Prof.Dr. Alper Çabuk

Medeniyet dediğin…

Prof. Dr. Alper Çabuk yazdı

3 Nisan 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Bir yanda depremlere, sellere, heyelanlara bağlı yok olan yerleşim yerlerimiz, yok olan ve değişen hayatlar, diğer yanda ise küresel iklim değişiklikleri, bölgesel çatışmalar, savaşlar, açlık terör… Ne hale getirmişiz Dünyamızı? Şurası bir gerçek ki yukarıda bahsettiğim tüm bu olaylar medeniyetimizi tehdit ediyor, bir taraftan da küresel anlamda mülteci sorununu tetikliyor. 2015 yılı verilerine göre her 122 kişiden biri yukarıda sıralanan sebeplerden birisi nedeniyle yaşadığı ülkeyi terk etmek zorunda kalmış.
 
Bugünlerde Güney Sudan, Somali, Yemen ve Nijerya’da milyonlarca insan açlıkla karşı karşıya. Bu sorunun ortaya çıkmasında uluslararası toplum, yani medeniyetimiz sorumlu. Bu konuyla ilgili olarak Oxfam yardım kuruluşu yöneticisi Nigel Timmins, “Bir açlık krizi beklenmedik ve ani bir şekilde ortaya çıkmıyor, aylarca yapılan uyarılara kayıtsız kalma ve eylemsizlik sonucu meydana geliyor” diyor.
 
Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, iç savaşın hüküm sürdüğü Güney Sudan’ın Birlik Eyaletinde yaklaşık 100 bin kişi açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya, yaklaşık bir milyon kişi için durum oldukça kritik; ülkenin genelinde yaklaşık 5 milyon kişi gıda yardımına muhtaç. Savaşın sürdüğü Yemen’de de durum çok kötü. BM Yemen İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick’e göre7 milyon Yemenli nereden yiyecek temin edeceğini bilmiyor ve açlığa her zamankinden daha yakın ve toplamda 7 milyon kişi yeterli beslenemiyor, sürekli olarak öğünleri azaltmaya mecbur kalıyor. Nijerya’nın kuzeydoğusunda ise Boko Haram terör örgütünün eylemleri nedeniyle yaklaşık 5 milyon kişi gıda yardımına muhtaç hale gelmiş durumda. Son olarak Somali'de yaşanan kuraklık nedeniyle ülkede yaklaşık 6 milyon kişinin ek gıda yardımı olmaması halinde ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Birleşmiş Milletler ve yardım örgütleri keçi ve develerin ardı ardına öldüğü ve Somalililerin yeni bir açlık krizinin eşiğinde olduğu uyarısını yapıyor. Kuraklık nedeniyle otlakların yerinde sadece çok az dikenli bitkinin kaldığı ve halkın çaresizce kilometrelerce yol kat edip hayvanlarını besleyecek birkaç parça ot aradığı ve ülke nüfusunun yarısı olan 6.200.000 Somalilinin devam eden kuraklığın etkisiyle açlıkla karşı karşıya olduğu ifade ediliyor. Ülkede radikal İslamcı Eş Şebab ile yıllardır süren çatışmalar da çok büyük bir sorun. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre Somali'ye yardım için 2017 yılında yaklaşık 814 milyon Euro gerekiyor. Söz konusu yardımın ulaştırılamaması durumunda ise 940 binden fazla çocuğun hayati önemde yetersiz beslenme sorunu yaşayacağı kaydediliyor. Uluslararası yardım kuruluşu "Save the Children" (Çocukları Kurtarın) Almanya Şubesi Müdürü Martina Dase, Somali ziyaretinde edindiği izlenimleri "Bebekler ölüyor. Yollar hayvan leşleriyle kaplı. Göçebe halk çaresizce ellerindeki boş su bidonlarını gösteriyor" sözleriyle aktarıyor.
 
Buna karşılık Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres sadece Güney Sudan, Somali, Yemen ve Nijerya'ya bu yıl içinde destek verebilmek için 5 milyar 600 milyon Dolar’ın üzerinde paraya ihtiyaç duyulduğunu, durumun aciliyeti bakımından Mart ayı sonuna kadar ise en az 4 milyar 400 milyon Dolar gerekli olduğunu belirtiyor ve şu ana kadar ancak 90 milyon Dolar toplanabildiğine dikkat çekiyor.
 
……………………………………….
 
Efendim, anlamadım… Medeniyet mi demiştiniz?
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi