Seçmeni maaşla yakalamaya çalışıyor

Sadi Seda yazdı

29 Ekim 2015 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Türkiye 1 Kasım seçimleri için geri sayıma başladı. Seçim hazırlıkları son hızla devam ederken siyasi partiler seçim bildirgelerini açıkladı. Ekonomi ağırlıklı olan seçim vaatleri arasında “Asgari Ücret”, “Emekli Maaşı” ve “İşsizlik” öne çıkan başlıklar arasında.

‘Medya Takip Merkezi’nden gelen bir mail dikkatimi çekti. Maili açıp okuduğumda bugün benim de özellikle yazmayı düşündüğüm konu hakkında bilgi paylaşımında bulunmuşlar.

Gazetedeki arkadaşlarla Perşembe günü bugün yazmış olduğum konuyu masaya yatırmıştık. Daha doğrusu konuyu ben açmıştım. Cumartesi günü yazacağımı da arkadaşlara söylemiştim.

1 Kasım seçimleri öncesi partiler seçim vaatleri arasında, asgari ücret, işsizlik, büyüme, enflasyon, emekliler ve yaşlılar, gençler ve çocuklar, kadınlar, eğitim, hayvan hakları, öne çıkan ve tartışılan konular arasında yer verdi

Siyasi partilerin seçim beyannamelerini incelediğimde üzerinde özellikle durdukları iki konu var. Birincisi ‘Asgari Ücret’, ikincisi ise ‘emekli maaşları’. CHP’nin; “kredi kartı faizleri yüzde 80 oranında düşürülecek” söylemi de dikkat çekiyor.

 AK Parti, ekonomide istikrar ve şeffaflık vurgusunu yaparken, asgari ücretin 1.300 TL olacağını vurguluyor. CHP ise asgari ücretteki gelir vergisini kaldıracağını ve asgari ücretin 1.500 TL olacağını vaat ediyor. MHP ise asgari ücretin 1.400 TL’ye, HDP’de 1.800 TL olacağını söylüyor.  

Seçmen de soruyor:

“Yok mu artıran?”.

Özellikle asgari ücret adeta açık artırmaya girdi.

Bin 300, Bin 400, bin 500 ve bin 800.

Bu açık artırma yarışıyla açıklanan rakamlar kafamı karıştırdı?

Ben oyumu acaba en az açıklayan AK Parti’ye mi yoksa en bin 800 liraya yükselteceği vaadinde bulunan HDP’ye mi vereyim diye düşünmeye! Başladım.

“Emekli Maaşları”

Partilerin vaat paketinin bir diğer konu başlığı ise emekliler. AK Parti, emeklilere yapılacak olan ek ödeneğin, ayda 100 TL’den yılda toplam bin 200 TL olacağını seçim beyannamesine yazdı.

CHP ise emekli ile çalışanlar arasındaki maaş farkının sıfırlanacağının sözünü veriyor. Ayrıca Ramazan ve Kurban Bayramında birer ikramiye sözü veriyor. Bugün özellikle emeklilerin en büyük hayali başını sokacağı iki oda da olsa bir evi olması… Emeklilerin düşük rakamlarla ev sahibi olabilmeleri AK Parti’nin de CHP’nin de vaatleri arasında yer alıyor.

MHP ise emeklilere yılda iki defa asgari ücret oranında destek ödeneği vereceğini, çalışan emeklilerin maaşına uygulanan kesintinin de kaldırılacağını beyan ediyor. AK Parti CHP, MHP emekli maaşlarını artırırken HDP sessiz kalırsa olur mu? Onlarda emekliler en düşük emekli aylıklarının asgari ücretle eşitleyeceklerini ifade ediyorlar.

 

İşsizlik, engelliler ve

kadınlara da vaatler

Asgari ücret, emekli maaşları ve emeklilerin konut sahibi olabilmeleri vaatleriyle emeklilerin gönlü alınmaya çalışılırken, ülkede yaşanan işsizliğin, engellilerin sorunları ile toplumun yarısı olan kadınlara da seçim beyannamelerinde partiler özel yer ayırdılar.

Partilerin genel vurguları arasında istihdam ve refah odaklı adımların yanında gençlere yönelik yapılacak yatırımlar ön planda. AK Parti ve MHP’ de öne çıkan detaylar arasında iş kurmak isteyen gençlere nakdi yardım ve faizsiz kredi imkânları sağlanması. CHP ise iş garantili eğitime, öğrenci kredilerine yönelik kolaylık sağlanacağını ve faizlerin silineceğini beyan ediyor. HDP ise farklı bakıyor. Ücret kaybına neden olmadan kadınların resmi haftalık çalışma sürelerinin düşürüleceğinin sözünü veriyor.

Yine toplumda çok önemli yerleri olan engelli vatandaşları da unutmamış siyasi partiler. AK Parti’nin seçim beyannamesinde engelli bireylerin hayatlarını zorlaştıran alt yapı sorunlarını iyileştirme, güvenli yaşam merkezlerini oluşturma ve bilgi teknolojilerini kullanma konularında gerekli ortamın hazırlanacağını vurguluyor. 

CHP ise engelli bireylerin tıbbi malzemelerinin ve ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanacağı gibi sosyal güvencelerin sözünü veriyor. MHP’nin; “engelli ve engelli yakını aylığının 400 liraya çıkarılacağı” vaat ediyor.

Siyasi partilerin seçim beyannamelerinde dikkatimi çeken maddeler arasında kadın-erkek fırsat eşitliği, kadınların bireysel ve toplumsal güçlendirilmeleri için istihdam, eğitim, sağlık ve ekonomi alanında yapılacak yatırımlar, temel işlenen konular…

*-*********

        

         DÖNMEZ VE TUÇ’DAN DESTEK     

         Fikret Dönmez AK Parti’nin kurucu yönetim kurulu üyesi ve İl Başkan Yardımcısı idi. Daha sonra İl Başkanlığı yaptı. Hasan Tuç AK Parti’nin kurucu Merkez İlçe Başkanı. AK Parti’nin kurucu İl Başkanı efsaneleşmiş isim olan Osman Yüksel.

         14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan AK Parti yaklaşık o tarihlerde de Eskişehir’de örgütlenmek için düğmeye basıldı. Eskişehir’de pek çok tanınmış isme yönetim kurulu üyeliği teklif edildi. Bazı isimlere de il başkanlığı. İl başkanlığı teklif edilen isimler,”Benim üniversiteye giden çocuklarım var. Askeri okul sınavlarını kazanan oğlum var. AK Parti’ye üye olanlar fişlenecek diyorlar. Benim gönlüm sizinle beraber. Ancak beni affedin” diyorlardı..

 Osman Yüksel İl Başkanı, Hasan Tuç Merkez İlçe Başkanı olarak girdikleri 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde Eskişehir’de üç milletvekili çıkarmayı başarmış, hatta 4’ncü milletvekilini kıl payı kaçırmıştı.

Kuruluşunun üzerinden 14 yıl geçti. Bu süreç içerisinde geçmişte il başkanlığı, merkez ilçe başkanlığı, kadın kolları başkanları, yönetim kurulu üyeleri, mahalle başkanları ve hatta milletvekilleri partiden sonradan göreve gelenler tarafından dışlandı.

Hasan Tuç haklı olarak kurucu Merkez İlçe Başkanlığı yaptığı partisinden istifa etmek zorunda kaldı. Çoğu da küstürüldü.

Böyle olunca AK Parti’nin oyları da yavaş yavaş gerilemeye başlamıştı. Yapılan hatalar genel merkez tarafından görülmedi veya birileri bunların üzerini örterek genel merkeze başka yansıttı.

Yapılan yanlışların üzeri devamlı örtülüp, seslerini yükseltenlerin de sesleri kesilip, bazı yanlışlarda halının altına süpürülünce partinin kuruluş yıllarında ve girdiği ilk seçimlerde canla başla gecesini gündüzüne katanlar tek tek partiden koparıldı.

Bunun sonucu olarak önce Tepebaşı Belediye Başkanlığı kaybedildi. Bu uyarı bile ders olmadı. 2014’de yapılan yerel seçimlerde de Odunpazarı Belediye Başkanlığı da avuçlarının içerisinden uçtu.

AK Partili olan Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyeleri kaybedilmesine rağmen o yıllarda başkanlık koltuğunda oturanlara ders olmadı. Hatalar zinciri devam etti. Nihayetinde 7 Haziran’da yapılan seçimlerde de üç olan milletvekili sayısı ikiye düştü.

Bence milletvekili sayısının ikiye düşmesinde bugün İl Başkanlığı koltuğunda oturan Dündar Ünlü ile Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanlarının zerre kadar hatası yok. 7 Haziran seçimlerine kadar olan birikim patlayacaktı. O da 7 Haziran’a denk geldi.

7 Haziran seçimlerinden sonra genel merkez ile birlikte Eskişehir teşkilatı da seçmenin verdiği mesajı okudu. AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü, Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan ile Tepebaşı İlçe Başkanı Dündar Ünlü hemen kolları sıvayarak partinin kuruluşundan beri il başkanlığı merkez ilçe başkanlığı, yönetim kurulu üyeliği, kadın kolları başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile mahalle başkanlarını tek tek arayarak “şimdi kucaklaşma zamanı” deyip kucaklaştılar.

O isimlerde kişilere olan kırgınlıklarını içlerine gömerek taşın altına ellerini koymuşlar. Salı günü akşamı AK Parti’nin kurucu İl Başkan Yardımcısı Fikret Dönmez ile Kurucu Merkez İlçe Başkanı Hasan Tuç’u konuk ettim.

Aslında her ikisi de bir birlerine kırgındı. Bu program öncesi barışmışlar. Programda sanki hiç kırgınlık yaşamamışlar gibi partililere çok önemli mesajlar verdiler. AK Parti’nin Eskişehir’de yaşadığı oy kaybının nedenlerini uzun uzun anlattılar. Birlik-beraberlik vurgusu yaptılar.

Şimdi merak ediyorum. Bakalım bu birlik-beraberlik vurgusu sandığa nasıl yansıyacak? AK Parti Eskişehir’de 7 Haziran’da kaybettiği üçüncü milletvekilini geri alabilecek mi?

Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi