Ülkemizin güvenliğini ve huzurunu sağlamakla görevli kahraman polisimizi ve askerimizi Allah her türlü beladan korusun.
Polis, kamu düzenini ve vatandaşın canı, malı ve temel hak ve özgürlüklerini korumakla görevli, yasa uygulayıcı bir çeşit kamu görevlisidir. Tüm ülkelerde polis kuvvetlerine veya polise benzer yetkiler ile donatılmış diğer güvenlik birimlerine rastlanır. Birimine bağlı olarak polisler üniformalı veya sivil kıyafetli olabilir. Görevin türüne göre, tabanca gibi hafif silahları veya ağır askeri silahları kullanma yetkisine sahip olabilir.
Ülkeler arası ve birimler arası farklılıklar olmakla birlikte, polisler genellikle şu hizmetleri yerine getirir:
• Kamu düzenini ve güvenliğini sağlamak
• Yasaların uygulanmasını sağlamak
• Suçları önceden tespit etmek, gerçekleşmesini önlemek ve soruşturmaları gerçekleştirmek
• Çeşitli belge ve lisansları düzenlemek
Wikipedia polis tanımını bu şekilde yapıyor ancak çağımızda ihtiyaçtan dolayı geliştirilen elektronik teçhizatla donatılmış robot polisler göreve başladılar bile.
Özel kameralar, mikrofonlar, sesli uyarı sistemleri, lazer tarayıcılar, hareket ve hız sensörleri, yüz ve ses tanıma sistemleri ve elbette yapay zeka yazılımları ile donanmış olan Robocop’lar, gündüz ve gece boyunca yorulmaksızın Silikon Vadisi caddelerinde devriye gezerek asayişi kontrol ediyor. Knightscope K5 Autonomous Data Machines ismi verilen ilk polis robotu, aslında 1970’li yıllarda yapılan bilim kurgu filmlerindeki “kötü kalpli” robotlara benziyor. Bir başka açıdan da ünlü bilim kurgu serisi Doctor Who’daki kötü robotları andırıyor.Silikon Vadisi polis robotları şimdilik süper atletik Hollywood robotları gibi suçluları yakalamak için onlarla çatışmaya girip süper kungfu hareketleri yapamıyor ancak “şüpheli” davranışlar sergileyen birilerini tespit ettiklerinde merkezi arayarak gerçek polislere durumu bildiriyorlar. Böylece polisler şüpheli kişiyi kameralardan izleme altına alabiliyorlar.
Yine de çok gelişmiş duyuları olan robot kokuları hissedebiliyor, çevresindeki ısı değişimlerini fark edebiliyor hatta bir halının üzerindeki kiri, tozu, lekeleri bile tespit edebiliyor. Bir dakika içinde 300 farklı otomobil plakasını okuyabilen Robocop bu sayede caddelerde gördüğü otomobillerden arananları da hızlıca tespit edebiliyor. Robotun hassas mikrofonları çevredeki bağırtıları, cam kırılma seslerini, imdat çağrılarını da duyabiliyor. Böylece hırsızları da beklemedikleri bir anda kamerasıyla kayıt altına aldığı gibi, çevredeki polisleri de bölgeye sevk edebiliyor. Şayet bu robot polisler saldırıya uğrarsa çok yüksek sesli bir alarm çalmaya başlıyor. Elbette çevredeki güvenlik birimlerini de saldırı hakkında bilgilendiriyor. Saldırganın görüntüsü ve sesi kayıt altına alınıyor.
Yeni robotlar şimdilik alışveriş merkezlerinde ve geceleri tekin olmayan ıssız sokaklarda dolaşıyor ama eğer Silikon Vadisi’ndeki bu robot polis denemeleri başarılı olursa, yakında dünyanın büyük başkentlerinin tekin olmayan sokaklarında da bu korkusuz yapay-zeka polisleri görmeye başlayabiliriz.
Bu arada, ünlü bilimkurgu dizisi Doctor Who’da yer alan robot askerleri de tekrar anmış olalım.
Keşke bu teknolojiyi elin Amerikası değilde ülkemizden bir firma geliştirmiş olsaydı da bizler de göğsümüz kabararak kaleme alsaydık. Elin gavuru yapıyor, bize de yapılanları uzaktan izlemek kalıyor!