soruya yanıt vermeden önce Prof. Dr. Davut Aydın ve Prof. Dr. Hasan Gönen ile konuşsaydı.
Onların 3. üniversite olayındaki düşüncelerinin, çekememezlik değil, daha kaliteli bir üniversite isteği olduğunu bizzat dinlemiş olsaydı.
Günlerin Getirdiği
--AKP’den kimler küçük kimler büyük?—
İlginç bir dedikodu duydum. Son günlerde, AKP’de yönetimlerin dışında, bazı toplantıların yapıldığını, bu toplantılara partinin eskilerinden, yenilerinden, gelmişlerinden ve geleceklerinden bazı kişilerin katıldığını söyleyen partililer “Belçikalı Cemal Çavdarlı bu toplantıların müdavimi ve galiba tertipleyicisiymiş. Çavdarlı bu söylentiye ne der bilemiyoruz. Toplantılarda AKP’den başkan adaylarının yanı sıra, belediye meclis üyeleri de gündeme geliyormuş” diyorlar. Hamamyolu’nda bir iş yerinde dinlediğim bu söylenti üzerine “Başkan adaylarının büyüğümü, yoksa küçükleri mi?” diye sorduğumda şu yanıtı aldım “Burhan Sakallı’nın üstüne Eskişehir’den konuşan yok. Çünkü Sakallı’nın çıtası her geçen gün yükseliyor. Ama Tepebaşı tartışılabilir. Çünkü aday sayısı bir hayli fazla. Vahap Ata, Ahmet Yapıcı, Tacettin Sarıoğlu, Ahmet Sivri, Ethem Kalın ve Ertuğrul Dindar gibi isimlerden söz ediliyor. Bu arada bayan adaylar da var. Uzun süredir politikadan uzak duran Türkan Polatoğlu ve halen Tepebaşı Meclis üyesi olan Gülser Yanar konuşuluyor. Ama kimse net olarak bir şey diyemiyor.”
Bir hayli ilginç. AKP’de Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına ilişkin kimse hiçbir yorum getiremezken, dar bürolarda Odunpazarı ve Tepebaşı için isimler dolaşıyormuş dillerde. İşin ilginç yanı bu konuşma ve tartışmalar özet olarak milletvekillerine ve de özellikle Salih Koca’ya aktaranlar olduğunu duyduk. Olabilir değil mi? Olabilir de, bir de Sayın Koca nereye ve kime doğru bakıyor bu belli olsa.
-Tepebaşı Belediyesi’nin TEBEV’i adım adım—
Tepebaşı Belediyesi, oluşturduğu “Evde Sağlık ve Bakım Hizmeti” birimi ile kısa sürede 232 aileye evde bakım hizmeti ulaştırmış. Kısa adı TEBEV olan hizmet biriminde. Üç kurum hekimi, 1 hemşire, 2 sosyolog, 1 psikolog ve iki sosyal hizmet personelinin bulunduğunu belirten yetkililer “Kurum bünyesinde her türlü acil müdahaleye yetişecek ekipmanımız da var. Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç bu çalışmaya çok önem veriyor. Bizlere her türlü hizmeti anında sağlama emrini veriyor” diyorlar. Şimdiye kadar 141 evde genel temizlik yapılırken, 130 kişiye psikolojik ve 177 kişiye de sosyal destek sağlandığını belirten Başkan Ataç, insanlara bedensel ve ruhsal sağlık desteğinin yanı sıra, yaşam ortamında, ortam temizliği, tamirat, eşya sağlanması. Dışarı çıkamayanlara destek olunmasının çok önemli olduğunu belirterek “Biz bu hizmet dalına sürekli sağlık hizmeti diyoruz. İnsan yaşamı için gerekli ne varsa TEBEV bir dost eli olarak ihtiyacı olanlara uzanıyor. İhtiyaç sahibi olanlara olumlu bir yaşam sunmak için çalışıyoruz” diyoruz.
Çok önemli bir sağlık ve yaşam merkezi değil mi? Başta başkan Ahmet Ataç olmak üzere tüm TEBEV çalışanlarına kolay gelsin diyorum.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...