Arif Anbar yazdı
DSİ ile Odunpazarı Belediyesi arasında 2010 yılında bir protokol imzalanmış, Kanlıpınar Göleti ve Rekreasyon alanı beş yıllığına belediyeye tahsis edilmişti. Dönemin belediye başkanı, iktidar partisi üyesi Burhan Sakallı’ydı.
*
DSİ, 2015 yılına geldiğimizde sözleşmenin bitmesiyle beraber, tahsis edilen alanı belediyeden geri istedi. Bu sefer belediye başkanı, CHP’li Kazım Kurt.
*
Kurt, Kanlıpınar Göleti’nin belediyede kalmasının daha faydalı olacağı konusunda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu ikna ederek, sorunu kısa süreliğine de olsa tepeden çözdü ve süreyi iki yıl daha uzattı.
*
2017’ye geldiğimizde, politika kazanının ciddi bir biçimde kaynamaya başlamasıyla birlikte, DSİ, tahsis edilen alanı belediyeden tekrargeri istedi. Belediye vakit kaybetmeden mahkemeye başvurdu ve mahkeme, konuya ilişkin yürütmeyi durdurdu.
*
DSİ, mahkemenin belediye lehine almış olduğu karara itiraz etti. İtirazı değerlendirenmahkeme bu sefer, yürütmeyi durdurma kararını bozdu. Bu karar üzerine DSİ, 11 Temmuz’da söz konusu alanın boşaltılmasını istedi. Belediye yapacağı bir şey kalmadığı için alanı boşaltma çalışmalarına başladı.
*
Tüm bu süreçten yola çıkarak DSİ’ye soruyorum:
2015 yılında Bakan Veysel Eroğlu’nun talimatıyla belediyenin iki yıl daha alanı yönetmesine ses çıkartmazken, ne oldu da iki yıl sonra alanın boşaltılmasını istediniz?
Binlerce insanın nefes aldığı, ücretsiz faydalandığı bu alanı, aynı amaçla tekrar hizmete açacak mısınız?Hizmete açacaksanız (DSİ ya da başka bir yatırımcı) ücretli mi olacak ücretsiz mi? Yoksa Orman Fidanlığında olduğu gibi kaderine mi terk edeceksiniz?
Alan boşaltıldıktan sonra boşa çıkacak yirmi altı belediye işçisinin işine son verilirse, bu işçileri istihdam edecek misiniz?
*
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a soruyorum:
Eskişehir, Külliye direnişi gibi önemli bir olay yaşadı. Bu direnişe kamuoyundan ciddi bir destek söz konusuydu. Nihayetinde amacına ulaştı ve Külliye belediyede kaldı. Peki, Şehri Derya’da kamuoyu baskısı neden oluşturulamadı?
Şehri Derya Parkı’nda görevli yirmi altı işçiyi işten çıkaracak mısınız yoksa başka alanlarda mı görevlendirme yapacaksınız? Bu konudaki net kararınız nedir?
Regülatör ve Botanik Park da belediyenin elinden geri alınırsa, CHP liderinin gerçekleştirdiği gibi bir eylemi ortaya koymayı düşünür müsünüz?
*
Dört uyarıyla bitirelim:
DSİ, belediyenin elinden aldığı alanı, aynı amaçla ve ücretsiz olarak hizmete açmazsa golü yer.
Belediye Başkanı, kamu kurum - kuruluşları ve iktidar partisi temsilcileriyle oldukça hızlı bir şekilde arasını düzeltmediği, samimi ilişkiler kurmadığı takdirde, bu tür olayların benzerlerinin artarak devam edeceğini bilmeli ve hazırlıklı olmalıdır.
Siyasi baskı üzerine harekete geçen kamu kurum ve kuruluşlarıyla belediye arasında sürekli yaşanan gerginlik, kamuoyunu oldukça bunaltmıştır.
Odunpazarı, her iki cephenin siyasetine kurban gitmektedir.
Not: DSİ, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un konuya ilişkin yaptığı açıklama ile ilgili bir cevap metni servis etmiş, konunun çarpıtıldığını belitmiş, alanın kamuya ya da özel bir kuruluşa verilebileceğinin sinyalini iletmiş. Yarın da bu konuyu değerlendirelim…