Odunpazarı’na sıçrayan tehlike!

Arif Anbar yazdı

11 Ocak 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir’de kurulması planlanan kömürlü termik santrale ilişkin yeni bir gelişme daha meydana geldi.
Biliyorsunuz…
Termik santral kurulduktan sonra, yine santralin kurulacağı bölgede yer alan kömür rezerv alanlarından çıkarılan ve yakılan kömürle birlikte santral faaliyete girecek.
Ancak…
Söz konusu rezerv alanlarından hariç, başka bir yerden de kömür çıkarılarak taşıma yoluyla santrale getirilip yakılmasının planlandığı ortaya çıktı.
Peki, “Başka bir yer” dediğim alan neresi biliyor musunuz?
Odunpazarı İlçesine bağlı Sevinç Mahallesi!
 
*
 
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Genel Müdürlüğü Garp Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü, Sevinç Mahallesine yapmayı planladığı Yeraltı Kömür Ocağı Projesine ilişkin Aralık 2017’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir rapor sundu.
 
*
 
Dilerseniz 146 sayfadan oluşan raporda yer alan ifadelerin bazılarını birlikte okuyalım:
 
            YILDA BİR MİLYON 200 BİN TON KÖMÜR
  • “Eskişehir İli, Odunpazarı İlçesi, Sevinç Mahallesi mevkiindeki 1.114,25 ha’lık 85068 Ruhsat Numaralı IV. Grup maden sahasında Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Genel Müdürlüğü Garp Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü tarafından yıllık 1.200.000 ton kapasiteli Kömür Ocağının işletilmesi planlanmaktadır.”
 
TERMİK SANTRALDE YAKILACAK
  • “Ocaktan çıkarılan 1.200.000 ton/yıl kömürün 2009 yılındaki YPK kararında belirtilen “Elektrik enerjisi üretiminde yerli kaynakların payının artırılması öncelikli hedeftir” maddesi uyarınca ülkemizde elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla kurulacak termik santrale verilerek değerlendirilmesi düşünülmektedir. Dolayısıyla ocaktan çıkarılan kömür stok alanında kısa bir süre depolandıktan sonra satışa sunulacaktır.”
 
 
MAHALLELİNİN BURNUNUN DİBİNDE!
  • “Proje alanı içerisinde Sevinç Mahallesi bulunmakta olup, en yakın konuta 295 m mesafede 2 Nolu Desandre bulunmaktadır.” 
 
 
*
Şimdi de, yukarıda en can alıcı bölümlerini aktardığım rapor sonucunda 08 Ocak 2018’de verilen kararı aynen aktarıyorum:
 
            ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI
  • “Eskişehir ili Odunpazarı İlçesi Sevinç Mahallesi mevkiindeki Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Genel Müdürlüğü Garp Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan 85068 nolu Yeraltı Kömür Ocağı Projesi ile ilgili olarak bakanlığımıza sunulan PTD dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED yönetmeliğinin 17. maddesi gereğince 85068 nolu Yeraltı Kömür Ocağı Projesi'ne valiliğimizce ‘çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı verilmiştir.”
*
Bütün bu anlattıklarım ne anlama geliyor peki?
 
  • Termik santralin kurulmasının planlandığı alandaki kömür rezervinin kullanımının yanı sıra, santralin uzağında bulunan bir alanda daha kömür çıkarılacağı anlamına geliyor.
            Başka?
  • Kömür, muhtemelen kamyonlarla taşınacağı için maden çıkarılacak bölgenin yanı sıra, taşıma hattı boyunca ciddi bir kirlilik olacağı anlamına geliyor. Beri yandan, önemsenmesi gereken bir trafikle karşı karşıya kalınacağı anlamına geliyor.
            Başka?
  • Eskişehir’in en kalabalık kırsal mahallelerinden olan Sevinç Mahallesi halkına, “Mahallenize kömür madeni kuracağız buradan gidin” anlamına geliyor.
            Başka?
  • Yine o yörede tarım ve hayvancılık yapılamayacağı anlamına geliyor.
 
*
Bitirirken…
Şu sorulara cevap arıyorum:
  • Sevinç Mahallesinde yaşayan yurttaşlarımıza, yaşam alanlarında kömür madeni kurulacağı yönünde bir bilgilendirme yapıldı mı?
  • Eskişehir’de kurulması planlanan kömürlü termik santrale ilişkin böyle bir proje hazırlandığından, niçin kent kamuoyu ile ilgili kurum ve kuruluşlara bilgilendirme yapılmadı?
  • Tarım, hayvancılık, çevre ve insan sağlığına olumsuz etki edebilecek bir projeye için hangi sebeple ÇED raporuna ihtiyaç duyulmadı?

Odunpazarı’na sıçrayan tehlike!
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
Ahmet 11 Ocak 2018 14:32

Elektrik te kullanmayalım o zaman

3 0 Cevap Yaz
Hakan KORCAN 11 Ocak 2018 14:24

Arif Bey tarım alanlarına ve insanların yaşadıkları yerlere "Zararlı gaz yada kimyasal atık "emisyonu olan sanayi kurmak asla doğru değildir. Fakat Elk. santralı için bir kaç rasyonel gerçek var.Enerji üretiminin~%50 si ithal doğal gaz ve petrolden elde ediliyor ve bunun faturası~ 15 Milyar USD/yıl. Kendi kaynaklarınızı kullanmadığınız sürece bunu ödemek zorundasınız. yenilebilir enerji kaynaklarına amenna ,buna devam etmek gerekiyor.ancak enerjide yılda min % 5-7 büyümek için Büyük güçlerde Hidrolik yada termik santrallere ihtiyaç var. saygılarımla

2 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi