Şifrenizi çocuklar bile kırabilir!

Serkan Açıkgöz yazdı

22 Kasım 2015 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Wi-Fi bağlantısı insanlar tarafından artık çok kolay kullanılıyor. Ama bunlar genellikle açık ağlar, yani bir koruma altında olmuyorlar. Böyle olduğu için de hacklenmeleri (illegal girişler) çok kolay. Bugün Youtube’da ’bir ağı nasıl hacklerim?’ diye arama yaptığınızda yüzlerce videoya ulaşabilirsiniz. 12 yaşındaki çocuk bile bu videolar aracılığıyla Wi-Fi ağları hackleyebilir.

 

F-Secure Güvenlik Birimleri Genel Müdür Yardımcısı Samu Konttinen internet ve bilgisayar güvenliği hakkında bakın neler söylüyor.

Dünya genelinde güvenlik zaafiyetlerinin ve bu konuda gelişmelerin iyiye değil kötüye doğru ilerlediğini belirten Konttinen, “Giderek daha hızlı bir şekilde güvenlik konusundaki zayıflıkların arttığını, ’malware’ yani kötü niyetli yazılımların ve problemlerin arttığını görüyoruz. Şu an ortalama herhangi bir günde toplam 300 bin malware ortaya çıkıyor. Ayrıca giderek daha fazla cihaz birbiriyle bağlantılı hale geldikten sonra özellikle de nesnelerin interneti yaygınlaştıktan sonra bu problemlerimiz daha da hızlanmış şekilde artacak. Çünkü her şey birbiriyle bağlantılı hale gelecek ve nesnelerin internetinin beraberinde getireceği bugün bilemediğimiz anlayamadığımız sorunlarla karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.

 

Peki, ne tür önlemler alabiliriz, Internet teknolojisini nasıl daha güvenli şekilde kullanabiliriz?

“Bu konuda yapılabilecek temelde 3 şey var. Birincisi bütün cihazlarınıza iyi bir antivirüs yazılımı yüklemek. Bu birinci savunma yöntemi. ikincisi online hizmetlerden yararlanırken dikkatli olmak. En büyük risk burada. Bütün online hizmetler için farklı şifreler kullanmanız gerek. Üçüncüsü de gizlilik konusunda çok iyi birtakım araçlar var. Bunlardan yararlanarak gizliliğinizi sağlamak. İzlenmeyi ve profilinizin çıkarılmasını bu yolla önlemek.”

 

Zengin olayım derken, aman dikkat!

İddaa’dan kolay yoldan para kazanmak isteyenleri sosyal medya üzerinden tuzağa düşüren dolandırıcıların sayısı her geçen gün artıyor.

İddaa’dan yüksek oranlar peşinde koşan çok sayıda mağdur, sosyal medya üzerinden sahte kuponlar ve photoshop oyunlarıyla çok para kazandırdıklarını iddia edenlerin tuzağına düşerken, dolandırıcılık tutarları 100 bin TL’lerle ifade ediliyor. Sezgin Ş., Baybars B., Ünal K., Sezgin D., Hakan Can E., James M., Mahmut K. gibi çok sayıda sahte isimle açılan hesaplarda parasını kaptıranların sayısı 10 binlerle telaffuz ediliyor.

 

Peki, yetkililer dur diyemiyor mu?

Sosyal medya üzerinden yapılan İddaa dolandırıcılığını değerlendiren Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Vekili Avukat Rıdvan Yıldız, yaşanan olayların dolandırıcılık suçu olduğunu ve dolandırılanların vakit kaybetmeksizin savcılığa suç duyurusunda bulunmaları gerektiğini söyledi.

 

Windows 30 Yaşında!

Bundan tam 30 yıl önce, yani 20 Kasım 1985 yılında yayınlanan MS-DOS'un gelişmiş sürümü Windows, 1.0 adıyla yayınlanmıştı.

 

Geçen bu 30 yılda büyük değişikliklere imza atan Windows’un, şu anda ülkemizde kullanılmasa da sesli asistanı bile var. Windows 50 yaşında dediğimiz gün teknoloji dünyası kim bilir nerelerde olacak?
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi