Meral Akşener bir anne, bir siyasetçi. Ancak onun kamuoyunda çok öne çıkmayan kimi başka nitelikleri de var kuşkusuz. Meral Akşener aynı zamanda bir öğretmen hem de akademisyen. Bakın bu boyutuyla yaşamından kesitler.
Meral Akşener bir anne, bir siyasetçi. Ancak onun kamuoyunda çok öne çıkmayan kimi başka nitelikleri de var kuşkusuz. Meral Akşener aynı zamanda bir öğretmen hem de akademisyen. Bakın bu boyutuyla yaşamından kesitler.
Bursa Kız Öğretmen Okulu’nu 1974 yılında bitirmiş. Daha sonra 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun olmuş. Ardından 1979 ve 1982 yılları arasında öğretmen olarak çalışmış. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisans ve doktora yapmış. Kocaeli Üniversitesi'nde İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı görevinde bulunmuş. Bir bakıma her yönüyle iş yaşamı siyasete atılana kadar öğretmenlik üzerine kurgulu…
O, bir anne, iki öğretmen, üç akademisyen ve dört siyasetçi. Kişisel olarak öğretmen ve akademisyen niteliklerinden ötürü sayın Akşener’i olanaklar ölçüsünde izliyorum. Eğitimle ilgili ne düşündüğünü hep merak etmişimdir. Geçen 20 Ekim Salı günü televizyonda grup konuşması yaparken yakaladım. Yakaladığım yer, tam eğitimle ilgili konuştuğu bölüm. Daha önceki yazılarımda da ifade ettiğim gibi siyasetçilerimizin eğitimle ilgili görüşlerine yer verme sözümde durarak koyuldum yazmaya…
Eğitimdeki uygulamalara bir öğretmen edasıyla ve eleştirel bakıyor.
Akşener, Cumhuriyet ve eğitim anlayışını sahipleniyor. Cumhuriyet’in dünyanın alkışladığı bir kalkınma hamlesi, bir medeniyet öyküsü olduğunu ifade etmekte. Bir tarihçi olarak eksikleri olabilir, ama hiç basit bir iş değildir diyor. Millî mücadeleyi yıkılmış bir ülkeden Türkiye Cumhuriyeti’ni doğurmuş irade diye yorumluyor.
Uzaktan eğitim uygulamalarında başarılı olunamadığı savunmakta. Alt gelir gruplarının eğitimden yararlanma olanaklarının sınırlılığına dikkat çekiyor.
Apartmanlarda üniversiteler açıldığını, Covid-19 sürecinde performans ile iyi muhasebe yapılmadığını ve ailelerin endişeli olduğunu vurgulamakta... Akşener’e göre salgınla birlikte eğitim sisteminde bulunan mevcut eşitsizlikler daha da derinleşmiş durumda… Fatih Projesinde olanakların heder edildiği görüşünde… Ekonomik israf ve başarısızlığı dile getirmektedir diyebiliriz.
Ruh olmadan eğitim sistemi inşa edilemez…
Var olan uygulamalarda ruh olmadığını vurgulayarak şunları eklemekte. Kalkınma odaklı sağlam vizyon ve vizyonu pratiğe dökecek yetkin kadrolara ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Ülke ve milleti önceleyen politik iradenin zorunlu olduğunu eklemekte… Bunların mevcut olmadığını belirtmekte… Bu görüşle eğitimdeki felsefi bakışın idealist olmadığını ifade etmekte…
Yeni anlayışlara dikkat etmek örnek almak ve eğitimi yeniden yapılandırmak gerekir.
Akşener’e göre eskiden eğitim ideolojileri yaymak için bir araçtı. Ancak 21’inci yüzyılın rekabetçi dünyası, bizi bambaşka bir eğitim sistemine yönlendiriyor. Kalıplar yerleştiren değil, kalıpları kıran, ezberleten değil, ezberleri bozan; tek sesliliği değil, çok sesliliği değerli sayan bir eğitim sistemine ihtiyaç olduğu görüşünü vurgulamakta… Bu görüşleri ile Meral Öğretmen politik felsefi açıdan liberal orta sağ bir görüşü daha çok öne çıkartıyor denilebilir.
Ekonomide neredeyseniz eğitimde de oradasınız anlayışını vurgulamakta…
İlk ona girmek istiyorsanız, eğitiminizde ilk on içinde olmalıdır görüşünde. Bu söz eğitim ekonomi ilişkisini vurgulamak açısından kuşkusuz yerinde. Bu anlamda eğitimde nitelikli bir değişime ihtiyaç olduğu açık.
İlk iş olarak ne yapacaklarını açıkladı.
Millî Eğitim Şûrası toplayacaklar. Yeni bir örgütsel yapılanmaya yönelmek gereklilik olarak görülmekte. Eğitim fakültelerini tercih edenlere ayrıcalıklı burs sağlanacağını üzerine basa basa vurguladı. Güçlü bir eğitim ve istihdam planlamasıyla, gençlerimizin, piyasanın talep ettiği niteliklerle yetişmesi temel amaçlardan biri. İşgücü yetiştirme piyasanın gereksinimlerine göre planlanacak. Gençleri piyasada geçerli meslek sahibi yapmak, bir numaralı önceliğimiz olacak. Tüm eğitim çalışanlarımızın ek göstergelerini 3600’e çıkarmak ta önerilerin arasında var.
Eğitim için kaynakları nereden bulacaklar?
Akşener’e göre tüm önerilenlerin yapılması için iki ana kaynak var. Biri Suriyeli sığınmacılara harcanan para. İkincisi köprüler, otoyollar ve havalimanları için müteahhitlere verilen garantiler… Ayrıca ekliyor en büyük kaynak, bu iktidarın yaptığı hataları yapmamaktır.
Meral Öğretmen’in gruptaki konuşmasının eğitimle ilgili bölümüne bakıldığında şu sonuçları çıkarmak ve şöyle yorumlamak mümkün.
Önce genel bakışa ilişkin bir yorum yapılacak olursa, …
* Yaşadıklarımızdan önemli dersler çıkarıldığı çok açık.
* Deneyimlere dayalı olarak oluşturulan ittifaktaki ortağıyla göreceli benzeşik bir program ve felsefi yaklaşım içinde olduğunu söylemek mümkün.
* Bu durum alıştığımız siyaset dışında Türk siyasal yaşamı için farklı ve o ölçüde önemli bir kazanım.
* Akılcılık ve bilimselliğe dayalı uzlaşı güzel bir kazanım kanımca…
* İkincil olarak eğitimle ilgili görüşlere bakarak bir yorum yapılacak olursa, …
* Meral Öğretmen’in eğitimle ilgili açıklamalarının mesleki deneyimine dayalı olduğu çok açık. Bu nedenle saptama ve önerilerinin uygulanabilir cinsten olduğunu söylemek mümkün.
* Meral Öğretmen öğretmen yetiştirmeyi önceleyen bir yaklaşım içinde. Öğretmen okullarından heyecanla bahsediyor. Kuşkusuz bu öğretmen yetiştirme için sevindirici…
* Meral Öğretmen’in konuşmasında eğitimin sosyal hareketlilik işlevi yüklenmesini öne çıkaran bir eğitimden yana olacağı mesajları yüklü.
* Satır aralarında idealizmle pragmatizmin sentezi okunur gibi durmakta…
Aslında görüşlere genel olarak bakıldığında, yerinde saptamalar ile umut ve öngörü dolu. Bu durum hangi çizgide olursa olsun ülke siyaseti adına kuşkusuz sevindirici. Ancak asıl sorun doğru saptamalara dayalı önerilerin nasıl gerçekleştirileceği hayatta nasıl yer bulacağı sorunudur kuşkusuz…
* * *
Eğitimle ilgili her çizgiye elimizden geldiğince yer vereceğimizi tekrar vurgulayalım.
Bugünlerden yarınlara hazırlanmamıza katkı bizim görevimiz…
Umutla, saygıyla ve dostlukla…