Prof. Dr. Cengiz Türe

Kutup ayısının semt pazarına etkisi…

Prof. Dr. Cengiz Türe yazdı

30 Nisan 2015 23:58
A
a
Sütiş Eskişehir
Kutup ayıları dünyadaki iklim değişikliğinden ilk önce ve en fazla etkilenen hayvanlar olmaları nedeniyle, bu olayın en önemli sembollerinden biri olmuşlardır. Artık her hangi bir ortamda bir kutup ayısı fotoğrafı gördüğümüzde aklımıza bu kavram gelmektedir.
Hatırlarsanız geçen haftaki yazımı iklim değişikliğinin bir kalkınma sorunu olduğuna değinerek tamamlamıştım. Ülkemizde bugünlerde tanık olduğumuz semt pazarlarındaki meyve ve sebze fiyatlarındaki alışılmadık artışlar, sanki bu düşüncelerimizi destekler gibi görünüyor. Çünkü artan ya da azalan hava sıcaklıkları, yağışlardaki düzensizlikler ve yaşadığımız son derece farklı hava olayları, dünyanın farklı kesimlerinde olduğu gibi ülkemizde de tarımsal faaliyetleri üzerinde olumsuz etkiler yaratarak gıda arzı dengesini bozmaktadır. Böylece; gıda fiyatlarında artışa, kırsal çalışma ve geçinme şartları üzerinde tehdide, gıda üretimi üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Ortaya çıkan sonuçlar sadece geçimini tarımdan sağlayanlar açısından değil, aynı zamanda pazarlardaki meyve ve sebze fiyatlarında görülmemiş düzeyde artışa neden olarak tüm toplumu etkilemektedir.

Şimdi birlikte bu durumun ülkemizdeki etkilerine ilişkin gazete başlıklarına şöyle bir göz atalım: 2014’te iklimsel değişiklikler üretimi düşürdü, fiyatlar anormal yükseldi, 2015’te de yükselmeye devam ediyor… Ülke genelinde etkili olan soğuk ve kar yağışlı havanın da etkisiyle sebze ve meyve fiyatları hızla yükseldi… Fırtına, sel ve don olaylarına bağlı olarak Şubat ayında da üretici fiyatlarında anormal artışlar meydana geldi… Olumsuz hava şartları kentlerde kurulan semt pazarındaki etiketlere yansıdı. Tarladaki fiyat ile pazardaki fiyat farkı yüzde 500’e yaklaştı… Gıdada bir türlü düşmeyen fiyatlar yüzünden, hükümet fiyat artışlarının önüne geçmek adına çareler arıyor…

Bu iklim değişikliği, yerküremizdeki alışılmış tarım ürünlerini temelden etkileyerek bizim ülkemizde de çok büyük sorunlar yaratacaktır. Ülkemiz topraklarının yarısından fazlasında tarım yapıldığını dikkate alırsak, iklim değişikliğini kaçınılmaz bir faktör olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Buna göre bilime dayanan tarım politikaları ve stratejiler geliştirmek zorundayız. Sizler ne düşünüyorsunuz bilemiyorum ama kutup ayılarının yaşam koşullarını zorlaştıran insan kaynaklı iklim değişikliğinin etkileri, sanırım semt pazarlarına da yansımaya başladı bile…
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi