Sanayi Çarşısı ile Gündoğdu'dan başlayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaşanan büyük depremlerden sonra, Türkiye’nin en önemli bir gerçeğini g&oum

11 Haziran 2012 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaşanan büyük depremlerden sonra, Türkiye’nin en önemli bir gerçeğini gördü. O da 1990 öncesi yapılan binaların birçoğunun yapı güvenliğinin olmadığı veya sıvı zeminler üzerine yapılması.
1989’da meydana gelen Marmara ve Düzce depremlerinden sonra “zemin etüdü yapılmadan bina yapmak kesinlikle mümkün değil” denildi. Yapı Denetim Şirketleri Kuruldu. Her ne kadar bazı ‘Yapı Denetim Şirketleri’nin yaptığı denetimler tartışılsa da en azından 1990 öncesine göre daha sağlam binalar yapılmaya başlandı.
Gelelim Eskişehir’e. Eskişehir’e baktığımızda geçmişte sazlık, derelik, Porsuk Çayı'na yakın ve sebze-meyve yetiştiriciliği yapılan tarlalar arsaya dönüştürülerek pazarlanmış. Hatta tarlayken ektiği domates, biber, salatadan kazandıkları paraların çok çok üzerinde bu tarlaları satarak para kazanmışlar.
Her ne kadar Eskişehir bir deprem kuşağı üzerinde olsa da, bu gerçek hep göz ardı edilmiş. ‘Bir şey olmaz’ mantığı ile hareket edilmiş.
İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2009 yılında yaşanan iki büyük depremde yıkılan binaların incelenmesi sonucu, sağlam zemin yerine zemin daha yumuşak zeminlere, sağlam temeller atılmadan binaların yapıldığının belirlenmesi üzerine geçmişte yaşanan bu olumsuzlukların olası bir büyük depremde bir daha yaşanmaması için harekete geçti. Eskişehir’in de içlerinde yer aldığı özellikle Büyükşehirlerde ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ uygulaması yapılmasını kararlaştırdı.
Kentsel Dönüşüm Projeleri, Kentlerin, ekonomik ve fiziksel çöküntüye uğramış bölgelerinde iyileşme sağlayan, depreme dayanıklı konutlar üreten, yaşam kalitesini artıran ve kent ekonomisinin güçlendirilmesini amaçlayan, yurttaşı mağdur etmeyen tam tersine planlama ve uygulama sürecine katan, kamu arazilerinin talanını önleyen, tasarım ve uygulama kriterlerine sahip, yerel kalkınmayı da sağlayan nitelikte olmalıdır.
Ancak bu şekilde özellikle dar gelirli yurttaşların konut sorunlarına çözüm bulurken, sosyal yaşam alanlarını yükselten yeşil alan, altyapı, eğitim ve sosyal donatı yaratmak yoluyla yaşanabilir çevre ile sürdürülebilir planlama hedeflerinin yaşama geçirilmesi yasal güvenceye kavuşturularak sağlanmalıdır.
Şu anda şehrin iki ana bölgesine baktığımızda ikisi de, yüzüne bakılamayacak durumda. Birisi şehrin girişi olan, yoldan geçenlerin ‘Avrupa şehri bu mu?’ diye baktıkları Gündoğdu Mahallesi diğeri ise şehrin göbeğinde kalmış, şehrin gelişmesi ve genişlemesine engel teşkil eden Sanayi Çarşısı.
Odunpazarı İlçesi'nde Kentsel Dönüşüm öncelikle Gündoğdu ve Sanayi Çarşısı'ndan başlamalı. Zaten Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Milletvekilleri Salih Koca ile Ülker Can, TOKİ ile yaptıkları görüşmelerinde dönüşüm her iki bölgede birden yapılmasını istemişler.
Sanayi Çarşısı’nda Kentsel Dönüşüm yapma yetkisi de Çevre Şehircilik Bakanlığı’na geçmesiyle, önümüzdeki günlerde de Sanayi Çarşısı'nda faaliyet gösteren esnaflara TOKİ tarafından gereken tebligatın da yapılacağı öğrenildi.
Sanayi Çarşısı esnafı artık içerisinde tuvaleti, duşu, soyunma-giyinme yerleri olmayan dükkanlardan kurtularak, Teksan Sanayi Sitesi’nin arkasında yapılan her türlü konfora sahip işyerlerine nihayet taşınacaklar.
 
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi