18 Nisan 1999’da Eskişehir’in seçmen sayısı henüz 300 bin civarındaydı ve seçimde oy kullanan 270 bin seçmenin 110 bini DSP adayı Büyükerşen’i tercih etti
18 Nisan 1999’da Eskişehir’in seçmen sayısı henüz 300 bin civarındaydı ve seçimde oy kullanan 270 bin seçmenin 110 bini DSP adayı Büyükerşen’i tercih etti.
DSP Türkiye Genel seçimlerinde de en çok oyu alan parti olduğu ve Eskişehir’den 3 Milletvekili çıkarttığı için bu durum pek sürpriz sayılmadı.
3 Kasım 2002 Türkiye’de erken genel seçim yapıldı.
Ak Parti hem Türkiye’de hem Eskişehir’de 1. parti çıkartırken, bir önceki seçimin birinci partisi DSP barajın epey altında kalarak adeta çöküş dönemine girdi.
2004 Yerel Seçimleri geldi çattı.
Ak Partinin yerel yönetimlerde nasıl bir sonuç alacağı, özellikle Eskişehir’de ne yapacağı merak konusuydu.
Türkiye genelinde sadece yüzde 1,2 oyu olan DSP’nin Eskişehir Büyükşehir Adayı Yılmaz Büyükerşen oldu.
Büyükerşen seçimlerde oy kullanan 283 bin seçmenin 126,500’ü tarafından oy aldı ve oranını yükselterek yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.
Ak Parti genel seçimde birinci parti olmasına rağmen yerelde istediği sonucu alamadı.
Sıra geldi 2007 Genel Seçimlerine
Ak Parti ülke genelinde de, Eskişehir’de de çıkışını sürdürdü. Eskişehir’de 437 bin seçmenden 194 bin oy alarak 3 Milletvekili çıkardı. CHP 110 bin oy alarak 2 vekil çıkarırken, MHP’de 68 bin oy ile meclise bir vekil gönderdi.
2009 Yerel seçimlerinde Ak Parti çok iddialıydı. Eskişehir genel seçimlerinde elde ettiği başarıyı, Büyükşehir’de de elde edeceğinden emindi.
Yılmaz Büyükerşen yine DSP’nin yani Türkiye’de bırakın iktidar olmayı ve barajı dahi aşamayan, hatta yüzde 2 oy alamayan ir partinin adayıydı. Bu da Ak Partinin iddiasını daha da kuvvetlendiriyordu.
Ancak seçim günü Büyükerşen bir kez daha ezber bozdu. Eskişehir genelinde kullanılan 380 bin oyun 194.500’ünü alarak oy oranını daha da yükseltti. Ak Parti Adayı Hasan Gönen 140 bin, MHP Adayı Ahmet Vural 21 bin, CHP Adayı Aydın Güngör ise sadece 10.500 oy aldı.
Devamını da zaten hepiniz biliyorsunuz. Yılmaz Hoca CHP’ye geçti, CHP çatısında 2 seçime girdi. Bu seçimlerde de Türkiye Genelinde oluşan tablodan bağımsız olarak aday olduğu partinin ve kendisini oylarını arttırarak seçim kazanmaya devam etti.
Yılmaz Hoca bu süreçte tüm Türkiye’ye şunu ispatladı. Yerel seçimde aday olan isim, aday olduğu partiden çok daha önemlidir.
Peki, bunu niye anlattım. Bunların Memleket Partisi ile ne alakası var?
Bugün biraz uzattık ama devam edelim.
2004 Yerel Seçimlerini Hatırlıyor musunuz?
Ak Parti Büyükşehir Belediyesini kazanamadı ama sol oyların daha fazla olduğu Odunpazarı’nda şaşırtıcı bir şekilde seçim kazandı. Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı oldu.
Peki, bu nasıl olmuştu? Bunun için birkaç ilginç etken bir araya geldi.
CHP ilgili evrakları zamanında teslim edemediği için seçime katılamadı.
DSP Nihat Çuhadar’ı aday yaparken, SHP ise İlker Özokçu’yu aday çıkarttı. SHP Türkiye genelinde de, Eskişehir’de de bir kitle partisi konumunda değildi. Yani kimse bu seçimi kazanacağın düşünmüyordu.
Seçim sonunda Ak Parti : 68.444 oy - DSP: 63.294 oy - SHP: 4.985 oy aldı
Yani SHP Aday çıkartmak yerine DSP’ye destek verseydi seçimin kazananı Ak Parti adayı Burhan Sakallı değil, DSP Adayı Nihat Çuhadar olacaktı. Bu yüzden de kazanan değil ama kaybettiren parti gibi pek çok eleştiriye maruz kaldı.
Sıra geldi 2009 Yerel seçimlerine
Ak Parti’nin adayı yine mevcut Başkan Burhan Sakallı oldu. DSP’de aday olarak Yılmaz Büyükerşen’in desteklediği ve Odunpazarı Sana Emanet Kızım sloganıyla seçime giren Jale Nur Süllü oldu.
Ancak bu seçimde de Ak Partinin ekmeğine yağ süren bir gelişme yaşandı ve iki sosyal demokrat parti birbiriyle yarışmayı tercih etti.
DSP Jale Nur Süllü – CHP ise Erman Gölet gibi iddialı bir isimle seçime girdi.
Seçim sonucunda Ak Parti: 75. 421 oy – DSP: 66.982 – CHP: 39.481 oy aldı
Haliyle sosyal demokratlar kendi arasında yarışınca kazanan bir kez daha Ak Parti Adayı Burhan Sakallı oldu. Bir önceki seçimde olduğu gibi, bu seçimde de inatlaşmanın bedeli biraz ağırdı. Eğer CHP ve DSP ortak aday çıkartabilse, Erman Gölet veya Jale Nur Süllü tek aday olsa farklı kazanılacak seçim Ak Partiye hediye edilmiş oldu.
İsimler üzerinde inatlaşmak, kendi ideolojisine yakın partilerin birbiriyle yarışmasından dolayı en büyük rakipleri 10 sene iktidar olurken, hem DSP hem CHP hem SHP bu süreçten en ufak kazanç çıkaramadı.
Şimdi başlıktaki soruyu bir daha soralım. Memleket Partisi Eskişehir’de Ne Yapar? Daha doğrusu yapabilir.
Cevaba gerek kalıyor mu?