Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, geçtiğimiz Salı günü akşamı ES TV’de Cihan Yıldırım ve Kemal Aydoğmuş’un konuğu oldu.
Başkan Kurt, programda başta Gündoğdu Mahallesi olmak üzere Sanayi Çarşısı’ndaki dönüşümünde içerisinde oldu konular hakkındaki soruları herkesin anlayabileceği şekilde cevaplandırdı.
Milletvekili iken de TV’lere konuk olan Başkan Kurt, şehir gündeminden daha çok ülke gündemi hakkında yorumlar yapardı. Şehir gündemi hakkında bugünkü kadar ilgili değildi.
Odunpazarı Belediye Başkanı seçildikten sonra, sorumluluk ve söz sahibi de olunca şehir gündeme daha çok vakit ayırıp ilgilenmeye başladı.
İşini doğru yapıyor veya yapamıyor. Bu konuda uzman olmadığım için ahkâm kesmem doğru olmaz. Kendisine sorduğumda,’Geçmişte Belediye Meclis üyeliği yaptım. Bu bana büyük tecrübe kazandırmıştı. Daha sonra milletvekili oldum. Milletvekilliği dönemimde de çok şeyler öğrendim. Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğumda ise çok fazla bocalamadım. Şu anda iyi bir belediye başkanlığı yaptığıma inanıyorum’ diye cevap vermişti.
Kazım Kurt, Odunpazarı Belediye Başkanlığı koltuğunda bir buçuk yılını doldurdu. 6 ay sonra ikinci yılını da doldurmuş olacak. 2019’da yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde yeniden Odunpazarı veya Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olursa seçmenden ‘güvenoyu’ isteyecek.
Seçmen Kazım Kurt’un 5 yıllık icraatını beğenirse ‘güvenoyu’ verecek. Beğenmedi ise ‘buraya’ kadar diyecek.
Neyse konumuz da bu değil zaten.
Salı günü akşamı Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’u ES TV’de izleyen Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Halil Kılıç telefon etti.
Kılıç, önce Başkan Kurt’un Odunpazarı Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra 5 yıllık başkanlık dönemi içerisinde yapmak için söz verdikleri hizmetler arasında Sanayi Çarşı’sının dönüşümü hakkında verdiği sözü hatırlattı.
Arkasından da, geçen bir buçuk yıllık süreç içerisinde Sanayi Çarşısı ile ilgili atılan önemli bir adımın olmadığını, bu hızla giderse dönüşümün gerçekleşmesinin de zor olduğunu söyledi.
‘Niye endişeleniyorsun? Daha 2019’a 3,5 yıl var. Bu süreç içerisinde dönüşüm gerçekleşebilir. Gereken adımlar atıldı. Sanayi Çarşısı’nda Odunpazarı Belediyesi Danışma Bürosu da açtı’ dedim.
Bu sözüm üzerine Halil Kılıç,’ağabey beni iki dakika dinlemek için zamanın var mı?’ diye sordu.
‘Dinliyorum’ dedikten sonra başladı anlatmaya.
‘Sadi ağabey şu anda Sanayi Çarşına gel. Kiminle istersen konuş. Herkes bir an önce yeni Sanayi Çarşısı’na gitmek istediklerini kulaklarınla duyacaksın. Danışma Bürosu’nda herhangi bir faaliyet yok. Ben Odunpazarı Belediye Başkanımıza bir ortaklık öneriyorum. Ünlü Müteahhit Ali Ağaoğlu’nun şirketinin yetkilileri geldi. Sanayi Çarşısı’nda bir inceleme yaptılar. Dönüşüm için kendilerini tercih ettiğimizde verilen süre içerisinde tamamlayabileceklerinin sözünü verdiler. Kuveyt Türk Katılım Bankacılığı ile de kredi konusunu görüştük. Onlarda kredi verecekler. 50 metre kare dükkânı olana 100 metre kare işyeri veya 3+1 daire. Bin TL taşınma yardımı ile işyeri olmayanlara bir yıllık kira yardımı yapılacak. Dairelerin her birinin en az 100 metre kare olmak üzere 13 katlı binalar. Sanayi Çarşı’sının hafızasını yaşatmak adına bir müze, kafeterya, sosyal tesisler, eğlence merkezi, yeşil alanlar. Odunpazarı Belediyesine içerisinde sosyal tesislerinin de olduğu yine 13 katlı bina. Bunları Odunpazarı Belediyesi ile birlikte gerçekleştirebiliriz. Başkanımız Kazım Kurt bu teklifimize sıcak bakarsa Sanayi Çarşısı esnafları olarak el sıkışmaya hazırız. Böylelikle dönüşüm daha çabuk gerçekleşir. Kimse de mağdur edilmeden Sanayi Çarşısı’nda dönüşüm gerçekleşir.’
Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Halil Kılıç’ın Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teklifi böyle.
Başkan Kurt bu işbirliğine ne der? Nasıl bakar? Bilemem. Ama Sanayi Çarşısı esnaflarıyla anlaşmadan, el sıkışmadan da dönüşümü gerçekleşmek zor…
*-*******
‘Eskişehir’e hizmet etmek için vakıf kurduk’
2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın 2014 yılının 6’ncı ayında kapanmasıyla yerine ‘Türk Dünyası Vakfı’ kurulmuştu.
Vakfın Kuruluş amacını Vali Güngör Azim Tuna, 2014 yılında yapmış olduğu basın toplantısında açıklamıştı.
Türk Dünyası Kültür Vakfı tarafından Ramazan ayında Kadir Gecesi günü vilayet binası önünde iftar yemeği vermişti.
Bu iftar yemeğine katılan Milli Eğitim Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, yaptığı konuşmada,’Türk Dünyası Vakfı üzerinden hizmetler devam ediyor. ‘Dede Korkut Parkı’ gibi, ‘Sucaaddin Veli Külliyesi’ gibi pek çok eserin bu uzatmalar sayesinde tamamlanması mümkün olabildi. Daha da yapacak çok işimiz var. İnşallah bundan sonra Eskişehir’e hem kalıcı eserler bağlamında, hem de biat kültürel etkinlikler bağlamında pek çok hizmet yine Türk Dünyası Kültür Vakfı üzerinden inşallah gelmeye devam edecektir’ demişti.
Bakanın bu konuşması çok eleştirilmişti. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, yaptı açıklamada,’şehre yapılacak hizmetler yerel yönetimler tarafından yapılır. Park yapmak belediyelerin işi… Sanki şehre yapılan hizmetler vakıf tarafından yapılıyor gibi bir algı yaratılıyor’ diyerek bakan Avcı’yı tabiri caizse topa tutmuştu.
Dün öğretmen evinde basın toplantısı düzenleyen Türk Dünyası Vakfı’nın kuruluş amacı ile 2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı döneminde yapılanları bir kez daha tekrarladı.
Ajansın bütçesinin 415 Milyon TL olduğunu, bunun 260 Milyona yakınını kalıcı tamamen kalıcı eserlere ayırdıklarını, ancak kalıcı eserlerin bazılarının tamamlanmasının 2014 yılına sarktığını söyleyen Vali Tuna, Türk Dünyası Kültür Başkenti sayesinde Eskişehir’in Türk Dünyası’nın başkenti durumuna geldiğini, Kafkaslar ve Balkanlardaki Türk Dünyası ülkelerin Eskişehir’i tanıma fırsatı bulduklarını söyledi.
Başkan Kurt’un eleştirilerine ise,’Vakfın belediyelerin yapacakları hizmetlere soyunmak gibi bir niyeti yok. Kültür Başkenti’nin anısına içerisinde Türk Dünyası ülkelerini de simgeleyen objeler olması için Dede Korkut Parkı’nı biz yaptık. Ajans ve Vakıf olarak kültürel mirasların yaşatılmasına daha çok önem verdik. Türk Dünyası Vakfı olarak da kültürel mirasımızın yaşatılması için çalışacağız. Eskişehir’e yapabileceğimiz hizmetler var ise onları da yaparız. Vakıf belediyelerin yapacağı hizmetlere soyunmaz. Zaten bunun için de vakfın bütçesi müsait değil. Vakfın Kuruluş amacı ise vakıf senedinde de belirtildiği üzere öncelikli olarak Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajans Yönetim Kurulu’nun karara bağladığı projelerin tamamlanması ve Ajans Faaliyetlerinin Eskişehir’e olan olumlu etkisinin sürdürülmesi, Ajans’ta edinilen birikim ve tecrübenin Eskişehir’in tanıtımı ve gelişimi için kullanılması olarak özetlenebilir’ şeklinde cevap verdi.
Vali Tuna son olarak Türk Dünyası Vakfı’nın Eskişehir’e hizmet etmek için kurulduğunu, Vakfın bütçesinin elvermesi halinde hizmet etmeye devam edeceklerinin de altını çizdi.