Prof.Dr. Alper Çabuk

Şimdi sırası mı deme - devamı

Geçen hafta yazımın başında, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO)’nun gelecek beş yıl içinde küresel ısınmanın 1.5 derece sınırını aşmasının, Sanayi Devrimi öncesi döneme göre çok daha yüksek bir ihtimal haline geldiğini açıklamalarına yer vermiş.

27 Temmuz 2020 09:40
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçen hafta yazımın başında, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO)’nun gelecek beş yıl içinde küresel ısınmanın 1.5 derece sınırını aşmasının, Sanayi Devrimi öncesi döneme göre çok daha yüksek bir ihtimal haline geldiğini açıklamalarına yer vermiş, bu durumun bize önümüzdeki yıllarda iklim olaylarına bağlı çok sayıda afetle karşı karşıya kalacağımızı gösterdiğini ve geçtiğimiz ay içinde ülkemizin dört bir yanında yaşanan fırtına, hortum ve aşırı yağışlara bağlı ortaya çıkan sel, su baskını, heyelan vb afetler ve ortaya çıkan hasarın büyüklüğünün bunun bir ön izlemesi gibi olduğunu ifade etmiştim. Bu hafta yazımın devamında bu konuda alınabilecek tedbirler konusunda bazı önerilerde bulunmak adına dört yıl önce yazdığım “Çevre Gölü” başlıklı köşe yazımın bir kısmını yeniden paylaşacağım. Yazı kapsamında önerilen yeşil altyapı stratejilerinin ivedilikle ortaya konması gerekiyor. Böylece hem kuraklığa karşı, hem de ani su baskınları ve sellere karşı risk, önemli düzeyde azaltılabilir.

“Cuma akşamı 15-20 dakika yağan sağanak yağmur, Eskişehir yollarını yine göle çevirdi. Yağmura tam çevre yolunda yakalandım. Onlarca araç göle dönüşmüş yol üzerinde arızalanmış ve yolda kalmıştı ve bu da yol üzerinde biriken sular nedeniyle aksayan trafiği iyice aksatmıştı. Yer yer yoldaki sular tahminen 30-40 cm yüksekliğe ulaşmıştı. Biz de bir tabir vardır; işi gücü olmayan kişilere kaldırım mühendisi denir. Bence bu tabir, her ne kadar kaldırım mühendisliği gibi bir meslek olmasa da,  kaldırım mühendisliğini hafife alan bir tabir. Zira kaldırım ve yol mühendisliği son derece önemli konular. Hem trafik güvenliği, hem nitelikli kentsel alanlar, hem de sellerin önlenmesi anlamında doğru çözümler gerekiyor. Yıllardır söylerim bir ülkenin medeniyet düzeyi kaldırımlarından belli olur diye. Geçen haftalarda Viyana’daydım. Talihsizlik, orada bulunduğumuz süre boyunca hava oldukça yağışlıydı; öyle yaz yağmuru gibi değil, bildiğiniz bahar yağmurları gibi… Kimi zaman yağmurdan gözümüzü açamadık. Orada geçirdiğimiz dört gün boyunca şiddetli yağışa rağmen yollarda bir su birikintisi dahi oluştuğunu görmedim. Daha da ilginci, üzerlerimize ne bir damla çamur bulaştı, ne de orada bulunduğumuz süre boyunca yoğun yağmur altında kullandığımız aracımız kirlendi… Önemli bir ayrıntıyı daha belirtmek isterim; Viyana’da musluktan akan sular da içilebiliyor. İşte bu yüzden önemli kaldırım ve yol mühendisliği… İşte bu yüzden yollar ve kaldırımlar medeniyetin göstergesi… Daha önce bazı yazılarımda ifade etmiştim. Giderek artan kuraklık riskine ve yağışların afet olmasına karşı yeşil altyapı sistemleri tasarlanması gerektiğini... Bizim medeniyetimize yakışan kısa bir süre sonrasında göle dönen yollar değil, yağmurda yolların göle dönmediği, üstümüzün başımızın çamur olmadığı, musluktan akan suyun içilebildiği çözümler bizim medeniyetimize yakışanlar...”
Sık sık köşe yazılarımda ifade ettiğim gibi afet yönetimi planlarımızı ivedilikle bu duruma göre düzenlemezsek, önümüzdeki yıllarda tüm dünyayı çok büyük afetler ve afet zararları bekliyor. Bulunduğu coğrafya nedeniyle mevcutta zaten deprem tehditi altında olan ülkemiz, küresel iklim değişikliklerine bağlı afetlerden de oldukça fazla etkilenecek bir kırılganlığa sahip. Bu bakış açısıyla Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak ilkini geçen yıl gerçekleştirdiğimiz Resilience Kongresinin ikincisi online olarak, yine üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştireceğiz. Ülkemizin dört bir yanından alanında önde gelen akademisyenler ve meslek insanlarından oluşan Kongrenin Düzenleme Kurulu ilk toplantısını Üniversitemiz Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Muammer Tün hocanın moderatörlüğünde ve Rektör hocamızın başkanlığında geçtiğimiz Cuma günü online olarak yaptık ve Kongreyle ilgili detayları şekillendirmeye çalıştık. Düzenleme Kurulu üyesi olan akademisyenlerin ve meslek insanlarının yetkinlikleri ve heyecanlarını görünce Kongrenin çok etkili olacağına şüphem yok; sakın bu Kongreyi kaçırmayın derim… Kongreyle ilgili detaylı bilgiye http://www.idrcongress.org adresinden ulaşabilirsiniz.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi