Türk-İş, DİSK ve Hak-İş genel başkanları bir araya gelerek 10 maddelik talep listesini yayınladı. Bununla da kalmadılar…
Türk-İş, DİSK ve Hak-İş genel başkanları bir araya gelerek 10 maddelik talep listesini yayınladı.
Bununla da kalmadılar…
Asgari ücret, emekli maaşı ve vergi politikaları konusunda yanlış gördükleri konuları da dile getirdiler.
DİSK, Türk-İş ve Hak-İş genel başkanları Arzu Çerkezoğlu, Ergün Atalay ve Mahmut Arslan, önce TÜİK rakamlarını gerçekçi bulmadıklarını söyledi.
Ergün Atalay, “Bizim üzerimizden ellerini çeksinler. 17 bin liranın ekonomiyi düzeltmeyle ilgili bir alakası yok. Bir yerde ekonomik kriz varsa orada huzur yoktur” ifadesini kullandı.
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu da asgari ücrette artış yapılması gerektiğini dile getirerek, üç konfederasyonun ortak bildirisinde yer alan 10 maddeyi şöyle sıraladı:
“Çalışanlar üzerindeki doğrudan ve dolaylı vergiler azaltılmalıdır. Yaşanan enflasyonla açıklanan enflasyon arasında büyük fark var. Asgari ücret acilen artırılmalıdır. İşçiler enflasyonun sebebi değil mağdurudur. Kamuda ücret dengesizliğine son verilmeli.
En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesinde olmalı. Sendikal örgütlenmenin önündeki haklar kaldırılmalı. 696 KHK'nin kapsamı dışındaki taşeron işçiler derhal kadroya alınmalıdır.
Tasarruf adı altında işçinin emeğinin karşılığı olarak hak ettiği ücretten kesintiye gidilmesi ve sosyal haklarının azaltılması kabul edilemez. İnsan onuruna yakışan bir çalışma için mesleki hastalıkları azaltan ve çalışma şartlarını iyileştiren bir sistem yaratılmalı. Çalışma hayatında ayrımcılık son bulmalı.”
Üç konfederasyon başkanı eğer bugün değil 25 yıl önce bu şekilde açıklama yapıp, masaya yumruğunu vursaydı, yer yerinde oynar, ertesi gün hükümet yetkilileri söz konusu taleplerle ilgili çalışma başlattıklarını açıklardı.
Bugün aynı refleksin gösterilmesi imkansız.
Nedeni çok basit.
Çünkü sendikal örgütlenmenin önüne set çekerken AK Parti’ye “gık”ını çıkaramayan, kervanlarının yürümesi için gelişmeleri izlemekle yetinen Türk-İş ve Hak-İş, artık emekten gelen gücünü ve inandırıcılığını kaybetti.
DİSK ise tek başına yetersiz kalıyor.
O nedenle bırakın asgari ücrete zam yapılmasını, bahse konu taleplerin birinin bile karşılanacağını düşünmüyorum.
Durumun özeti bu.
AK Parti’de sürpriz atamalar
AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, bayramlaşma törenine katılmayarak adeta rest çeken Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe başkanları Ümit Sezer ve Emre Aydın’ın ipini çekince gözler bu koltuklara kimin istediği isimlerin oturacağına çevrildi.
Bunun için adeta güç savaşı başladı.
İki ilçeye atama yapacak AK Parti Genel Merkezi Teşkilat Başkanlığı’na İl Başkanı Gürhan Albayrak’ın, il yönetiminde yer alan yardımcıları Atakan Çelik ve Abdülkadir Sönmez’den yana görüş bildirdiği öne sürüldü.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan ise Gökhan Yıldırım, Serhat Tunç ve Mürsel Çavdar’ı istedi. Teşkilat işlerine pek bulaşmayan liste başı Milletvekili Fatih Dönmez de Ayşen Gürcan ile uyumlu hareket etti.
Sonradan katıldığı AK Parti’de etkin olmak isteyen AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu ise Tepebaşı için Ahmet Sivri, Odunpazarı için ise Osman Yüksel ile yol yürünmesini istedi.
Ama en nihayetinde AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı’nda adaylarla yapılan görüşmeler sonucunda sürpriz isimlerin ataması gerçekleşti.
Odunpazarı İlçe Başkanlığına Engin Vural, Tepebaşı İlçe Başkanlığına da Muhammed Ali Kaya görevlendirildi.
Albayrak ile atamaların hemen ardından sıcağı sıcağına yaptığım görüşmede, isimlerin sürpriz olduğunu söylediğimde…
Gürhan Albayrak, genç ve dinamik kadroya vurgu yaptı.
Anlayacağınız kimsenin dediği olmadı. Genel merkez orta yolu böyle buldu.
Buradan görünen o.