Gazetemizin web sayfasının arşivinde bulunan yazıları incelerken, 11 Haziran 2012 tarihinde yayımlanan köşemi okumuş.
O tarihte öncelikli olarak Gündoğdu Mahallesi ve Sanayi Çarşısı’nda ‘Kentsel Dönüşüm’ yapılmasını vurgulamışım. O nedenle teşekkür etti.
Okurum, yazımı okuduktan sonra bugün gerek Gündoğdu gerekse Sanayi Çarşısında Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un ‘Kentsel Dönüşüm’ün gerçekleşmesi attığı adımdan bahsederek,’Sanayi Çarşısı için ciddi adımların atıldığını biliyorum. Kazım Bey Sanayi Çarşısında bir büro açtı. Oraya bir mühendis görevlendirdi. O mühendis gerek çarşı esnaflarından gerekse arsa sahiplerinden gelen teklifleri not alıyor. Ticaret Odası, Tornacılar ve Tamirciler Odası, Esnaf Odaları gibi mesleki örgütlerin de ‘Kentsel Dönüşüm’ konusunda görüşlerini alıyor. Kendisini kutluyorum. Ancak Gündoğdu Mahallesi için aynı hassasiyeti göstermesini bekliyorum. Konuyu köşenizde gündeme getirirseniz Gündoğdu Mahallesi sakinleri olarak minnet kalırız’ dedi.
Muharrem Osman Sevimli adındaki okurum hatırlatması üzerine gazetemizin web sayfasından yazımı buldum.
SANAYİ ÇARŞISI VE GÜNDOĞDU’DAN BAŞLAYACAK
11 Haziran 2012 tarihinde yazmış olduğum yazımın sadece Gündoğdu ve Sanayi Çarşısı ile iligili bölümünü sizlerle tekrar paylaşmak istiyorum.
“1989’da meydana gelen Marmara ve Düzce depremlerinden sonra “zemin etüdü yapılmadan bina yapmak kesinlikle mümkün değil” denildi. Yapı Denetim Şirketleri Kuruldu. Her ne kadar bazı ‘Yapı Denetim Şirketleri’nin yaptığı denetimler tartışılsa da en azından 1990 öncesine göre daha sağlam binalar yapılmaya başlandı.
Şu anda şehrin iki ana bölgesine baktığımızda ikisi de, yüzüne bakılamayacak durumda. Birisi şehrin girişi olan, yoldan geçenlerin ‘Avrupa şehri bu mu?’ diye baktıkları Gündoğdu Mahallesi diğeri ise şehrin göbeğinde kalmış, şehrin gelişmesi ve genişlemesine engel teşkil eden Sanayi Çarşısı.
Odunpazarı İlçesi'nde Kentsel Dönüşüm öncelikle Gündoğdu ve Sanayi Çarşısı'ndan başlamalı. Zaten Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Milletvekilleri Salih Koca ile Ülker Can, TOKİ ile yaptıkları görüşmelerinde dönüşüm her iki bölgede birden yapılmasını istemişler.
Sanayi Çarşısı’nda Kentsel Dönüşüm yapma yetkisi de Çevre Şehircilik Bakanlığı’na geçmesiyle, önümüzdeki günlerde de Sanayi Çarşısı'nda faaliyet gösteren esnaflara TOKİ tarafından gereken tebligatın da yapılacağı öğrenildi.
Sanayi Çarşısı esnafı artık içerisinde tuvaleti, duşu, soyunma-giyinme yerleri olmayan dükkanlardan kurtularak, Teksan Sanayi Sitesi’nin arkasında Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası bünyesinde kurulan bir kısmı tamamlanan, bir kısmının ise yapımı devam etmekte olan her türlü konfora sahip işyerlerine nihayet taşınacaklar.”
2,5 YIL GEÇTİ KAZMA VURULMADI
Sanayi Çarşısı ve Gündoğdu Mahallesinde ‘Kentsel Dönüşüm’ yapma yetkisi Büyükşehir Belediyesinde idi. Odunpazarı Belediyesi’nin o dönemki başkanı Burhan Sakallı, her iki merkezde de ‘Kentsel Dönüşüm’ yapma yetkisinin kendilerine devredilmesini talep etti. Büyükşehir Belediyesi de, yetkini Odunpazarı Belediyesine devretti.
Yetki devrinin üzerinden 2,5 yıl geçti. 30 Mart’ta yerel seçimler oldu. Odunpazarı Belediyesinin başkanı değişti. Yeni başkan Kazım Kurt, öncelikli olarak kendisinden önceki başkan Sakallı tarafından Sanayi Çarşısı’nda başlatılan çalışmanın devam ettirilmesi konusunda adım attı.
Sanayi Çarşısında işyeri bulunan esnaflarla, dükkan sahipleriyle, babadan, atadan miras kalmış arsa sahiplerinin büyük bölümünü bularak görüşmeler yaptı.
Aşağı yukarı Sanayi Çarşısında ne yapılması konusunda bir ana fikir ortaya çıktı. Sanıyorum 2015 yılı Sonbaharına kadar da hem mülk sahipleri hem de kiracılarla anlaşma sağlanır. 2016 yılında da Sanayi Çarşısında yıkım başlar diye umut ediyorum.
GÜNDOĞDU İÇİN DE ATIM ATILMALI
Biliyorum Kazım Başkan, Gündoğdu Mahallesindeki arsa ve mülk sahipleriyle görüşüyor. Ancak burası şehri Ankara ile birlikte Doğu’ya, Bursa, İstanbul, İzmir ile de batıya bağlayan bugün için çevre yolu. Bu çevre yolundan transit geçenler, buradaki yıkık dökük binaları görünce Eskişehir’in Avrupa Şehri olduğuna inanmıyorlar.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, bu çirkin görüntünün ortadan kalkması için de Sanayi Çarşısı için gösterdiği performansı gösterirse, Gündoğdu Mahallesindeki mülk sahipleriyle kimsenin burnu kanamadan dönüşüm için anlaşma sağlayabilirse, ikinci dönem için de büyük avantaj sağlayabilir.
‘Gözden ırak olan, Gönülden ırak olmasın’
Yukarıdaki sözler şair düşünce adamı ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi’ye ait.
Anlamı: En çok sıkıntımız birbirimizi hatırlamamamız değil, birbirimize ulaşamadığımızdandır.
Ayrı düşenlerin arasındaki sevgi de zamanla azalır. Çünkü insan, sevdiği kimseyle sıkça görüşüp sevgisini ve muhabbetini tazeleme imkânı bulamaz. Dolayısıyla ilgi bağı kopar, yavaş yavaş da o kimseyi unutur.
Mevlana’nın bu ikinci yazımın başlığında yer alan sözlerini önceki gün kökeni öğretmen ve yıllarca okul müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü yapan AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Ertuğrul Dindar, AK Parti Tepebaşı İlçe Danışma Meclisinin açılış konuşmasında söylemiş.
Düne kadar,’Durmak yok yola devam’ diyordu AK Partililer. Köken eğitimci olunca Ertuğrul Dindar, yine Mevlana Celaleddin Rumi’nin,’ Ne kadar söz varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım’ diye tamamladığı ‘Yeniliğe Doğru’ şiirinden esinlendi herhalde. Açılış konuşmasını geliştirdikleri,’Gözden ırak olan, Gönülden ırak olmasın’ sloganı ile bitirmiş.
Başkan Dindar İlçe Divan toplantısındaki konuşmasında, bu sloganda amaçlarının Tepebaşı’na en uzak mahallelerin sorunlarını ve çözümlerini en yakına getirmek olduğunu dile getirerek, “Onun için de arkadaşlarımız ile birlikte ilk olarak Hekimdağ, Bozdağ, Karadere, Yarımca ve Tandır gibi mahallelerimizi ziyaret ettik” demiş.
Ertuğrul Dindar, şair düşünce adamı ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi’ye ait ‘Gözden ırak olan, Gönülden ırak olmasın’ diye ürettikleri slogan ile hem Mevlana’yı bir kez daha hatırlatarak gönüllerden çıkmaması, hem de tüm vatandaşları gözden ırak tutmadıklarının mesajını da vermiş.
Ben bu sloganı beğendim. Hoşuma gitti. Saygı duyduğum, şiirlerini aklıma geldiğinde zevkle okuduğum Mevlana Celaleddin Rumi’yi unutmamamızı hatırlattığı için kendisine teşekkür ederim.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...