Başlıktaki ifade TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç’a ait.
Başlıktaki ifade TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç’a ait.
ESTV’de yayınlanan Günaydın Eskişehir programına konuk olan Kılıç, kentsel dönüşüm konusunda doğru bilinen yanlışları gözden geçirmemize neden oldu.
Kentsel dönüşüm ve deprem konusunun siyasete alet edilmemesi gerektiği konusunun altını çizen Kılıç, şunları söyledi:
“İnsanoğlunun kendini çok önemsemesinden olsa gerek… Bizim siyasilerimiz bu konuyu kendi konuları sanıyorlar. Siyasiler bu konuda sadece okyanustaki bir damla.
Depremi ve beraberindeki kentsel dönüşümü siyasete malzeme etmek belki birkaç günlük siyasi çıkarlar için işe yarayabilir ama genelde topluma faydası değil zararı oluyor.
Bugüne kadar da bu iş çözülebilmiş değil. Artık bir susun demek zorunda kalıyoruz.
‘Bu işi teknik insanlara bırakın’ derken siyasilerin de destek vermesi lazım. Bu iş sadece teknik insanlarla da olmuyor.
Kentsel dönüşüm için siyasi ajanda olmadan konuşmak lazım.”
Başkan Kılıç, yapılan yanlışları sıralarken, kentsel dönüşümde rezerv alan olarak belirlenen Kocakır’da TOKİ eliyle vatandaşa ucuz arsa satma çabasını da ifade etti ve ekledi:
“Kentsel dönüşüm daha başlamadan pes mi ettik? Bunların ne kadar hatalı olduğunu 5 yıl sonra anlayacaklar ama iş işten geçmiş olacak.
Faydasız işler…”
Eskişehir’de kentsel dönüşüm için ne yapılmalı?
Orkun Kılıç, kentsel dönüşüm için yapılması gerekenleri şöyle aktardı:
“Kentsel dönüşümü deprem için yapıyorsak eğer, düzetmemiz gereken yerler şehrin tam merkezi. 1999 öncesi yapılmış, 5 katın üzerinde olan, özellikle altında dükkan, ticarethaneler bulunan yapılar. Porsuk Havzası…
Burayı toplu olarak dönüştürebilmek için gerçekçi olmak lazım… Buraları vatandaştan para alarak dönüştürme şansımız yok.
Belediye veya hükümetin de buna verecek parası yok.
Üstelik yetki bakanlıkta.
Dolayısıyla bu çok da olabilecek bir iş değil, zaten olmuyor da.
Biz de diyoruz ki ‘İmar planlarını ada bazlı değiştirelim. Biraz kat verelim, yoğunluk artışı verelim… Ve sonuçta vatandaşın lehine rant oluşturalım.
Bunu yaparken geri çekelim caddeleri, büyütelim sağlı sollu 5’er metre büyüsün caddelerimiz, çift kat bodrumlarla otopark sorunları çözülsün.
Binalar hem yenilensin hem depreme dayanıklı olsun hem de vatandaşın cebinden para çıkmasın. Bunu gerçekleştirmediğiniz sürece kentsel dönüşümü yapma şansınız yok.
Porsuk Havzası’na halihazırdaki mühendislik hizmetleriyle binalar yapabiliriz. Örnekleri var.
Yakın zamandaki İzmir depreminin merkezi Bayraklı’da gökdelenler vardı. Bir şey olmadı.
İşin özüne geldiğimizde de yapılması gereken imar planlarının değiştirilmesi.
Bunu belediyeler kendileri değiştiremiyor. İmar kanununu hükümet revize edecek belediyeler de yeni haline göre vatandaşın lehine rant oluşturacak şekilde imar planlarını yenileyecek.
Mevcut durumla kentsel dönüşüm yaparsanız eğer…
Şu anda şehir merkezinde daha çok dar gelirli vatandaşlar oturuyor.
Bunları alıp yerine zengin insanları getirme dönüşümünden başka bir işe yaramaz ki onu bile yapamıyorsunuz bu haliyle.”
Yorum sizin.