Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’ndeki şirketlerin yapay zekâ kullanımını değerlendirmek üzere hazırlanan geniş kapsamlı raporun sonuçları paylaşıldı
Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’ndeki şirketlerin yapay zekâ kullanımını değerlendirmek üzere hazırlanan geniş kapsamlı raporun sonuçları paylaşıldı. Stratejik önem, kullanım alanları, farkındalık ve yapılan yatırımlar açısından bakıldığında bölgesinde lider olan Türkiye, yapay zekâya en çok yatırım yapan ülke olarak öne çıktı. Raporda, Türkiye'deki şirketlerin yüzde 80’inin, yapay zekâ stratejisini doğrudan üst düzey yönetimde ele aldığı ve bölge genelindeki yüzde 28 oranına kıyasla Türkiye’deki şirketlerin yüzde 35’inin pilot yapay zekâ teknolojilerini aktif olarak kullandığı belirtildi. Ülkemizin de aralarında bulunduğu 5 ülkede faaliyet gösteren 100’den fazla şirket yöneticileriyle yapılan görüşmelerle hazırlanan “Artificial Intelligence in Middle East and Africa” raporunun Türkiye sonuçları, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.
Yolda kalanın vay haline!
Akıllı telefonlardaki Haritalar kullanıcıların bilmedikleri bir adrese kolayca gidebilmelerini sağlarken, aynı zamanda etraftaki işletmeleri listeleyerek özellikle acil durumlarda kolayca destek alınmasını da sağlıyor. Örneğin, aracınız arızalandığında Akıllı telefonunuzdaki haritalar uygulamasından en yakın servisleri görebiliyor, yemek yiyebilecek bir yer aradığınızda etraftaki mekanlardan size en uygun olanını seçebiliyorsunuz. Buraya kadar her şey normal görünse de, harita uygulamaları sahte işletmelerle baş edemiyor. Şu anda yalnızca Google Haritalar’da 11 milyondan fazla sahte işletme hesabı bulunuyor. Araç tamir ve çekici hizmetleri ise en çok sahte işletmenin oluşturulduğu alanların başında geliyor. Zira, yolda kalan birisi kısa süre içerisinde etraftaki bir çekiciye veya servise ulaşmak istediği için işletmenin güvenilirliğini sorgulama gibi bir lüksü de maalesef olamıyor. Sahtekarların tuzağına düşmemek için her zamankinden daha dikkatli olmalıyız.
Robot polis devriyeye başladı
ABD, robot polis teknolojisini kullanıma başladı. HP Robocop isimli robot, ilk devriyesine çıktı. Yapay zeka teknolojisi, gün geçtikçe daha da ileri bir seviyeye taşınıyor. Amerika’nın Los Angeles şehrindeki Huntington Park bölgesinde üretilen HP Robocop, ilk devriyesini Salt Lake Parkı'nda gerçekleştirdi. Polis robot, resmi olarak polis teşkilatı bünyesine kabul edildi. Huntington Belediyesi ve polis teşkilatının ortak çabaları ile üretildiği belirtilen robotun, 360 derece dönebilen başlığının yüksek kalite görüntü ve ses kaydı alabildiği bildirildi. Huntington Belediye Başkanı Karina Macias, “HP Robocop’un polis memurlarına yardımcı olacağı için çok mutluyum. Bu şehrimiz için çok büyük bir başarı ve teknoloji için önemli bir gelişme. HP Robocop gerçekten çok etkileyici bir robot ve toplumun güvenliğine sağlayacağı katkıları görmek için sabırsızlanıyorum” dedi.
Arkadaşımı bul hayat kurtardı
Apple’ın iPhone modellerinde Arkadaşlarımı Bul uygulaması geçtiğimiz yıllarda kullanılmaya başlanmıştı. Uygulamanın geçtiğimiz gün 17 yaşındaki bir gencin hayatını kurtardığı açıklandı. 17 yaşında olan Macy Smith, 7 Haziran 2019 akşamında kaybolmuştu. Smith’in annesi Catrina Cramer Alexander çocuğundan haber alamayınca çılgına döndü. Telefonlara cevap vermeyen gencin annesi konum paylaşma özelliği sayesinde yerini tespit ettiği gencin trafik kazası geçirdiğini ve arabada sıkışmış bir şekilde bulduğunu söyledi. Bu arada son yayınlanan iOS 13 güncellemesi ile artık konum göndermek için iPhone’un internete bağlı olması da gerekmiyor. GPS üzerinden konum bilgileri gönderilerek, telefon kapalı olsa bile yeri tespit edilebiliyor.
Buzullar hızla eriyor
Yapılan bir araştırma ile Himalayalar'da buzulların erime hızının 2000 yılından itibaren iki katına çıktığı ifade edildi. Araştırmacılar, Soğuk Savaş dönemi casus uydularından alınan görüntüler ile son yıllarda çekilen görüntüleri karşılaştırarak buzul kayıplarına ilişkin 1975-2000 ile 2000-2016 yıllarına ait 40 yılı aşkın sürede yaşanan buzul kayıplarının büyüklüğünü ortaya koydu. 1975-2000 yıllarında her yıl ortalama 4 milyar ton buzul erirken, 2000-2016 yıllarında ise neredeyse iki katına çıkarak her yıl yaklaşık 8 milyar ton buzulun eridiği tespit etti. Çalışma, "Science Advances" dergisinde yayımlandı.