24 Aralık tarihinde Belediye kanununda bir değişiklik yaşandı. TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan değişiklikle Bölge otoparkları yapma yetkisi ilçe belediyelere verildi.
24 Aralık tarihinde Belediye kanununda bir değişiklik yaşandı. TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan değişiklikle Bölge otoparkları yapma yetkisi ilçe belediyelere verildi.
Yasa bugüne kadar ilçe belediyelerinin topladığı otopark fonunun artık Büyükşehir Belediyesine aktarılmayacağı bu paranın ilçe belediye tarafından yapılacak bölge otoparklarının arsa ve inşası ile ilgili finansman olarak kullanılmasını kapsıyor.
Halk diliyle özetleyecek olursak
Bir bina inşa edilirken ruhsat alabilmek için mutlaka daire sayısı kadar aracın sığabileceği bir otoparkı olmalı. Veya yasaya göre otopark fonu diye tabir edilen fona hatırı sayılır bir miktarda ücret yatırmalı.
Pek çok müteahhit daha avantajlı olduğu için ikinci seçeneği uyguluyor. Yani daha fazla daire yapmak için otopark yapmak yerine otopark fonuna ödeme yaparak ruhsat alıyor.
Bu paralar ilçe belediyeleri tarafından toplandıktan sonra Büyükşehir Belediyesine devrediliyor. Büyükşehir Belediyesi’de yasa gereği bu fon ile belli bölgelerde otopark yapmak zorunda. Bu fonu da o otoparkla ilgili kamulaştırmalar, arsa bedeli ve inşaat masrafları için kullanıyor.
İşte bu sistem 24 Aralıkta yasalaşan teklif ile değişti.
Bundan sonra otopark için toplanan paralar ilçe belediyelerde kalacak. Bölge otoparklarını yapma ile ilgili sorumlulukta ilçe belediyelerinde olacak.
Bir nevi Büyükşehir Belediyeleri bir yükten kurtarılır gibi yapılarak aslında bütçe içinde önemli bir yer tutan bu gelirden mahrum bırakılacak.
Aslında bu yasaya şaşırmıyorum. İktidarın bütünşehir yasası ile geçmiş yıllarda yaptığı hamle ile zorda bıraktığı Büyükşehir Belediyelerini şimdide bir gelirden mahrum bırakacak bir yasa yürürlüğe girdi. Şayet son yerel seçimlerde birçok Büyükşehir Belediyesini CHP kazanmasaydı asla yasalaşmaz diye düşündüğümüz ve pandemi döneminde gelirleri hepten kesintiye uğrayan Büyükşehirleri düşünürsek benim adıma bu hamle sürpriz değil.
Zira olaya Eskişehir değil Türkiye genelinden bakarsak Ak Parti’nin İstanbul’da dahil olmak üzere ilçe belediyelerinde daha çok temsiliyeti olduğunu düşünürsek sanırım siz de şaşırmazsınız.
Gelelim bu işin bir de yanlış anlaşılan kısmına.
Yasa yürürlüğe girince Büyükşehir Belediyelerinin daha önce yaptığı otoparklar ve gelirlerinin de ilçe belediyelere devredileceği zannedildi.
Ancak böyle bir madde yok.
Mesela Eskişehir’de Büyükşehir Belediyesi’nin geçmiş yıllarda yaptığı ve işlettiği otoparklar ile bunlara ait gelirlerin tek sahibi yine Büyükşehir Belediyesi olacak.
Aynı şekilde cadde üzerinde bulunan açık otoparkları da Büyükşehir işletecek.
Yani Kenttaş’a bağlı sistemde herhangi bir değişiklik olmayacak.
Dolayısı ile mevcut otoparkların ilçe belediyeler arasında paylaşımı adına bir gerginlik bir sıkıntı bir tartışma ortamı doğmayacak.
Sadece bundan sonra bölge otoparkları için Büyükşehir Belediyesi değil Tepebaşı veya Odunpazarı Belediyesi’ni sorumlu tutacağız.