Meydan deyince aklınıza ne geliyor?

Meydan deyince aklınıza ne geliyor?

9 Kasım 2014 09:02
A
a
Sütiş Eskişehir
Daha önce de yazdım. Tekrar ediyorum. ‘Kent Meydanı’ konusunda ağzı olan konuşuyor! Konuşmaya da devam ediyorlar. Adeta bir kaşık suda fırtına koparıyorlar. Daha ortada olan biten yokken. Daha yeni stadyum bitmemiş, eski stadyum yıkılmamışken.

Tamam Sayın Vali biraz erken davrandı. Veya içini tam doldurmadan açıklama yaptı. Keşke ya içini doldurarak yada daha olgunluğa erişmemiş konuda konuşmasaydı.

Madalyonun diğer tarafını düşündüğümde ne değişecekti? Dün değil de 6 ay sonra konuşsaydı ne değişecek ti? Bugün bir kaşık suda fırtına koparanlar o zamanda koparmayacaklardı?

KARŞIYIM ABİ HER
DOĞRU İŞE KARŞIYIM

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan,’Kent Meydanında kültürel etkinliklerin yapılacağı küçük küçük yapılaşmalar olacak’ dedi. Yani düşündükleri projeyi açık seçik kamuoyu ile paylaştı. Gizli kapaklı bir şey yapılmayacağının söylemeye çalıştı.

Naci Hocam sizde çok iyi bilirsiniz ki, Cenap Şemsettin’in bir sözü vardır. ‘Doğruyu söylemek değil, anlatmak güçtür!’ diye.

Siz Eskişehir kamuoyundan doğruyu saklamadınız. Ne ise doğru onu söylediniz. Siz meramınızı bence anlattınız. Ancak anlamak istemeyenler! Daha doğrusu anlayıp ta,’karşıyım abi karşıyım’ türküsünü ezberleyenler, başka türkü bilmediklerinden alışkanlık haline geldiği için,’Hocam doğru bir proje. Sizi kutlarız. Üniversite şehir halkı ancak böyle kucaklaşabilir’ diyemiyorlar! Onlarda projenin doğru olduğuna inanıyorlar.

Dedim ya,’karşıyım abi ben her doğru işe karşıyım’ düşüncesinde olanlar, yıllardır söyledikleri bu türküye kendilerini inandırdıkları için doğruları kabullenemiyorlar.

‘TÜRKİYE’DE ÖRNEK OLACAK’
Tekrar ediyorum. Keşke Vali Güngör Azim Tuna ‘Stadyum alanı üniversite devredilecek. Oraya meydan yapılamayacak’ demek yerine,’Üniversiteye devrolacak. Ancak üniversite buraya hem meydan hem de kültürel faaliyetlerin yapılabileceği kültür evleri’ yapılacak deseydi belki tartışma bu kadar yoğun olmayacaktı.

Rektör söyleyince,’tamam kılıfını buldular. Anadolu Üniversitesi buraya kampus alanı ilan edecek. Ardından da üniversite içerisinde yeterli alan kalmadığı için yeni binalarını buraya yapacak’ demeye başladılar.

Neymiş efendim. Meydan yapılacak alan yıkıldıktan sonra Büyükşehir Belediyesine devredilirse buraya Büyükşehir çok güzel bir meydan yaparmış.

Buna inanıyorum. Hiç şüphem de yok. Yapılan Kent Park ve Sazova Bilim ve Kültür Parkı önemli örnekler. Ancak mülkiyetin sahipleri vermek istemiyorsa ona da saygı göstermek gerekir.

Cuma günü bir vesile ile İl Emniyet Müdürlüğünde yaptığı bir açıklama sonunda Vali Güngör Azim Tuna’ya gazeteci arkadaşlarım ‘kent Meydanı’ konusunda yapılan tartışmaları sormuşlar.

Valimiz benim köşemde yazdığım bir yazımın başlığını (Bir kaşık suda fırtına kopartılıyor) diyerek cevap vermiş. Yapılan eleştirilerin doğru olmadığını, ‘meydan yapmıyoruz’ demediğini belirterek,’Meydan denilince bunlar ne anlıyorlar? Herhalde onların anladıkları böyle bir alan var. Bunun üzerini tamamen tertemiz edeceksiniz, hiçbir şey olmayacak, üzerinde, dımdızlak bir meydan. Böyle bir meydan konuşulmadı. Projede Türkiye’nin en büyük meydanlardan birisi var. 55 dönüm alan. Bunun içerisinde çok önemli miktarda yeşil alan var meydandan ayrı olarak. Bir takım donatılarda var. İnsanların gidip yiyip içebileceği az da olsa birkaç mekan var. Bunları toplasanız 7-8 dönümü geçmez. Bunda bir fikir değişikliği yok’ demiş.

Yani dün ne söyledilerse bugün de onun yapılacağının bir kez daha altını çizmiş. Sanıyorum valimizin bu açıklamalarından sonra herhalde bir kaşık suda fırtına koparanlar tatmin olmuşlardır!

AVRUPA’DAKİ MEYDANLARIN
ETRAFINDA YAPILAŞMA YOK MU?

Dün internetten Avrupa’nın bazı illerinde bulunan meydanlara baktım. Daha sonra da Türkiye de yapılan ve yapılacak olan kent meydanlarını inceledim.

Gerek Avrupa’daki gerekse Türkiye’deki meydanların hiçbiri düz, hiçbir yapılaşma olmayan meydan yok. Hepsinde küçük küçük kefeler, fasd-foodlar, kültürel etkinliklerin yapıldığı yapılar var. Çıpıldak bir meydana kim gelir? Niçin gelsin. Meydanlar yaşayan merkezler olmalı ki, halk tercih etsin. Çıplak bir meydan olacaksa, orası oto park’a döner.

Konya’daki yeni stadyum yapılıyor. Yenisi tamamlandıktan sonra eskisi yıkılacak. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'ya Stuttgart'ın dünyaca ünlü Schlossplatz Saray Meydanı'nı model alan yeni bir şehir meydanı yapacaklarını açıklamış.

"Herkes bizim oraya büyük bir iş merkezi kuracağımızı sanıyor" diyen Akyürek, stadyumdan boşalan alana çok büyük bir meydan, yeni belediye sarayı, kültür merkezi, sergi salonları, halkın yürüyüş yapabileceği park ve yeşil alanların olacağı trafiğe kapalı bir alan planladıklarını söylemiş.

Eğer bunlar Atatürk Spor Kompleksinin bulunduğu alana yapılacak denseydi demek ki Eskişehir’de yer yerinden oynayacakmış!

*-********

Eskişehir’in giriş kapısı kapatılmalı!
Eskişehir son yıllarda çok göç alan illerin ilk sıralarında yer alıyor.2007-2008 döneminde Eskişehir’in göç hızı yüzde 23’dü. 2008-2009 yılında bu rakam yüzde 18,3’e geriledi. 2009-2010 döneminde ise sanki nüfus artışına ‘dur’ demiş olacak ki, artış yüzde 12’ye geriledi. 2010-2011 döneminde ise birileri şehrin kapılarını sonuna kadar açmış olacak ki, yüzde 12’den yüzde 21,6’ya yükseldi. Yüzde 90’a yakın bir artış oldu. 2011-2012 döneminde ise hızlı artış gözümüzü korkutmuş olacak ki şehrin yöneticileri kapıları yeniden kapatmış olacak ki, bir önceki yıla oranla bu kez yüzde yüze yakın gerileme söz konusu oldu. 2012-2013 döneminde ise yüzde 2,2’lik artışla artış yüzde 12,6 olarak gerçekleşti.
2007’de 724 bin 849 olan nüfusumuz 2013 sonu itibarıyla 799 bin 724’e yükseldi. Eskişehir de erkek nüfusun oranı ise yüzde 49,9 ile 399 bin 189 kişi, kadın nüfusun oranı ise yüzde 50,1 ile 400 bin 535 kişi.
2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 706.009 olan İl nüfusunun 557 028‘i il ve ilçe merkezlerinde 148.981’ i köylerde yaşıyordu. Kent merkezinde nüfus oranı % 79, köy nüfus oranı ise % 21. 2010 yılında Eskişehir’in yıllık nüfus artış hızı ise binde 9.61. Şehir nüfus artış hızı binde 15.41, köy nüfus artış hızı binde –9.52 idi. Eskişehir’de nüfus artışı 2000’li yılların başlarında artış göstermeye başladı. Özellikle şehrin gelişmesi, organize sanayi bölgesinde yeni istihdam alanları hizmete girince Eskişehir’in köylerin ile özellikle başka illerden hızlı göç almaya başladı. Daha önceki nüfus sayımlarında da görüldüğü gibi il ve ilçe merkezlerinde yaşayan nüfus miktarında artış olurken, köylerde yaşayan nüfus miktarında azalma olmuştur.

2023’DE NÜFUSUMUZ 932 BİN OLACAK

2010 yılında 768.363, 2013’de 807.893 olan Eskişehir nüfusu 2018’de 871.942, 2023 de ise 932.689 olması tahmin ediliyor.

2007’de yüzde 52 olan nüfus artışı, 2013 yılında yüzde 58’e yükseldi. Son yıllarda verilen teşvikler nedeniyle özel sektör yatırım yapmaya başladı. Yeni açılan tesislerde istihdam yarattı.

Durup dururken bu yazıda nereden çıktı diye düşünebilirsiniz.

Dün mide şikayetim nedeniyle Devlet Hastanesine gittim. Tramvayda beni tanıyan, ancak benim tanımadığım bir Eskişehirli ile sohbet etme imkanım oldu. Benim gibi Odunpazarlı imiş.

‘Sadiciğim, Eskişehir çok hızlı bir şekilde büyüyor. Çocukluğumuzda Vişnelik, Deliklitaş sebze-meyve tarlası idi. Şimdiki adı Atatürk Bulvarı olan Hasan Polatkan diye bir cadde yoktu. Bu cadde üzerindeki çok katlı binalarda. O yıllarda kendi ektiğimiz, biçtiğimiz, yetiştirdiğimiz sebze meyve kendimize yetiyordu. Dışarıdan çok nadir geliyordu. Bugün ise Sarıcakaya ürünü direk dışarıya gidiyor. Sebze, meyve artık dışarıdan geliyor. Eskiden sokağa çıktığımızda bir birimizi tanırdık. Bugün ise apartmanda oturan komşularımızı bile tanımıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen’i görsem Eskişehir’in dışa açılan kapılarını kapatmasını, dışarıdan gelen göçü engellemesini isteyeceğim.’

Tramvayda sohbet ettiğimiz dost kendince haklı. Gerçekten Eskişehir hızlı bir şekilde göç alıyor. Bir yıl önce tarla dediğimiz yerler bir bakıyorum apartman olmuş. Bu yerler belediyeler tarafından da imara açıldığında ‘yeşil alanı da imara açmışlar’ diyorlar. O yeşil alanların tapu kayıtlarında arsa olduklarını bilmiyorlar.

Tramvayda tanıştığım arkadaş nüfus artışından yakınmakta haklı. Keşke belediyelerin ellerinde böyle bir imkan olsa da, şehrimizin göç almasının önüne geçseler. Ama böyle bir yetkileri yok

Not: Bu yazı 24 Temmuz 2014 Perşembe  günkü gazetemizdeki köşemde yayınlandı. Dün öğlen birlikte olduğumuz dostlarla tesadüfen bu konuyu konuştuk. Bende kendilerine 24 Temmuz 2014 tarihinde köşemde değerlendirdiğimi söyledim. Dostlar rica ettiler. Bir kez daha yayınlanması konusunda. İstek üzerine ikinci baskı. Okuyan dostlardan tekrar olacağı için özür diliyorum.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi