Mevcut sokak ve caddelerde kurulan açık pazarlar kaldırılacak olur ise, o pazarlardan yıllardan beri ihtiyaçlarını giderenler, sebze-meyve ihtiyaçlarını karşılamak için manavlara veya marketlere muhtaç bırakılamaz. Zaten böyle bir zorlama yapmaya kim olursa olsun hiç kimsenin gücü yetmez.
Elbette ki bir taraftan Avrupa Birliği’ne (AB) girmek için can atıyoruz, diğer taraftan baktığımızda hala sokaklar, caddeler kapatılarak, hiçbir sosyal tesisin bulunmadığı pazar yerleri kuruluyor.
Hele hele birde üç kişinin aynı anda geçemediği, bir tezgahta bir ürünü günde bilmem kaç kişinin mıncıkladığı pazarlar bunlar.
Peki, bu durumdan pazarcılar memnun mu?
Sorduğumuzda onlardan memnun olmadıklarını yıllardır söyleyip durdular.
Sokak aralarında satış yapmaktan, tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için tezgahını kapatıp tuvalet aramaktan, yağan yağmur ve kar altında satış yapmaktan, eksi 15 derece soğukta yanı başlarında tenekelerin içerisinde yaktıkları odun ateşleriyle ısınmaya çalışmaktan onlarda şikayetçi.
Ancak hem kendi rızıklarını kazanmak hem de kurulan pazar yerinin civarında ikamet edenlerin meyve-sebze ihtiyaçlarını karşılamak zorunda bu insanlar.
Şimdi birileri, 15 Mart’ta yürürlüğe girecek 'Pazar Yerleri Yönetmeliği'ne göre cadde ve sokaklarda artık semt pazarı açılmayacağını pompalamaya çalışıyorlar.
“Bundan böyle sokak pazarları açılamayacak, mevcut pazar yerleri ise yeni yerlerin belirlenmesiyle birlikte kaldırılacak. Sertifikası olmayan ise ne tezgah açabilecek, ne de pazar da çalışabilecek”. Bu doğru ancak hemen değil.
Belediyeler mahallelerde sabit ve kapalı pazar yerleri yapıncaya kadar mevcut pazarlar açık kalacak.
Belediye ve belediye başkanlarının uhdesine verilen 'pazaryeri açma ve kaldırma' yetkisi, 15 Mart'ta yürürlüğe girecek 'Pazar Yerleri Yönetmeliği' ile sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu komisyona devrediliyor. Yönetmelikle artık cadde ve sokaklara yeni semt pazarı açılamayacak. Bir mahalle muhtarı veya o mahallenin ileri gelenleri Belediye Başkanlarına giderek, “biz pazar istiyoruz. Sokağımıza, caddemize pazar kurulsun” talebinde bulunsalar bile, belediye başkanları tek başlarına izin veremeyecekler. Kayıt dışılığın da önüne geçilmesini hedefleyen yönetmeliğe göre, sokak aralarında pikap ve kamyonetlerin arkalarında seyyar sebze ve meyve satışı da yasaklanıyor.
Sonuçta hem pazarcıların hem de tüketici olan bizlerin yıllardır yakındığı sorun önümüzdeki birkaç yıl içerisinde sona erecek.
Belediyelerin bir an önce sabit hem de üstü kapalı yapacağı pazaryerlerini bekleyeceğiz. Onlarda ‘kaynak bulursak’ demezler inşallah.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...