Yıllar önceydi. Eskişehirspor'un sık sık gittiği İstanbul deplasmanlarından birini takip etmek için ekipçe İstanbul'a gitmiştik.
Yıllar önceydi. Eskişehirspor'un sık sık gittiği İstanbul deplasmanlarından birini takip etmek için ekipçe İstanbul'a gitmiştik.
Maçtan 3 puan almanın keyfiyle dönüş yoluna geçtik. Yol sisli ve hafif kar yağışlıydı. Uzun süre yolda olmamıza karşın ne hikmetse Eskişehir yolunda olduğumuza dair herhangi bir emareye rastlamayınca epey endişelenmeye başladık. Ancak yol üzerindeki tabelalar sürekli Ankara'yı gösterdiği için herhalde yavaş ilerliyoruz dedik.
Bir süre sonra kendimizi bir tünelin içinde bulduk. Sisler dağılıp nerede olduğumuzu sorgularken Eskişehir'e gidiyoruz diye Bolu Tüneli ile karşılaşmak trajikomik bir his yaşattı bize.
Meğer Sakarya ayrımından dönmeyip Ankara tabelasını takip edince Bolu'ya kadar gelmişiz. Geri dönüşle birlikte bu hata bize 240 km fazladan yol yapmak demekti.
Velhasıl Eskişehir'e döndükten sonra bu konuyu kafama taktım ve dalga geçilme pahasına tüm detayları yazdım.
Yazımın ardından ciddi bir kamuoyu oluştu. Öyle ki bugüne kadar aynı sorundan dolayı yüzlerce Eskişehirli mağdur olmuş. Herkes birinin bunu dile getirmesini bekliyormuş.
Bu önemli bir sorundu. İstanbul Eskişehir arası yolculuk yapanlar en önemli ayrım noktasında bir tane Eskişehir tabelası göremiyordu.
Tabi o zamanlar navigasyon sistemleri de bu kadar etkin ve herkesçe kullanılmadığı için yolculuk yapan herkesin bu konuda önemli bir hatırası mevcuttu.
Yazımdan sonra sağ olsun o dönem meslektaşlarımın bazıları da bu konuyu işledi ve gündemde tuttu. Haliyle dönemin Valisi Kadir Koçdemir ve Ak Parti vekili Salih Koca konuyu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a aktardı ve çözüm için söz aldı.
Biraz bekledik ama sonunda bir müjde geldi Eskişehir'e.
Sakarya ayrımına Eskişehir tabelası konuldu. Artık sürücüler o hataya düşmeyecek dendi.
Bende şehre faydam dokunduğu için epey gururlandım, mutlu oldum.
Kısa süre sonra başka bir İstanbul seyahatinde tabelayı görmek için gözümü yoldan ayırmadım.
Nihayet gördüm. Ama gördüğüm şuydu. Sakarya ayrımında bir Eskişehir tabelası konmuştu. Ancak boyutları 70'e 100 cm ve diğer koca tabelalardan bağımsız bir direk üstüne konmuştu. Açıkçası orada bir Bilecik ilçesinin tabelası bile bizimkinden 5 kat daha büyüktü.
İşte o gün Eskişehir'in lobi gücü, yaptırım etkisi ve siyasi ağırlığı da 70'e 100 olarak tescillendi içimde.
Şimdi biri lobi eksikliği, siyasi mücadele, yaptırım etkisi falan deyince aklıma o tabela geliyor.
Geçen gün bir arkadaş o küçük tabela da kaldırılmış herhalde dedi. İnanın onu bile teyit etmek gelmedi içimden.
Tabela dedim, gülümsedim.