Nas ekonomisinden sürpriz vergilere!

Eskişehir Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı anladığımız kadarıyla önemli çalışmalara sahne oldu.

14 Ekim 2024 09:12
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı anladığımız kadarıyla önemli çalışmalara sahne oldu.
Oda Başkanı Celalettin Kesikbaş’ın konuşmasının en can alıcı noktası sanayici motive eden şu kısım:
“Zorlu ekonomik koşullara rağmen, üreticilerin gösterdiği özveri ve çaba, ülkemizin gelişimi ve refahı adına hayati öneme sahip. 
Önce pandemi dönemi, sonrasında ülkemizde ve dünyada yaşanan resesyon, akabinde asrın felaketi olarak adlandırdığımız ve hala yaralarını sarmaya çalıştığımız 6 Şubat depremleri, yakın coğrafyamızda yaşanan gerilimler, yukarıda Ukrayna ve Rusya savaşı, İsrail’in Gazze ve Orta Doğu’da yaptığı katliamlar, özellikle ülkemiz ekonomisinde derin tahribatlara neden olmuştur. 
Tüm bu olumsuz şartlar altında, ülkemizin en büyük kaldıraç gücünü sanayi sektörü teşkil etmiştir. Her şeye rağmen, sizlerin üretmekten vazgeçmemeniz, iş ve aş yaratmaya devam etmeniz ve bunu bir memleket meselesi düsturuyla yapmanız, ülkemizi ayakta tutan önemli bir unsur olmuştur.”
Başkan Kesikbaş’ın değerlendirmesine katılmamak mümkün değil… 
Ancak bunlara ilave olarak…
Yaşadığımız bu ekonomik darboğazın asıl ve en önemli nedeni…
Yaklaşık 2 yıl “Nas” ekonomisi yani “Faiz neden enflasyon sonuç” teorisini Türkiye’ye dayatan ekonomist Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın inadıdır.
Bugün Türkiye’de emekli ve asgari ücretli gibi dar ve sabit gelirli vatandaş TÜİK’in hayali enflasyon rakamlarına göre zam alıp sefilleri oynuyor, sıkılaştırma politikasının da etkisiyle zor günler geçiriyorsa…
İşte bunun sebebi Başkan Kesikbaş’ın saydıklarıyla birlikte bu mevzudur…
Yanlış ekonomi politikalarının bedelini 85 milyon ödüyor.
Unutmadan…
Yamalı bohçaya dönen bütçe ayar tutmayınca iktidar sürpriz vergi paketini duyurdu.
Sürpriz paket kapsamında, limiti 100 bin lira ve üzerinde olan 61 milyon kredi kartından yıllık 750 TL kesinti yapılacak. 
Gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, tapuda yapılan işlemlerden 375 lira, noterlerde sıfır araç tescillerinde 3 bin lira, ikinci el araç alım satımında ise 1.500 lira alınacağı açıklandı. 
Nereye baksan vergi, vergi, vergi.
Devletin zirvesinde başlaması gereken “sıkılaştırma politikası”nı itibardan tasarruf olarak görenleri de sineye çekerek…
Yoksulluk kıskacındaki vatandaştan ek vergi olarak toplanacak bu vergiler o malum şirketlerin affedilen vergi borçlarını karşılıyor mu diye merak etmiyor değilim hani.
Öyle ya…
Kim için ödediğimizi bilelim bari.

Mısır üreticisi tüccarın insafına bırakıldı

Cumhurbaşkanı kararı ile mısır ithalatında yüzde 130 olan gümrük vergisinin yüzde 5’e düşürülmesinin Türkçe karşılığı mısır üreticisini tüccarın insafına bırakmaktır.
Hasadını yapan mısır üreticisi son dakika kararıyla büyük şok yaşadı.
Hatta Eskişehir’de Tarım ve Orman İl müdürlüğü önünde eylem yaptılar, tarlaları ekmeyeceklerini ifade ettiler.
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü bu konuda tepkisini gösteren milletvekillerinin başında geliyor.
Süllü, “Mısırda gümrük vergisini dibe çeken AKP, çiftçiyi, tarımı ve üretimi bitirme uygulamalarına devam ediyor. Çiftçinin üretmemesi, yandaş ithalatçı ve tüccarların daha fazla para kazanması için her yolu deniyor. Bu karar, çiftçiye, üreticiye, köylüye değil, ithalat lobilerine hizmet etmektedir” dedi.
Yalan mı?
Üretici artık cezalandırılmak değil desteklenmek istiyor.
Artık duyun seslerini.
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi