Geçen hafta içinde ulusal basında yayınlanmış, başarılı bilim insanları sıralamasıyla ilgili bir çalışmayı konu alan çok sayıda haber var
Geçen hafta içinde ulusal basında yayınlanmış, başarılı bilim insanları sıralamasıyla ilgili bir çalışmayı konu alan çok sayıda haber var. Bunlar, Stanford Üniversitesinden bir ekip tarafından hazırlanmış olan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesine” bağlı olarak üretilmiş haberler. İşte bahsi geçen çalışmada, farklı disiplinlerde, dünyadaki 7 milyon bilim insanı arasından standart bilimsel yayın göstergeleri temelinde; “atıf sayıları, H-indeks değerleri, ortak yazarlıkları ve kariyer boyu etki faktörlerine” göre “22 anabilim dalı ve 176 alt alanda” bilim insanları sıralanarak, dünyanın en etkili 159.684 bilim insanı belirlenmiş.
Buna çalışmaya göre, Türkiye’den toplam 857 akademisyen ve Eskişehir Teknik Üniversitesinden 12, Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden 6, Anadolu Üniversitesinden ise 5 bilim insanı olmak üzere, Eskişehir’den toplam 23 bilim insanı listeye girmeyi başardı. Bu Eskişehir açısından, kentlerin nüfusuna oranla da, kentlerdeki üniversite sayılarına oranla da oldukça başarılı bir sıralama. Ancak bu listedeki dikkat çekici ayrıntı, 2018 yılında Anadolu Üniversitesinden ayrılarak kurulmuş olan Eskişehir Teknik Üniversitesinin başarısı. Eskişehir Teknik Üniversitesinden listede yer alan 12 öğretim elemanına ilişkin bilgiler şu şekilde:
Prof. Dr. Adnan Özcan, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
Prof. Dr. Ali Özcan, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
Doç. Dr. Alper Kürşat Uysal, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Prof. Dr. Asiye Safa Özcan, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
Prof. Dr. Ayşe Eren Pütün, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği
Prof. Dr. Cem Sevik, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü
Prof. Dr. Cem Yüce, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü
Prof. Dr. Ersan Pütün, Mühendislik Fakültesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü
Prof. Dr. Müjdat Çağlar, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü
Prof. Dr. Özlem Onay, Porsuk Meslek Yüksekokulu, Elektrik ve Enerji Bölümü
Prof. Dr. Saliha Ilıcan, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü
Prof. Dr. Yasemin Çağlar, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü
Eskişehir Teknik Üniversitesi benzer bir başarıyı, Sakarya Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Selçuk Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi köklü Yükseköğretim Kurumlarını geride bırakarak, TUBİTAK 2020 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde 19.sırada yer alarak da gösterdi. Aynı listede Anadolu Üniversitesi 25., Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ise 32.sırada yer aldı.
Öncelikle bu üstün başarıları elde eden, elde edilmesine katkı sağlayan tüm meslektaşlarımızı ve özellikle bu başarının elde edilmesini sağlayan ortamı hazırlayan herkesi tebrik ediyorum. Eskişehir Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesinden bölünerek kurulduğunda, “bunun giden olarak Eskişehir Teknik Üniversiteliler için bir kayıp olduğundan çok, kalan için çok daha büyük bir kayıp olduğunu” sıklıkla ifade etmiş, “Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin Anadolu’nun parlayan yıldızı” olacağına inancımı her fırsatta dile getirmiştim. Bugün bunun gerçekleşiyor olduğunu görmek gurur verici. Nice büyük bireysel ve kurumsal başarılara ulaşmak dileğiyle, bu başarının ortaya çıkmasına tüm güçlüklere karşın zemin hazırlayan, katkı veren ve sürdürülebilmesini sağlayan Üniversite yönetimine teşekkür etmek istiyorum.
-------------------------
Anadolu Gazetesinde köşe yazdığım yaklaşık on yıldır defaten köşe yazılarımda vurguladığım, ülkemizdeki kuraklık tehditi her geçen gün etkisini biraz daha hissettir hale geleceği konusu, bugünlerde gündemde. Bu durumdan en çok etkilenmiş şehirlerin başında da Eskişehir geliyor. Kuraklık, sıklıkla dile getirdiğim gibi, ne COVID 19 salgınına, ne depreme, ne de başka hiçbir afete benzemez; kuraklık demek, mutlak yokluk demektir. Bu bakımdan suyunu idareli kullan Eskişehir…