İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Yapıcı, merkezdeki yerel yönetimlerde köklü bir değişikliğe gidildiğini belirterek, “İl Özel İdareleri’nin kaldırılması gündemde” diye Anadolu Gazetesi’ne açıklama yapmıştı.
O günden beri Ahmet Yapıcı’ya ‘Özel İdarelerin’ kaldırılması konusunda şahsi fikrini sormak istiyordum.
Birkaç kez İl Genel Meclisi Başkanlığı’na uğradım. Makamında olmadığı için görüşemedik. Geçtiğimiz Cuma günü Safron Otel’de AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan’ın basın toplantısı vardı.
Burada kendisiyle karşılaşınca ayak üstü beş dakika sohbet etme imkanım oldu. Özel İdareler’in kapanıp kapanmayacağını bir kez de ben sordum kendisine. Yapıcı, Özel İdareler’in kapanacağını veya alt yapıdan çekileceğini, merkez köylerin sorumluluğunun da Büyükşehir Belediyesi’ne verileceğini, bu kurumun verdiği hizmetin artık Büyükşehir Belediyesi tarafından verileceğini söyledi.
Yapıcı, her ne kadar İl Özel İdare’leri kapanacak dese de, yaptığımız sohbette kapanmama durumunun olduğunu da vurguladı.
Gerekçesi ise köylerden gelen ‘İl Özel İdareleri’ni kapatmayın’ uyarıları.
Yapıcı,”İl Özel İdaresi olarak, köylerin 10 yıllık ihtiyaçlarını gidererek, Büyükşehir Belediyesi’ne sorunsuz teslim etmek istiyoruz. Çünkü bir anda böyle bir değişiklik uygulandığında Büyükşehir Belediyesi bunun altında nasıl kalkar bilemiyorum” diyerek son noktayı koydu.
Henüz kesin olmasa da Özel İdareler’in kapanmasını nasıl karşıladığını sorduğumda, şu cevabı verdi:
“İyimi, kötümü olur onu şimdiden söylemek erken olur. Bekleyip görelim”
Köy Hizmetleri Kapan’dı. Yerine kurulan Özel İdareler bana göre kapatılan Köy Hizmetleri’nin yerini dolduramadı.
Gerçi Eskişehir’de çok büyük sorun yaşanmadı. Gerek İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Yapıcı gerekse İl Özel İdare Genel Sekreterleri, İl Genel Meclisi Üyeleri ile Valiler Eskişehir’de sorun yaşanmaması için ellerinden geleni yaptılar.
Özel İdareler kapatılmamalı. Özel İdarelerin yetkilileri Büyükşehir Belediyesine devredilmemeli. Birde
nüfusu 10 binden aşağı olan ilçelerin kapatılacağı düşüncesi var. Bu ilçe belediyeleri en azından ilçelerinin sorunlarını gidermeye çalışıyorlardı. Eğer o ilçelerde kapanır ise, Büyükşehir Belediyesi örneğin Eskişehir’in en uzak ilçesi olan Han’a, Han’ın Ankara sınırındaki köyüne nasıl hizmet götürecek?
Eğer Özel İdareler kapanır, yetkileri Büyükşehirlere devredilecek olur ise, meydana gelecek aksaklıklar ve zamanında götürülemeyen hizmetin faturasını seçmen AK Parti’ye keser.
Geçmişte Köy Hizmetlerin kapatılması nasıl bir hata ise, bugün de Özel İdarelerin kapatılarak yetkilerinin Büyükşehir Belediyelerine devredilmesi hata olur. Artacak iş yoğunluğunda Büyükşehir Belediyeleri en ücra mesafedeki köylere hizmet götürebilmeler mi? Ben şahsen zor diyorum.
GÜNÜN SÖZÜ:
"Birini kendine çok yakın buluyorsan ona biraz zaman tanı. Aslında sana ne kadar uzak olduğunu mutlaka gösterecektir."
GÜNÜN FIKRASI:
OTOSTOP
Bir adam, karanlık ve fırtınalı bir gecede, yol kenarında otostop çekmektedir. Fırtına o kadar şiddetlidir ki, bir metre ilerisini zor görür.
Birden, yaklaşan bir otomobil fark eder, otomobil bizimkinin önünde durur. Eleman kendini arabaya atar ve hemen kapıyı kapatır, sürücüye döndüğü anda irkilir.
Direksiyonda kimse yoktur! Araba yavaşça hareket etmeye başlar. Adam şoktadır, yola bakar ve ileride bir viraj görür. Dua etmeye başlar... Viraja girmek üzereyken, direksiyonda bir elin belirdiğini ve arabanın virajı döndüğünü görür. Kafayı sıyırmak üzeredir, sonraki birkaç virajda da aynı el arabayı yönlendirir !
Adam donup kalmıştır... Cesaretini toplamaya çalışır ve kendini arabadan dışarı atıp, en yakın kasabaya doğru koşmaya başlar. Kasabaya girdiğinde hala şoktadır. Bir bara dalar ve iki kadeh tekila isteyip, ağlayarak olanları oradakilere anlatmaya başlar.
Ortalığı bir sessizlik kaplar...Bir saat kadar sonra, aynı bara iki kişi girer. Girenlerden biri bizim elemanı görür görmez yanındakine döner ve şöyle der :
"Bak Pepe, biz arabayı iterken binen herif buydu işte!"