Neden ‘evet veya hayır’ diyorlar?

Sadi Seda yazdı

9 Mart 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Anayasa değişikliği paketi için 16 Nisan’da yapılacak olan referanduma 39 gün kaldı…
Yani bir ay 9 gün sonra sandık başına giderek “evet” veya “hayır” oyu kullanacağız…
AK Parti ve MHP’ye gönül verenler “evet”, CHP ve diğer muhalefet partileri “hayır” diyor…
Gerçi MHP’nin sadece il ve ilçe teşkilatlarının yöneticileri “evet” dese de taban “hayır” diyor… MHP’yi unuttun mu? Diye haklı olarak soracaksınız…
Bu nedenle MHP ikiye bölünmüş durumda…
*** 
Eskişehir’in 6 milletvekili var…
Üçü AK Partili, üçü de CHP’li…
6 milletvekili “evet” veya “hayır” için nasıl çalışıyorlar?
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, bakan olmasından dolayı Eskişehir’e sık sık gelemiyor…
Bu nedenle “evet” kampanyasına Eskişehir’de katılamıyor…
Harun Karacan, Emine Nur Günay gibi Eskişehir’de çalmadık kapı, gitmedik mahalle ve köy kalmaması için dolaşıyor…
CHP’de de Milletvekillerinden Gaye Usluer ile Utku Çakırözer var güçlerince “hayır” için çalışıyor…
***
Dünkü yazımı şöyle bitirmiştim:
“Aslında bugün AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay’ın neden “evet”i, CHP Milletvekili Gaye Usluer’in ise “hayır”ı desteklerini yazacaktım…
Ancak bana ayrılan yeri doldurdum…
O da yarına kalsın…”
Bugünde AK Parti ve CHP Milletvekilleri neden “evet” veya “hayır” dediklerini sizlere aktaracağım…
***
Alfabetik sıraya göre partileri ve Milletvekili isimlerini sıraladım…
Bugün AK Parti Milletvekilleri Emine Nur Günay ile Harun Karacan’ın neden “evet”e destek verdikleri konusundaki düşüncelerini aktaracağım…
*Ülkemizde kalıcı istikrar için "Evet’’, geçmiş dönemlerde koalisyon pazarlıklarının ülkemize ne gibi zararlar verdiğini çok net gördük, yaşadık. Siyasi istikrar için ekonomik istikrar, ekonomik istikrar için siyasi istikrar gerekir. AK Parti milletin iradesiyle tek başına iktidar olarak Türkiye’de istikrarı ve büyümeyi son 14 yılda sağladı. Beş yıllık kesintisiz istikrar dönemleri ile bu istikrarın kalıcı hale gelmesi ve vesayetten kurtulması için anayasa ile güvence altına alınması lazım, bunun için "evet’’ diyoruz.
* Yürütmenin hızlanması, Yasamanın güçlenmesi ve Bağımsız yargı için, güçler ayrılığı netleştiği için, Cumhurbaşkanının kanun hükmünde kararname sunma yetkisi var, ancak bunlar kanunlarla çeliştiği zaman kanun öncelikli kabul ediliyor. Yani güçlü bir yasama için "Evet’’diyoruz.
*Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanın yetkilerinin birleştirilmesi ile hızlı karar alma ve uygulama imkanı getiriyor. Hızlı karar alma ve uygulama bu kararların denetlenemeyeceği anlamına gelmiyor. Bu argümanı öne sürerek bir manipülasyon çabası içine giren çevreler var. Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı denetlenemiyor ve soruşturulamıyor. Sistem adeta ülkenin gelişimini, icraatları engelleme mekanizması şeklinde çalışıyor. Cumhurbaşkanının sonsuz yetkisine karşı hiçbir cezai sorumluluğu bulunmuyor ancak Meclisin dörtte üçü oyuyla sadece vatana ihanetten suçlanabiliyor. Önerilen sistemde Cumhurbaşkanı hem yetkili hem de sorumlu oluyor. Cumhurbaşkanının tüm iş ve işlemleri yargı denetimine tabi oluyor. Meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru ile hükümet denetleniyor. Yani hızlı bir yürütme ve sorumlu Cumhurbaşkanı için "Evet’’diyoruz.
*Bağımsız yargının yeterli olmadığını Türk milleti yaşayarak gördü. Bağımsızlığın yanında tarafsızlık da anayasal hüküm haline geliyor. Askeri yargı tümüyle kaldırılıyor, asker ve sivil ayrımı ortadan kaldırılıyor. Millet iradesi yasamaya yansıyor. Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyelerinin dördünü Cumhurbaşkanı atarken, yedisini Meclis atıyor. Üye seçiminde Meclis iradesi yani Millet iradesi ağırlık kazanıyor. Yargıda birlik sağlandığı ve millet iradesi yansıdığı, Milli İradenin güçlenmesi, Ekonomik refahın sağlanması, Terörle etkin mücadele ve huzur ortamının devamlılığı, 2023, 2071 Hedeflerine ulaşmak için "Evet’’ diyoruz.
Millet iradesinin yasama, yürütme ve yargıya doğrudan yansıması; güçler ayrılığının netleşmesi; ekonomik ve siyasi istikrarın kalıcı olması; kısacası şehrimizi, ülkemizi geleceğe taşımak ve önce 2023 sonra 2071 hedeflerimize ulaşmak için "Evet’’diyoruz. Bu hedefler doğrultusunda gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.
***
AK Parti Milletvekili Harun Karacan “neden” evet diyor?
*Başkanlık sistemi bir rejim değişikliği değildir. Başkanlık bir sistem modelidir. 1923’te Rejimin adı konmuştur o da cumhuriyettir.
*Dünyada siyasal sistem meselesine bugün hem parlamenter hem de başkanlık sistemiyle yönetilen çok ülke var. Bu konuda son günlerde inanılmaz yalanlar piyasaya sürülüyor. Önemli tartışmalardan biri de başkanın veya Meclis'in feshetme yetkisi. Dünyada örneği yokmuş gibi anlatılıyor. Bu doğru değil.
*Yerli üretime, yerli teknolojiye 1961 yılındaki devrim arabasının kaderini yaşatmamak için güzel ülkemizin aydınlık yarınları için. Kendimize özgü, milli, ülke gerçekleriyle örtüşen, toplumun değerleriyle barışık, coğrafyanın riskleriyle baş edebilecek bir idare sistemine kavuşmak için.
Cumhuriyeti daha sağlam temellere kavuşturmak; devlet ile milleti kucaklaştırabilmek, yatırımcı önünü görebilsin, böylece üretim ve istihdam artabilsin, işsizlik azalsın, ekonomi büyüyebilsin diye Evet.
*Kamunun yatırımlarının hız kazanabilmesi; okul, hastane, yol, baraj, konut, tünel, enerji, sulama gibi yatırımların, küresel projelerin çoğalabilmesi için. Bürokrasi, sırtını dayadığı güç odağına güvenerek işleri kilitlemesin, bürokrasi tek merkezden idare edilebilsin, böylece verimliliği ve kalitesi artsın, millete daha hızlı iş üretebilsin, hizmet edebilsin diye.
Terör başta olmak üzere iç ve dış tehditlere karşı hızlı önlem alınabilsin, hızlı hareket edilebilsin, kurumlar arasında koordinasyon ve uyum olabilsin, devletin riskler karşısında tecrübesi ve hafızası oluşabilsin diye Evet.
*Kendisini “devlet” olarak gören, kendisini milletin seçtiği hükümetlerin karşısında konumlandıran, kendisini hükümetlerin yetkisine ortak gören asker zihniyeti ortadan kalksın; darbeler dönemi artık sona ersin, ordu dış tehditlere yönelebilsin diye. Yasamaya yoğunlaşan, “tasarı” oylayan değil, artık “teklif” üreten, hükümeti denetleyen, frenleyen, sorun çıktığında seçim kararı alabilen, çıkardığı yasalar her şeyin üzerinde olan, dengeleyici, daha saygın, daha etkili bir Türkiye Büyük Millet Meclisi ve milletvekilleri, geleceğimiz için, bekamız, istikbalimiz, istiklalimiz için, ülkemiz, milletimiz için “Evet” diyoruz…
Bugün AK Parti Milletvekillerinin neden “evet”e destek verdikleri hakkındaki düşüncelerini paylaştım.
Yarında CHP Milletvekilleri Gaye Usluer, Utku Çakırözer ve Cemal Okan’ın neden “hayır”a destek verdikleri, bu konudaki görüşlerini sizlerle paylaşacağım…
AK Parti ve CHP Milletvekillerinin neden “evet” veya “hayır” dediklerini veya Anayasa değişikliği paketi hakkında tam bilgi sahibi olmayanlara ışık tutmak istedim…
Takdir elbette sizlerin…
Sandıktan “evet” veya “hayır” da çıksa millet olarak saygı göstermek zorundayız…
Çünkü kararı en büyük hakem olan milletin verdiği için…
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi