12 Haziran Genel seçimlerinde hemen hemen tüm siyasi partiler ’12 Eylül Askeri Darbesi’nin ürünü’ olarak değerlendirdikleri Anayasa’nın değişmesi için görüş beyan etmişlerdi.
AK Parti Hükümeti de yeni Anayasa için düğmeye bastı.
Yeni Anayasa için ‘Ön Hazırlık Komisyonu’ kuruldu. Bu komisyona TBMM’de gurubu bulunan tüm siyasi partilerden eşit şekilde temsilci alındı.
Bu komisyon çeşitli kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri ile hatta bireysel olarak vatandaşlardan gelecek teklifleri bile değerlendirmeye alacak.
Buna rağmen bazı kesimlerin endişeleri var.
Geçtiğimiz günlerde ES TV’de konuk ettiğim AK Parti, CHP ve MHP İlçe Başkanları yeni Anayasa ile ilgili görüşlerini açıklarken, daha demokratik, toplumun tüm kesimlerini memnun edecek bir Anayasa yapılması gerektiğini savundular.
Ancak CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Halil Bilici ile MHP Tepebaşı İlçe Başkanı Abdürrezzak Aktaş, yeni Anayasa’nın AK Parti’nin istediği şekilde çıkacağı endişesi taşıyorlar.
AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Vahap Ata, hükümetin yeni Anayasa için hemen hemen toplumun tüm kesimlerinden görüşler almaya çalıştığını, yeni Anayasaya herkesin katkı vermesi gerektiğini savunmuştu. Ata, yeni Anayasa’da ön seçim veya tercihli oy kullanma hakkının da konulmasını arzu ettiklerini de söyledi.
CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Halil Bilici ise, Anayasa’nın değişmesinin doğru bir karar olduğunu belirtti ve endişelerini de açıkladı.
“Mesele alınan bu öneri ve uzlaşma konusunda adımın atılıp atılmayacağı. Yani önerilerin dikkate alınıp alınmayacağı. Bizim kaygımız, kuşkumuz bu. Elbette bizde her bireyde Anayasa’nın kendi açısından özgürce yapılmasını, herkesin eşit olarak Anayasa’dan ve hukuktan faydalanmasını isteriz. Oysa geldiğimiz noktada halkın Anayasası değil sanki gücün anayasası uygulanacakmış kaygısı doğuruyor. Bizim kaygımız bu. Yoksa biz ülkemizin gelişmesi, daha çok demokratikleşmesi insanların kendi düşüncelerini özgürce ifade etmesini isteyen sosyal demokrat partiyiz. Baraj yüzde 5’e dürülmeli”.
Ben şahsen Sayın Bilici’nin bu endişesine katılmıyorum.
Bu kadar kişi, kurum, kuruluşlardan görüş alınmadan da hükümet bir taslak hazırlayabilirdi.
MHP Tepebaşı İlçe Başkanı Abdürrezzak Aktaş’ta, gücün değil halkın Anayasası olması gerektiğini vurgulayarak, kendilerinin de hazırlanacak olan yeni Anayasa’nın tüm kesimin mutlaka görüş ve düşüncelerini yansıtmasını istediklerini söyledi. Aktaş, milletvekilleri ve belediye başkan adaylarının yapılacak ön seçimle belirlenmesinin daha demokratik bir uygulama olacağını, seçim barajının da yüzde 7 olması görüşünü savundu.
Hükümette bu görüş ve düşünceleri dikkate alarak, toplumum tüm kesiminden gelecek öneri ve görüşleri dikkate alarak, bunları harmanlayarak bir Anayasa taslağı hazırlanması konusunda gayret gösteriyor.
12 Eylül Cunta Anayasası dediğimiz anayasa ucundan bucağından derken baktığımızda büyük bölümü değişti. 2012 Anayasası ise üzerinde toplumun yüzde 90’ının anlaşabileceği, mutabık kalacakları bir Anayasa olmalı.
İleride ‘şurasını, burasını değiştirelim’ dememeliyiz. O nedenle varsın geç olsun ama herkesin ‘evet’ diyeceği bir Anayasa olsun.
Seçim barajının ben de yüzde 7 veya 8’lere çekilmesini savunuyorum.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...