Yaşamın İçinden:
Men-i Müskirat yasası
“23 Nisan 1920 günü ilk Ankara’da TBMM açıldığında gelen mebuslar arasında Anadolu’nun her kesiminden insan vardı. Kimse kimseyi tanımıyordu. Sarıklı hocalar çoğunluktaydı. İlk kanun teklifini Trabzon mebusu Ali Şükrü Bey verdi.
Men-i Müskirat( içkinin yasaklanması) Kanunu.
O dönemlerde rakıdan başka içki yoktu.
Evet. İlk Meclis toplandı.
Önde gelen muhalif vekillerden biri de Ali Şükrü Bey’di. M. Kemal’e düşmanlığı yıllar öncesine dayanıyordu.
Paşanın rakı içtiğini bildiği için teklifi vermişti.
Teklif meclisteki sarıklı hocaların desteği ile kabul edildi.
Her türlü içki tüketimi ve üretimi yasaktı. Gizli içenlere, içip de sarhoşluğunu belli edenlere 50 değnek vurulacak 250 liraya kadar para cezası verilecekti. Resmi sıfatı olanlar memuriyetten çıkarılacaktı. Piyasada ki içkiler iki ay içinde imha edilecekti.
Rakının yasaklanmasını öngören kanun hiçbir yerde işlerlik kazanmadı. Birkaç yere baskın yapıldı hepsi bu. Dört yıl sonra kanun kaldırıldı.
Mustafa Kemal’e en ağır saldırıda bulunan Ali Şükrü, günün birinde Paşa’nın Giresunlu kahraman muhafızı Topal Osman tarafından boğularak öldürüldü. ”
--//--
Yukarıdaki satırları değerli yazar Emin Çölaşan’ın 12 Mayıs 2013 tarihli Sözcü gazetesindeki “Dün ve bugün o kafa ”başlıklı yazısından aldım.
Sayın Çölaşan devam ediyor:
“Aradan yüz yıla yakın bir zaman geçti. 1920’de Mecliste içki düşmanlığını sarıklı hocalar yapardı. Men-i Müskirat Kanununu onlar tarafından çıkarılmıştı. Güçlerini Kuran’dan aldıklarını iddia ederlerdi.
Şimdiki Meclis’te sarıklı hocalar yok.
Ama başımızda bir iktidar var ki, Türkiye’yi elinden gelse, şeriat ülkesi ilan edecek.
Açıkça söylemekten kaçındıkları gerçek neden şu:
‘İçki haramdır. Kuran’da yasaklanmıştır.’
Bunu gizlemek için insan sağlığından dem vuruyorlar. ”
--//--
Bir hayli ilginç değil mi?
İçinde bulunduğumuz günlerde alkollü içkilerin yasaklanması tartışılıyor TBMM’de.
Değerli yazar Çölaşan’ın dediği gibi,
“Aradan yüz yıla yakın bir zaman geçtiği, Meclis’te sarıklı sakallı Hocalar olmadığı halde. ”
Bakalım sonuç nereye varacak?
Günlerin getirdiği
İçerden mi dışarıdan mı?
CHP’nin eski genel sekreterlerinden, AKP’de Kültür ve Turizm Bakanlığı yaparken görevden alınan ünlü politikacı ve milletvekili Ertuğrul Günay’a “Yerel seçimlerde AKP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı” önerilmiş. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ertuğrul Günay’a “Çalışmalara başla. Senden İzmir’i kurtarmanı istiyorum. Bu konu da istediğin her şey emrinde olacaktır”demiş.
Bu emir üzerine İzmir’e karargâh kuran Ertuğrul Günay, hemen İl Danışma kurulunu oluşturup çalışmalara başlamış.
Bir ara Eskişehir içinde adı geçen Ertuğrul Günay bakalım kesin olarak İzmir’den aday olmayı kabul edecek mi? Politik gözlemcilere göre, eğer aday olursa Ertuğrul Günay’ın işi İzmir’de çok zor. İzmir’in başka illere benzemediğini belirten yorumcular “İktidara karşı kinlenmiş bir İzmir’i durdurmak kolay değil” diyorlar. Başbakan Erdoğan’ın “mutlaka almamız” gerekiyor dediği İzmir’e aday bulunduğuna göre, ne dersiniz sıra Eskişehir’e mi geldi? Şunu fısıldamış olalım, dışarıdan Eskişehir için teklif götürülenler “Orada Büyükerşen var” diye teklifi kabul etmiyorlarmış. En iyisi beklemek ve bekleyip görmek galiba?
Rakamlı ve rakamsız yorumlar
11 bin 478… Türkiye’de korumaya alınmış kadın sayısı. Yüzde 10. 5 son resmi rakamlara göre işsiz oranı yüzde 25. Genç işsizlerin oranı. Benzinin litresi 4. 56 iken, 4. 62 lira olmuş. Zam oranı yüzde 6
Hayat pahalılığı almış başını gidiyor. Ülkede huzur kalmamış vs…
Bunlar son günlerin basına yansıyan ama iktidar vekillerini ilgilendirdiği halde ilgilenilmeyen rakamlar.
Bir de rakamsız gelişmeler var. Hatırlarsınız.
Milletvekillerine ömür boyu sağlanacak ”kıyak yasadan” CHP ve MHP milletvekilleri imzalarını geri çekmişti ya. Şimdi bu yasayı tek başına çıkarmak için AKP harekete geçmiş. Başbakan Erdoğan milletvekillerine demiş ki “ Ortalık biraz sakinleştikten sonra harekete geçersiniz. ”
Hatırlarsınız. Vekillerin eşleri ve çocukları ömür boyu ücretsiz tedavi. Kırmızı pasaport. Vekillere ayda 7 bin lira emekli maaşı. Kendileri ile birlikte arabalarına da sağlanan dokunulmazlık v. b. denmişti ya. İşte ondan söz ediyoruz. Dün meraklı bir okurumuz sordu “AKP’lilerin çıkaracağı böyle bir yasadan CHP- MHP ve BDP’liler de yararlanabilir mi?”
Neden olmasın ki? Ne demiş atalarımız? “Komşuda pişer bize de düşer.” Hem fazla mal göz çıkaracak değil ya.
GÜNÜN YORUMU
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın’ın gurur dolu sözleri:
“Türkiye’deki 170 üniversitenin toplamından fazla yabancı öğrencimiz var. 2. 5 milyona yaklaşan öğrenci sayısı ile dünyanın önemli eğitim kurumlarından biriyiz. Hindistan ve Çin’den sonra dünyanın üçüncü büyük üniversitesiyiz. ”