Dünyadaki politikaları şekillendiren iktidar sahiplerine ve küresel güçlere sözünü dinletmek konusunda Thunberg, biz bilim insanlarından çok daha etkili aslında.
Size daha önce de birkaç kez 16 yaşında olmasına karşın, iklim değişikliklerine karşı bilinç kazandırmak adına tüm dünyada bir sembol haline gelen Grenada Thunberg’ten bahsetmiştim. Thunberg, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’ne katılmak amacıyla New York’a giderken uçakla gitmeyi reddederek, sıfır karbondioksit salımı olan ve güneş panelleriyle elektrik üreten bir yelkenliyle Atlantik Okyanusunu geçmişti. Atmosferin üst tabakalarına yüksek miktarda emisyon vererek hava kirliliğine yol açtığı için uçağa binmeyi reddeden Thunberg, ayrıca ailesini de uçağa binmemeye ve elektrikli araç kullanmaya ikna etmiş. Thunberg, geçtiğimiz günlerde 75 bin dolar değerindeki İskandinav Konseyi Çevre Ödülünü büyük onur duymasına karşın, iklim mücadelesi için herhangi bir ödüle ihtiyaç olmadığını belirterek red etti. Thunberg, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda “güzel sözler söylemek yerine somut eylemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini, ihtiyaç duyulan asıl şeyin siyasetçilerin ve gücü elinde bulunduran kişilerin en son bilimsel verileri baz almaları olduğunu” ifade etti.
Dünyadaki politikaları şekillendiren iktidar sahiplerine ve küresel güçlere sözünü dinletmek konusunda Thunberg, biz bilim insanlarından çok daha etkili aslında. Dolayısıyla bilim insanları olarak bizler de çok çaresiziz. Diğer taraftan kimseye illa elektrikli araç kullanın, uçak yerine yelkenliyle seyahat edin dayatması yapılamayacağına göre, bireysel olarak herkesin çevre koruma konusunda bilinç kazanmasını sağlamaya çalışmak oldukça önemli. Örneğin enerji ve su tüketimine dikkat edilmesi, yenilebilir enerji kaynaklarının ve enerji verimliliğinin özendirilmesi, olabildiğince enerji verimliliği yüksek aletlerin, motorlu araçların, hatta binaların ve konutların tercih edilmesi, bunların uzun ömürlü, geri dönüştürülmüş ya da geri dönüşüm imkanı olan malzemelerden imal edilmiş olmasına dikkat edilmesi, havanın, ormanların ve suların korunması gibi konularda bilinç kazandırılması önemli. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde gözüme oldukça anlamlı bir etkinlik çarptı. İklim değişiklikleri anlamında karbon yutağı olarak ormanların değeri oldukça yüksek malumunuz. İşte Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Türkiye’de ağaçlandırma ve orman varlığı konusunda toplumsal bilinci artırmayı hedefleyen, 3 saat içinde, 81 ildeki 2023 noktada, 11 milyondan fazla fidan dikilmesi planlanan bir etkinliği, 11 Kasım 2019 günü saat 11:11’de gerçekleştirecek.
Fidan başına bağış bedeli 10 TL olan çalışmaya, şimdiye kadar yapılan fidan bağışı sayısı 3 milyon adedi aşmış durumda ve dünyada bugüne kadar yapılmış en büyük fidan dikme etkinliklerinden biri olması bekleniyor. Şimdiye kadar Guinness Rekorlar Kitabı’na girme hakkı kazanmış en büyük fidan dikme etkinliği 2016 yılında Hindistan’da gerçekleşmiş ve etkinlikte 24 saat içinde 50.414.058 fidan adet fidan dikilmişti. Ayrıca Guinness kayıtlarına resmi olarak girmemiş olsa da, Etiyopya’da 31 Temmuz 2019 günü 12 saat içinde 353.633.660 adet fidan dikilmişti.
Biz insanoğlunun çevreyi korumak ve iklim değişiklikleriyle mücadele konusunda en önemli motivasyonu, evrende yaşanabilecek bir başka gezegen olmadığı ve aslında bu gezegenin bize bahşedilen en büyük ödül olduğu olmalı… Herkese iyi haftalar…