Teknoloji manyağı

31 Temmuz 2016 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Bugün 31 Temmuz 2016 Pazar
 
Geçmişte bugün neler yaşanmış diye baktım da biraz;
 
1 - Amerika Birleşik Devletleri uydusu Ranger 7, Ay yüzeyinin yakından çekilmiş fotoğraflarını dünyaya yollamış. Yıl 1964, yani bundan 52 yıl önce.
 
2 - Amerikalı astronotlar Davit Scott ve James Irvin, Ay yüzeyinde 4 tekerlekli bir araçla gezmişler, yıl 1971.
 
Şimdi de ülkemizin Uydu, Uzay ve Ay anlamında teknolojiyi kullanmaya başlama geçmişine bir bakalım.
 
Türkiye’nin ilk uydusu 1994 yılında fırlatılmış (yani bundan 22 yıl önce) ancak teknik bir arıza sonucu uydu tutunamayarak düşmüş. Buna rağmen Türkiye’nin şu ana kadar uzayda 5 tane uydusu bulunmakta.
 
Uzaya fırlatılan uydularımız ve isimleri şöyle;
 
  • Türksat 1A: 24 Ocak 1994 yılında Kaurou’dan Ariane 4 roketi ile uzaya fırlatıldı. Ancak fırlatıldıktan 12 dakika sonra teknik bir arıza nedeniyle düştü. Bu nedenle 1B uydusu yapıldı.
  • Türksat 1B: 10 Ağustos 1994 tarihinde fırlatıldı ve 1994 yılında hizmete girdi.
  • Türksat 1C: Türksat 1C 10 Temmuz 1996 yılında Fransız Guyanası’ndan uzaya fırlatıldı.
  • Türksat 2A: Doğu boylamında 42 derece yer alan uydu Türksat 3A ile aynı boylamda yer alır. 10 Ocak 2001 yılında fırlatıldı. 1 Şubat 2001 itibariyle 42 derece doğu boylamında bulunmaktadır. Yerli yabancı televizyon kanalları ile diğer uydu hizmetlerini vermektedir.
  • Türksat 3A: 13 Haziran 2008 yılında atılan uydu yeni nesil haberleşme uydusudur. 42 derece doğu yörüngesinde yer almaktadır.
  • Türksat 4A: 15 Şubat 2014 tarihinde fırlatılan haberleşme uydusudur. Yapımında Türk teknik elemanları da yer almıştır. Uydu Kazakistan’da bulunan Baykonur uzay üssünden Proton taşıyıcı roketiyle fırlatılmıştır.
Ben 16 yaşımda lise birinci sınıfta 1991 yılında fm verici denilen bir cihaz icat etmiştim. İcat etmiştim diyorum çünkü bizim yaşadığımız yerlerde bu gibi faaliyetlere yapmak değil de icat etmek deniyordu. Elektronik parçacıkları birbirine lehim yaparak meydana getirdiğim ve adı fm verici olan o küçük kutu ile yakın civarda bulunan radyoların frekansına girip yayın yapıyordum ki henüz o dönemde özel radyolara lisans verilmemişti. Ben fm vericimi icat ettikten 1 yıl kadar sonra özel radyolara lisans verilmişti, yıl 1992. Benim gibi milyonlarca genç yaptığımız ufak tefek elektronik cihazlarla kaldık. Çünkü meslek liselerinden mezun olduğunuzda üniversiteye girişlerde puanınız inanılmaz oranda kırılıyordu, biz de eli ekmek tutan çalışmaya başladı parası olan da özel üniversitelerde ite kalka okulunu bitirdikten sonra bir yerlere yerleşti. Keşke o zamanlar bizim gibilere imkanlar verilseydi de teknolojik manyaklığımızla meydana getireceğimiz ürünleri insanların kullanımına sunabilseydik. Maalesef su ile çalıştığı iddia edilen motosikletten tutun da şimdi aklıma gelmeyen onlarca teknolojik ürünlerin üzeri kapanıp sır olup gitti ve gidiyor da. Sonra millet çıkıyor aya biz kalıyoruz yaya. Peki suçlusu, sorumlusu kim bunun?
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi